Spaniolii încearcă să își găsească un loc de muncă în fermele agricole din această țară, pe fondul creșterii șomajului, dar sunt de multe ori respinși în favoarea muncitorilor străini, printre care și români, existând riscul apariției unei reacții xenofobe, relatează New York Times în ediția online.
Fermierii din Spania sunt reticenți în angajarea muncitorilor spanioli, ei fiind nesiguri că vor munci la fel de mult ca străinii angajați de multe ori în urmă cu un deceniu. Până în prezent, doar 5 la sută dintre angajații de la ferme sunt spanioli, a declarat Diego Canamero, liderul uneia dintre cele mai mari organizații sindicale a muncitorilor, Uniunea muncitorilor pe câmp. El a subliniat că sindicatul său încearcă să calmeze tensiunile și să convingă fermierii să angajeze din nou spanioli, dar fără prea mare succes.
Acești muncitori agricoli, printre care și culegătorii de căpșuni, sunt în prezent aproape toți de naționalitate străină: români, polonezi, marocani, mulți dintre ei lucrând în Spania legal.
Primarul unui sat din Spania, Emilio Vergara, a avertizat în legătură cu riscul apariției xenofobiei. „Sunt îngrijorat în legătură cu posibila izbucnire a unei reacții xenofobe și sper ca aceasta să poate fi evitată cu orice preț, deoarece Spania este în mod tradițional o țară ospitalieră”, a spus el.
Potrivit lui Canamero, există o serie de prejudecăți, potrivit cărora străinii lucrează mai bine decât spaniolii. Pentru muncile din timpul verii sunt preferați africanii, iar pentru culesul căpșunilor sunt angajate mai mult femei, a afirmat el, sublinind însă că acestea sunt obiceiuri împământenite la nivel local. Salariile variază, de la 30 de euro pe zi pentru africani, până la 40 de euro pe zi pentru alți culegători.