În parcul secției de Psihiatrie din Burdujeni are loc, în perioada 7-25 iulie 2025, Școala de vară „Art la Burdujeni”, un proiect educațional dedicat dezvoltării creativității prin mijloace expresive, la care participă aproximativ 100 de copii și tineri.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, sub coordonarea art-terapeutului Bianca Petroschi.
Activitățile desfășurate au urmărit oferirea unui cadru alternativ de exprimare și explorare emoțională pentru copii, dar și pentru pacienții secției de Psihiatrie, contribuind la dezvoltarea personală a acestora, prin intermediul practicilor artistice și terapeutice.
Terapeutul Bianca Petroschi spune că, prin aceste ateliere, a avut în vedere dezvoltarea copiilor și tinerilor prin intermediul artei și educației nonformale.
Programul a promovat valori precum grija față de natură, reciclarea responsabilă, sănătatea, igiena și prevenția, toate abordate prin ateliere educaționale interactive.
De asemenea, s-a pus accent pe implicarea comunitară, combaterea stigmatizării persoanelor cu probleme de sănătate mintală și incluziunea socială, contribuind la consolidarea sentimentului de apartenență și responsabilitate.
„Activitățile derulate au oferit un cadru benefic pentru formarea copiilor, tinerilor și pacienților, facilitând dezvoltarea abilităților personale, sociale și creative. Fiecare atelier și inițiativă educațională a avut un rol în conturarea unui parcurs evolutiv care încurajează transformarea participanților în tineri competenți”, au transmis organizatorii.
- 34 de voluntari implicați
Pe întreaga durată a programului, organizatorii au fost sprijiniți de o echipă dedicată formată din 34 de voluntari: elevi, liceeni, studenți USV, viitori magistrați și profesori, care au oferit tinerilor îndrumare, încurajare și suport în desfășurarea activităților.
Colaborarea dintre participanți, organizatori și voluntari a contribuit la consolidarea unei atmosfere calde și cooperante, în care fiecare voce a fost ascultată.
Organizatorii aduc mulțumiri colaboratorilor și voluntarilor care au contribuit la buna desfășurare a activităților din cadrul Școlii de vară „Art la Burdujeni”: Doina Chirap (coorganizator și persoană care oferă servicii – suport bazate pe comunitate), Mihai Pânzaru PIM (artist), Ovidiu Stanciu („utilizarea caricaturii pentru exprimarea emoțiilor”), Cătălina Coștiug („prevenirea consumului de droguri”), Lili Bălan („educație pentru igienă și educație sexuală”) și Liliana Nistor („ritualul ceaiului și promovarea valorilor de viață”), persoane implicate activ în facilitarea atelierelor creative și educative.
Aceștia au coordonat sesiuni de pictură și desen, oferind celor aproximativ 100 de copii și tineri participanți ocazia de a explora mijloace artistice diverse.
Școala de Vară „Art la Burdujeni” reflectă angajamentul ferm al Asociației Institutul Bucovina de a susține dezvoltarea tinerilor și copiilor în perspectiva unui viitor durabil și armonios.
„Prin promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu probleme de sănătate mintală și facilitarea participării active la activități creative și educaționale, inițiativa urmărește cultivarea potențialului individual al fiecărui participant și consolidarea coeziunii comunitare”, a completat Bianca Petroschi.


