La finele anului trecut, la Voroneț, a avut loc reuniunea Comitetului de organizare a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, aici desfășurându-se mai multe ședințe de lucru, întrunirile reprezentanților instituțiilor organizatoare având ca temă „Organizarea Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică la Suceava, în anul 2014”.
Potrivit prof. dr. Petru Crăciun, coordonatorul lotului olimpic al României, ”Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică a devenit, în decurs de șapte ani, unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen pe plan mondial, reunind participanți din peste 40 de state”.
Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică presupune participarea a sute de persoane, elevi, profesori și organizatori.
Petru Crăciun a mai precizat că reprezentanți din 50 de țări vor veni la Suceava, în luna august a acestui an. Numărul estimativ al elevilor participanți în concurs este de 225, alte 160 de persoane vor face parte din comitetul internațional care validează subiectele și asigură traducerea acestora, comitetul științific (profesorii care propun subiectele și evaluează lucrările) va fi alcătuit din alte 50 de persoane, iar comitetul de organizare (incluzând și studenți, profesori, elevi voluntari care vor avea în grijă echipele de elevi) implică alte 100 de persoane.
Până în acest an, competiția a fost organizată de următoarele țări: Thailanda, Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia și Grecia.
– Instituții implicate și rolul lor în derularea activităților
Pentru desfășurarea olimpiadei, Consiliul Județean (CJ) Suceava are ca sarcină renovarea Observatorului Astronomic Suceava, precum și organizarea unor excursii în județ pentru participanții la competiție. Totodată, CJ Suceava trebuie să achiziționeze zece telescoape astronomice necesare pentru proba observațională.
De cealaltă parte, Primăria municipiului Suceava are ca sarcină organizarea ceremoniilor de deschidere și închidere a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică.
Primăria orașului Gura Humorului trebuie să achiziționeze cinci telescoape astronomice și să organizeze întâlniri festive între profesorii și elevii participanți la Olimpiada Internațională.
Primăria municipiului Fălticeni trebuie să achiziționeze cinci telescoape astronomice necesare pentru proba observațională din cadrul olimpiadei.
Totodată, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava are sarcina de a caza elevii participanți și de a asigura spațiile pentru susținerea probelor de concurs, iar Inspectoratul Școlar Județean Suceava va coordona activitățile organizatorice.
Societatea științifică „Cygnus” Suceava va asigura suportul științific.
România face parte din „clubul de elită” al națiunilor participante
Petru Crăciun a mai menționat că România face parte din „clubul de elită” al națiunilor participante, nu numai prin rezultatele obținute de-a lungul timpului, ci și prin contribuția la elaborarea regulamentelor de desfășurare și subiectelor propuse.
În 2013, eleva Iustina Crăciun din Fălticeni a obținut două medalii de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din Grecia, confirmând rezultatele foarte bune de-a lungul anilor ale elevilor României în acest domeniu.
Prin scrisoarea adresată Ministrului Educației Naționale de președintele Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, prof. Boonruksar Soonthornthum, România a fost invitată să organizeze, în anul 2014, cea de-a VIII-a ediție a competiției.
„Motivația invitației o constituie prevederea din statutul olimpiadei ca fiecare țară participantă să organizeze o ediție a competiției internaționale, precum și rezultatele foarte bune obținute de echipele României la toate edițiile precedente ale competiției”, a mai menționat Petru Crăciun.
Ulterior a fost aprobată, de către Ministerul Educației Naționale, solicitarea comună a Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, a Inspectoratului Școlar Județean și a Consiliului Județean Suceava, ca a VIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică să se desfășoare în Suceava.
Programul orientativ al olimpiadei
Programul evenimentului prevede ca în data de 2 august să aibă loc festivitatea de deschidere a olimpiadei, în perioada 3-9 august urmând să se desfășoare activitățile olimpiadei. Festivitatea de premiere va avea loc pe 10 august. Probele vor fi desfășurate la Universitatea Suceava, la Planetariu și în zona Dragomirna, unde se vor evalua competențele de observare astronomică folosind telescopul.
Ședințe de lucru
S-a dat startul pregătirilor pentru organizarea Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică
