Artistul Ștefan Hrușcă a încântat publicul sucevean cu o selecție specială de colinde, unele foarte îndrăgite și iubite de toată lumea, altele mai puțin ascultate, dar la fel de pline de semnificații și farmec, în a doua zi de Crăciun, joi, 26 decembrie 2024, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava.
Prezența unui public numeros, care a umplut sala de spectacol, a fost dovada vie că Ștefan Hrușcă este iubit de suceveni și este așteptat an de an să aducă magia sărbătorilor de iarnă și colindele tradiționale românești.
Tocmai de aceea, Hrușcă a mulțumit publicului în repetate rânduri: „Mulțam fain, Suceava. Mulțam fain, pentru că ne-ați primit cu colindul în Cetatea Sucevei. (…) Publicul este pentru mine ca o familie. Dacă nu ar fi publicul, oamenii care să ne cheme, noi nu am avea cui să colindăm”.
Vocea sa profundă și vibrantă, alături de armoniile colindelor tradiționale, ne-a readus în suflet acea atmosferă pură a sărbătorilor de altădată.
Sucevenii și-au deschis inimile pentru a primi cu drag colindul străbun adus de rapsodul Ștefan Hrușcă de pe Valea Izei. Acesta a cântat colinde din Maramureș și din Ardeal, colinde vechi, culese de el de prin satele din aceste două zone etnografice.
Într-un decor de iarnă, artistul cu chitara a pășit pe scena din Suceava, cu zâmbet și voie bună, interpretând mai multe colinde pe parcursul concertului de o oră și jumătate. Nu au lipsit din repertoriu: „Florile Dalbe”, „Linu-i Lin”, „Flori de măr”, „Sfântă-i Sara de Crăciun”, „Cerul și pământul”, „Afară ninge liniștit”, „Coborât-a coborât”, „Cetiniță, Cetinioară”, „Colindăm, Doamne, Colind”, „Deschide ușa creștine”.
Ștefan Hrușcă și-a amintit că poetul George Țărnea l-a îndemnat mult să culeagă colinde de prin satele românești și să le cânte, pentru că, spunea poetul, „tu, Ștefan, le rostești altfel”. George Țărnea îl numea pe Ștefan Hrușcă „Dascălul de colinde” sau „Învățătorul de colinde”.

– O mărturie a rădăcinilor noastre spirituale
Ștefan Hrușcă nu a uitat să povestească despre anii copilăriei, despre colindele „aduse de la mine de-acasă, colinde care ne adună laolaltă în Postul Crăciunului ca să ne facă mai buni un an întreg”. Hrușcă și-a amintit și de Anuța lui Grigaci, fata din satul său natal, Ieud, cu o voce extraordinară, pe care fiecare sătean o aștepta în seara de Crăciun să vină cu colindul.
Artistul a venit la Suceava pentru a evoca miracolul nașterii Mântuitorului, aducând în sufletele sucevenilor mângâierea speranței și credința în datini și obiceiuri. Prin intermediul colindelor vechi românești, artistul reușește să promoveze valorile și tradițiile autentice, iar acest lucru a fost apreciat și aplaudat la unison de public.
El a îndemnat și publicul să colinde, să cânte împreună cu el, iar sucevenii au fost receptivi și au trăit fiecare moment cu inima deschisă, răsplătindu-l pe artist cu aplauze îndelungi.
Pentru Ștefan Hrușcă, fiecare colind este o mărturie a rădăcinilor noastre spirituale, o legătură între trecut și prezent care ne unește prin credință și dragoste de neam. Fiecare spectacol al său devine un moment de introspecție și regăsire, o oază de liniște în mijlocul agitației moderne.
– Fotografii și autografe
Ștefan Hrușcă a fost însoțit la Suceava de Mario Florescu (percuție) și Radu Rotaru (claviaturi), artiști ai Filarmonicii din Arad, care pe lângă turneul de o lună și jumătate pe care-l fac în preajma sărbătorilor iarnă împreună cu Ștefan Hrușcă, au și o formație, Mario & The Teachers, și au venit la Suceava cu un CD care cuprinde o fuziune de diverse stiluri muzicale bazate pe jazz și folclor balcanic.
În foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, după concert, artistul a oferit cu amabilitate zeci de autografe fanilor pe CD-urile de colinde sau de muzică folk puse la vânzare la un stand special amenajat și a făcut fotografii cu toți cei care au dorit să aibă o amintire cu artistul.
Ștefan Hrușcă s-a născut pe 8 decembrie 1957, în localitatea Ieud din Maramureș, și este unul din cei mai apreciați interpreți români de folk. A debutat în anul 1981 la Cenaclul Flacăra, în cadrul căruia a apărut în peste 1.000 de spectacole, dar în mod definitiv a cucerit publicul prin superbele colinde pe care le interpretează ca nimeni altul. Din 1991 s-a stabilit la Toronto, în Canada, dar an de an duce tradiția mai departe, revenind în România pentru o serie de concerte de Crăciun.