Asociația Studenților din Universitatea Suceava (ASUS) își exprimă indignarea față de cele mai recente modificări aduse Legii Educației Naționale, „prevederi ce măcelăresc orice șansă a studenților de a beneficia de un sistem de învățământ superior de calitate”, după cum afirmă studenții suceveni.
Studenții din ASUS apreciază că universitățile vor deveni moșii unde rectorii și membrii senatului universitar pot rămâne în funcție pe viață.
Ei explică faptul că dacă până acum o persoană putea fi în funcția de rector maxim opt ani, noile prevederi modifică această limitare la maxim două mandate succesive complete. „Cu alte cuvinte, rectorii vor putea să își dea demisia cu câteva zile înaintea finalizării celui de-al doilea mandat, după care vor putea candida din nou sau, dacă vor o vacanță de patru ani, vor putea folosi modelul Putin pentru a reveni în funcția de rector (situații care s-au întâmplat deja în trecut)”, arată studenții.
Doctoranzi care fac cercetare ”de acasă”
Ordonanța de Urgență publicată la începutul acestei săptămâni dă posibilitatea ca doctoratul să se organizeze și la „fără frecvență”.
„Prevederile OUG-ului dau încă o lovitură calității și credibilității studiilor doctorale, reintroducând doctoratul la forma «cu frecvență redusă». Vom asista așadar la un «boom» al numărului de doctori, doctori care în realitate nu au cercetat nimic pe toată perioada studiilor”, evidențiază ASUS.
Studenții spun că în contextul numeroaselor scandaluri din ultimii ani legate de modul de organizare a studiilor doctorale, Guvernul plusează și dă acum posibilitatea obținerii titlului de doctor și celor care vor face cercetare ”de acasă”, fără să fie îndrumați real și constant de conducători de doctorat.
De asemenea, ordonanța mai prevede că universitățile pot înmatricula cu 10% mai mulți studenți decât le permit resursele pe care le au la dispoziție. Această modificare este contestată de ASUS, în contextul în care Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior stabilește periodic capacitatea de școlarizare pentru programele de studii ale universităților în urma unor vizite de evaluare și în urma unor analize.
Totodată, în ordonanță se specifică faptul că profesorii universitari care ajung la vârsta pensionării vor putea candida în continuare pentru funcții de conducere sau vor putea conduce doctorate.
„Astfel, vom avea persoane care se vor înscăuna la conducerea universității până la adânci bătrâneți, fără să accepte ideea renunțării la putere pentru generații mai tinere”, spun studenții.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), asociație la care este afiliată și asociația studenților suceveni, a cerut o întâlnire oficială cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale pentru a prezenta poziția studenților față de modificările aduse de ordonanță.
„Dată fiind iresponsabilitatea de care a dat dovadă, afrontul adus calității și relevanței sistemului de învățământ superior românesc, precum și tratarea fără respect și cu ignoranță a studenților, ANOSR cere public demisia ministrului delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, ca principal responsabil pentru situația actuală a educației superioare din România. Este ultima oară când acceptăm bătaia de joc a ministrului la adresa studenților și a învățământului superior”, spun reprezentanții studenților, de la nivel național.