Admitere 2014-2015

Schimbări importante la admiterea din acest an, la Universitatea „Ștefan cel Mare”



Mediile de admitere la USV se vor calcula ținând cont de notele obținute în cadrul examenului de bacalaureat
Mediile de admitere la USV se vor calcula ținând cont de notele obținute în cadrul examenului de bacalaureat

Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a stabilit condițiile de admitere la programele de studii de licență pentru anul academic 2014-2015.
Consiliile celor nouă facultăți ale universității sucevene au stabilit ca admiterea din acest an să se facă doar pe baza mediei și a notelor de la bacalaureat, introducerea unui examen fiind deocamdată exclusă. Excepție fac facultățile de Științe ale Educației și de Educație Fizică și Sport, unde, la fel ca și în ceilalți ani, se va susține fie o probă de abilități, fie o probă sportivă, în funcție de facultate.
Dacă la admiterea de anul trecut, în cazul câtorva facultăți s-a ținut cont de mediile sau notele obținute de candidați în timpul anilor de liceu, Ministerul Educației Naționale interzice acest criteriu la admiterea din acest an.
Cum se va da admiterea la facultățile USV?
La Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării formula de calcul a mediei de admitere ține seamă în proporții egale de nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul bacalaureatului și media generală a bacalaureatului.
La Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management formula de calcul a mediei de admitere va reprezenta media aritmetică dintre nota cea mai mare obținută la examenului de bacalaureat (probe scrise) și a doua notă, în ordine descrescătoare, dintre notele obținute la bac. Aceeași formulă de admitere este valabilă și în cazul Facultății de Silvicultură.
Liceenii din an terminal care au în vedere continuarea studiilor în cadrul Facultății de Istorie și Geografie a USV trebuie să știe că nota de admitere se calculează astfel: nota obținută la limba și literatura română la bac (50%) și nota obținută la proba la alegere a profilului și specializării din cadrul bacului (50%).
Media finală în vederea admiterii la una dintre specializările Facultății de Științe Economice și Administrație Publică este constituită din media examenului de bacalaureat (80%) și nota la proba scrisă la limba și literatura română (20%).
La admiterea la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, media examenului de bacalaureat contează în proporție de 80%, iar nota cea mai mare obținută la probele scrise ale examenului de bac cântărește 20%.
Media aritmetică dintre nota de la bac și nota cea mai mare obținută la probele scrise ale acestui examen constituie modalitatea de calcul a notei de admitere pentru Facultatea de Inginerie Alimentară.
Examen de admitere la două dintre facultățile USV
Absolvenții ce doresc să se specializeze în pedagogia învățământului primar și preșcolar și au în vedere frecventarea cursurilor Facultății de Științe ale Educației vor susține o probă obligatorie și eliminatorie de abilități. Proba vizează competențele academice ale candidatului, analizarea motivației și a atitudinii față de profesia didactică.
Pentru absolvenții care primesc un răspuns favorabil la proba de abilități, media de admitere se calculează ca medie aritmetică dintre media de la bac și nota de la disciplina limba și literatura romana din cadrul acestui examen.
Scenariu este similar și la Facultatea de Educație Fizică și Sport. În vederea admiterii, absolvenții vor susține o probă sportivă sau un test motric. Cei care au practicat un sport pot alege o probă sportivă, iar în sprijinul celor care nu au practicat un sport se organizează acest test motric. Calculul mediei de admitere diferă în funcție de proba pe care o va susține absolventul. Pentru cei care vor alege o probă sportivă, bacul va conta în proporție de 30%, iar pentru cei care vor susține testul motric bacul va constitui 60% din media de admitere.
Pentru admiterea la Departamentul de Sănătate și Dezvoltare Umană, candidații vor trebui să susțină un test grilă fie la biologie, fie la chimie organică sau anorganică. Nota la acest test constituie 50% din media finală de admitere, nota finală de la bac având o pondere tot de 50%.
100 de lei – taxa de înscriere la toate facultățile instituției
Pentru sesiunea de admitere 2014-2015, taxa de înmatriculare va fi unitară pentru toate facultățile, în cuantum de 100 de lei. Cât privește avansul din taxa de școlarizare pe care viitorii studenți vor trebui să-l lase la casierie, cuantumul acestuia este între 200 și 300 de lei.
Scutiri de plata taxei de înscriere se acordă orfanilor de ambii părinți (pentru candidații cu vârsta mai mică de 26 de ani), candidaților proveniți de la casele de copii sau din plasament familial (pentru candidații cu vârsta mai mică de 26 de ani), copiilor personalului didactic aflat în activitate în instituții de învățământ și celor bolnavi de TBC, diabet, boli maligne, insuficiență renală cronică, astm bronșic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică etc. Totodată, USV acordă scutiri de la plata taxei candidaților salariați ai instituției și copiilor lor.
Reducerea cu 50% a taxei de înscriere se acordă pentru candidații cu vârsta mai mică de 26 de ani orfani de un părinte, cu ambii părinți șomeri sau cu alte situații speciale, pe baza documentelor justificative. Totodată, personalul didactic activ beneficiază de o reducere de 50%.
Calendarul admiterii
Admiterea la USV se organizează în două sesiuni: 14-31 iulie 2014 și 8-19 septembrie 2014.
Cât privește sesiunea din vară a USV, înscrierea are loc în perioada 14-23 iulie, probele vor fi susținute în data 24 iulie, în aceeași zi urmând să fie afișate rezultatele. Înmatricularea candidaților se face în perioada 24-30 iulie. Înscrierea din toamnă se va face în perioada 8-12 septembrie, probele vor fi susținute în data de 15 septembrie, iar înmatricularea candidaților se va face în intervalul 16-18 septembrie.
Programe activate doar dacă au minim 30 de studenți
În condițiile în care un program de studii nu însumează după sesiunea de înmatriculare minim 30 de studenți, acesta nu va mai fi activat, iar candidații vor fi transferați în limita capacității de școlarizare la unul dintre programele care vor funcționa, indicat în lista de opțiuni a absolventului.



Recomandări

Un tânăr din Straja este șef de promoție la Universitatea de Construcții București – Căi Ferate, Drumuri și Poduri

Un tânăr din Straja este șef de promoție la Universitatea de Construcții București – Căi Ferate, Drumuri și Poduri
Un tânăr din Straja este șef de promoție la Universitatea de Construcții București – Căi Ferate, Drumuri și Poduri

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, i-a premiat pe elevii cu cele mai mari medii la bacalaureat și evaluarea națională

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, i-a premiat pe elevii cu cele mai mari medii la bacalaureat și evaluarea națională