La Muzeul Țăranului Român din București s-a desfășurat, pe parcursul zilelor de 20 și 21 octombrie a.c., Târgul Moșilor de Toamnă.
Moșii de Toamnă, Moșii cei Mari sau Moșii lui Sâmedru, marchează în calendarul popular cea mai mare sărbătoare pastorală, Anul Nou pastoral, care este legat de iernatul, împerecheatul și gestația oilor. La Sâmedru, ciobanii coboară cu turmele de oi în sate, la iernat, și se încheie înțelegerile făcute de Sângiorz. Se bea aldămașul și se petrece.
Târgul de la Muzeul Țăranului Român, desfășurat sub genericul „Hai la focul de Sâmedru”, a reunit meșteșugari populari autentici din Transilvania, Maramureș și Bucovina.
Focul de Sâmedru reprezintă un obicei ceremonial, închinat morții și renașterii anuale a divinității pastorale. Rugurile, care se aprindeau ca element purificator pe coamele dealurilor sau la răspântii, țin de credința că la Sâmedru morții se transformau în moroi, vârcolaci și strigoi.
Bucovineanul prezent la această manifestare, la care s-au putut degusta și produse ale bucătăriei tradiționale din zonele amintite (colaci, covrigi, brânză, pastramă) a fost meșterul cioplitor sucevean Florin Cramariuc. Bine-cunoscut pentru obiectele sale cioplite din lemn, Florin Cramariuc a atras atenția vizitatorilor cu piesele de mobilier tradițional, realizate și decorate manual.





