N-ai economist… vine Dan! 18 iul. N-ai economist… vine Dan! Viața ne demonstrează că unele națiuni se descurcă mai bine pe toate planurile, altele supraviețuiesc și unele eșuează. Dar pentru că această rubrică se referă la economie, motorul esențial în dezvoltarea unei națiuni, să ne aplecăm în primul rând asupra ei când vorbim de performanțele unui stat. Și trebuie să pornim de la premiza că...
Când corectăm ”abuzurile” democrației? 16 iul. Când corectăm ”abuzurile” democrației? Democrația este forma de organizare a societățiilor umane care acordă cetățenilor libertatea de exprimare economică, de asociere sau de mișcare în cel mai înalt grad. Iar libertățile pe care le acordă permit și încurajează dezvoltarea… 16 iul. Când corectăm ”abuzurile” democrației?
N-ai economist… vine Dan! 11 iul. N-ai economist… vine Dan! Lumea se schimbă într-un ritm amețitor sub aspect economic și tehnologic, geopolitic și militar, și, implicit, social și cultural. Diferite zone ale lumii (multipolarism?!) au diferite viteze de dezvoltare, adaptare la „poruncile vremii”, și pot câștiga sau pierde competițiile mondiale.… 11 iul. N-ai economist… vine Dan!
Doar viteza contează! 9 iul. Doar viteza contează! Secolul trecut a fost al vitezei, cel actual al supervitezei și putem să le comparăm cu mașini și rachete. Viteza pare să fie totul în majoritatea domeniilor (doar „șoarecii de bibliotecă” mai rezistă acestei realități) și a devenit o obsesie… 9 iul. Doar viteza contează!
N-ai economist… vine Dan! 4 iul. N-ai economist… vine Dan! Se vorbește atât de mult despre încălzirea globală și poluare încât m-am hotărât să abordez subiectul dintr-o poziție specifică acestei rubrici, respectiv costurile „curățării” planetei. Despre necesitatea acestei operațiuni la scară mondială nu trebuie să mai vorbim. E foarte urgentă!… 4 iul. N-ai economist… vine Dan!
Merită să „sesizeziˮ demnitarii români? 2 iul. Merită să „sesizeziˮ demnitarii români? Cei pe care românii îi votează la „locale” sau „parlamentare” și ajung în poziția pe care au râvnit-o când s-au înscris în campania electorală reprezintă localitatea sau județul, deci pe locuitorii zonei. Un subiect intens… 2 iul. Merită să „sesizeziˮ demnitarii români?
N-ai economist… vine Dan! 27 iun. N-ai economist… vine Dan! Amenințările lui Trump privind impunerea de taxe vamale mult mai ridicate (60% în cazul produselor chinezești!!!), din care o mare parte vor fi puse în practică, vor determina o creștere a nivelului războiului comercial fără precedent. Există și o „linie… 27 iun. N-ai economist… vine Dan!
Am trecut prin viață! 25 iun. Am trecut prin viață! Sper că nu vă sperie titlul. Sunt bătrân, dar nu vreau să vă dau sfaturi. Primesc! Nici nu vreau să vă plictisesc cu experiențele proprii. Nu doresc sub nicio formă să alimentez „conflictul între generații” criticând unele obiceiuri ale zilei… 25 iun. Am trecut prin viață!
N-ai economist… vine Dan! 20 iun. N-ai economist… vine Dan! Vă mai amintiți de planurile cincinale? Dar de imnul patriotic „Cincinalul în patru ani și jumătate”, transformat de slugile „agenturilor” în „Cincinalul în patru ani pe jumătate”? Nostalgicii și bătrânii ca mine sigur își amintesc. Economia de comandă sau planificată,… 20 iun. N-ai economist… vine Dan!
Chiar doresc democrație? 18 iun. Chiar doresc democrație? Apropo, toți românii declară că sunt democrați, că iubesc democrația și vor să trăiască într-o lume liberă. Dar oare acesta este adevărul pe deplin? Nostalgia după un trecut cu un lider autoritar (Antonescu, Dej, Ceaușescu), regretul după siguranța zilei (iluzorie)… 18 iun. Chiar doresc democrație?
N-ai economist… vine Dan! 13 iun. N-ai economist… vine Dan! Dragostea „subită” a unor concetățeni pentru regimurile autoritare (citește dictaturi) și susținerea (nu-i plătită în ruble) a agresiunii acestora m-a îndemnat să arăt pentru cei naivi și care visează la un plus de siguranță a vieții ca în comunism (ireală)… 13 iun. N-ai economist… vine Dan!
Nu greșim susținând? 11 iun. Nu greșim susținând? Prea des votăm cel care vorbește frumos și pare simpatic. Românii, în general (aici mă includ și pe mine), nu au criterii clare și obiective de evaluare ale unor candidați sau ale unor formațiuni politice. Judecăm și ne atașăm de… 11 iun. Nu greșim susținând?
N-ai economist… vine Dan! 6 iun. N-ai economist… vine Dan! Relațiile internaționale nu au fost scutite niciodată (și nici nu vor fi ocolite) de practici „neortodoxe” precum furtul, șantajul, monopolul, subvențiile mascate etc., dacă ne referim doar la zona economică. Mai mult, aceste practici, numite și „război comercial”, sunt în… 6 iun. N-ai economist… vine Dan!
Ne este rușine să spunem prostii? 4 iun. Ne este rușine să spunem prostii? La întrebarea din titlu, toți cei de vârsta mea vor răspunde cu un DA categoric. Am fost învățați că ne facem de râs, noi și familia sau colectivitatea, dacă debităm tâmpenii din grabă, neștiință sau… 4 iun. Ne este rușine să spunem prostii?
N-ai economist… Vine Dan! 30 mai N-ai economist… Vine Dan! SUA, „farul călăuzitor” la nivel planetar (mai puțin „jandarmul mondial” acum) propune prin Trump & co. o nouă „ordine mondială” bazată pe tranzacții. În toate domeniile, de la economie (acceptabil parțial) la diplomație (dispar negocierile rafinate?) și ajungând la abandonarea… 30 mai N-ai economist… Vine Dan!
Întrecerea capitalistă în laude! 28 mai Întrecerea capitalistă în laude! Celor de vârsta mea sau mai bătrâni (mai sunt și câțiva cu mai mulți ani în dotare) titlul de mai sus le va aminti de întrecerea socialistă de până în 1990, o găselniță bolșevică copiată… 28 mai Întrecerea capitalistă în laude!
N-ai economist… vine Dan! 23 mai N-ai economist… vine Dan! Politica comercială externă a administrației Trump, cel puțin „ciudată”, a declanșat un veritabil război pe piețele mondiale (și asta, în condițiile unor conflicte sângeroase în Ucraina, Orientul Mijlociu sau Africa) atât la nivel statal (relații bilaterale afectate de tarife), cât… 23 mai N-ai economist… vine Dan!
Urâm și iubim politica! 21 mai Urâm și iubim politica! Mircea Eliade spunea, în perioada interbelică, că în nici o țară nu se consumă atâta energie în politică. Nu cred că s-a schimbat pasiunea pentru politică a românilor nici acum, dacă urmărim atenția acordată acestui domeniu în mass-media, în discuțiile… 21 mai Urâm și iubim politica!
N-ai economist… vine Dan! 16 mai N-ai economist… vine Dan! Tulburările pe piața mondială repun, din nou, o problemă care afectează multe economii, în primul rând din categoria celor puternic dezvoltate, respectiv dependența de export. Această dependență este la fel de periculoasă ca și cea de importuri de materii prime,… 16 mai N-ai economist… vine Dan!
Ai timp de mine?!? De noi?? 14 mai Ai timp de mine?!? De noi?? Titlul acestui articol este strigătul celor defavorizați și excluși (copii, bătrâni, bolnavi) pentru care facem puțin, atât la nivelul autorităților statului, cât și ca cetățeni. Dacă instituțiile specializate ale statului și-au îmbunătățit serviciile de asistență socială sub aspect material, toți… 14 mai Ai timp de mine?!? De noi??
N-ai economist… vine Dan! 9 mai N-ai economist… vine Dan! Revoluția industrial-tehnologică este debordantă și are toate șansele să se accelereze în perioada următoare și datorită sprijinului marilor puteri acordat domeniilor de vârf (SUA, China și, „în așteptare”, Europa). Inteligența artificială, robotica, biotehnologia etc. vor schimba fața planetei, cum în… 9 mai N-ai economist… vine Dan!
Eterni „căpșunariˮ? 7 mai Eterni „căpșunariˮ? Categoric, titlul va deranja un segment larg dintre puținii mei cititori, dar mă simt obligat să caut explicații fenomenului virării (sau deraierii) unui segment important (în diaspora vestică chiar majoritar) din electorat spre zona putinistă, adică antioccidentală. Și asta, în… 7 mai Eterni „căpșunariˮ?
N-ai economist… vine Dan! 2 mai N-ai economist… vine Dan! Pentru Europa, secolul XXI este perioada de cădere înceată pe plan economic, tehnologic, diplomatic etc., ajungând pe locul trei în lume, după SUA și China. Mai mult, națiunile „emergente” (India, spre exemplu), dar și Japonia sau tigrii asiatici (Coreea de… 2 mai N-ai economist… vine Dan!
… dar poate fi îmbunătățit! 30 apr. … dar poate fi îmbunătățit! Tot ce se face sau se intenționează a fi făcut sub aspect legislativ, al reformelor (puține și tardive), al investițiilor din bani publici, dar și privați (!!!), pe plan social și chiar cultural, este însoțit… 30 apr. … dar poate fi îmbunătățit!
N-ai economist… vine Dan! 25 apr. N-ai economist… vine Dan! Eterna întrebare, devenită aproape retorică, dar și fără un răspuns convingător, este în economia mondială aceasta: De ce sunt națiuni bogate și națiuni sărace? În explicarea acestei stări de fapt se oferă diferite explicați, din care cele mai multe au… 25 apr. N-ai economist… vine Dan!
Poți fi patriot și incult? 23 apr. Poți fi patriot și incult? Întrebarea din titlu este dură și generatoare de polemici dacă este pusă în mediu public sau la o șuetă între amici. Nu cred că este recomandabil de a fi lansată în prezența necunoscuților sau a celor cu „păreri ferme”. Și… 23 apr. Poți fi patriot și incult?
Ne este frică de ”vârfuri”? 16 apr. Ne este frică de ”vârfuri”? Întrebarea din titlu nu este retorică, mai repede poate fi un reproș la adresa decidenților din această țară, la toate nivelurile, care refuză să accepte că viitorul în reprezentarea națiunilor aparține personalităților cu un grad înalt de educație și calificare.… 16 apr. Ne este frică de ”vârfuri”?
N-ai economist… vine Dan! 11 apr. N-ai economist… vine Dan! Deși nu prea recunoaștem, o bună parte din cei de vârsta mea, dar și mai tineri, au nostalgii legate de perioada de până în 1990, și nu doar generate de viața pe care la acel moment (30 de ani) o… 11 apr. N-ai economist… vine Dan!
Cât ne costă prostia, ticăloșia sau incompetența? 9 apr. Cât ne costă prostia, ticăloșia sau incompetența? Văzând evoluția societății noastre, dar și nebuniile planetare, întrebarea din titlu este mai îndreptățită ca niciodată! Răspunsul este practic imposibil, chiar dacă putem evalua (aproximativ) majoritatea pierderilor generate de „gafele”, cu intenție sau fără, pe… 9 apr. Cât ne costă prostia, ticăloșia sau incompetența?
N-ai economist… vine Dan! 4 apr. N-ai economist… vine Dan! Funcționarea unui stat în parametri normali (nu „eșuat”, ca România lui Klaus) înseamnă îndeplinirea unor politici economice, administrative, sociale, culturale etc. Într-o manieră satisfăcătoare și concomitent. Nimic nu poate fi ignorat sau neglijat pentru că se vor dezvolta tensiuni în… 4 apr. N-ai economist… vine Dan!
Sunt subiecte tabu! De ce? 2 apr. Sunt subiecte tabu! De ce? Suntem „specialiști de renume mondial” (fix ca tovarășa!) în a critica, chiar dacă nu avem habar de subiect, aproape tot ce se întâmplă pe „plai străbun” și pe autorii de la butoanele societății. „Combatem cu tărie” (cel mai bine la… 2 apr. Sunt subiecte tabu! De ce?
N-ai economist… vine Dan! 28 mart. N-ai economist… vine Dan! Asistăm la o nouă revoluție industrială bazată pe noi tehnologii (inteligența artificială, biotehnologie, înlocuirea surselor de energie clasice etc.), dar și la modificările sociale și culturale pe care orice transformare radicală le aduce. Societățile umane, dar și persoanele individuale trebuie… 28 mart. N-ai economist… vine Dan!
De ce vorbesc singur? 26 mart. De ce vorbesc singur? Realitatea și valurile permanente de informații, adevărate sau false, ne lasă zilnic pe majoritatea dintre noi fără cuvinte sau vorbind singuri! Suntem năuciți sau speriați de evoluția social-economică, de „performanțele” și gândirea celor care ne conduc, de evenimentele externe sau… 26 mart. De ce vorbesc singur?
N-ai economist… vine Dan! 21 mart. N-ai economist… vine Dan! Mai în glumă, mai în serios, evoluția economiei mondiale este superb sintetizată în următoarea afirmație: „SUA inovează, China copiază, Europa reglementează!”. Personal, sunt de acord total cu sintagma și consider că este bine să pornim de la această realitate, bună… 21 mart. N-ai economist… vine Dan!
Să scriu pentru popor?! 19 mart. Să scriu pentru popor?! Am primit reproșuri și sunt mulțumit (am fost citit) că nu sunt prea înțeles de toți cititorii (?!) și că nu abordez temele la zi din societate. Am primit și sugestii să dau cu parul, dar am refuzat categoric un… 19 mart. Să scriu pentru popor?!
N-ai economist… vine Dan! 14 mart. N-ai economist… vine Dan! O campanie intensă și copios finanțată din Est încearcă să ne demonstreze cât au fost de afectați cetățenii României (valabil și în alte state „foste”, dar cu puțin succes) de schimbarea de regim din decembrie 1989. Se repetă obsedant că… 14 mart. N-ai economist… vine Dan!
„Verticalitateˮ în societatea românească!? 12 mart. „Verticalitateˮ în societatea românească!? Acest subiect este foarte sensibil într-o anumită zonă a societății, cea a patrioților furibunzi, dar am hotărât să nu o evit și să-mi asum responsabilitatea afirmațiilor. Deși la prima vedere pare un subiect minor, demnitatea… 12 mart. „Verticalitateˮ în societatea românească!?
N-ai economist… vine Dan! 7 mart. N-ai economist… vine Dan! Competiția, că luptă sună prea belicos, între Est și Vest, dacă privim pe plan geografic, dar mai corect trebuie spus între națiunile democratice și cele autoritare (dictaturi), se desfășoară, din 1945 continuu, pe plan politic, ideologic, economic, militar și tehnologic.… 7 mart. N-ai economist… vine Dan!
Știți ce votați? 5 mart. Știți ce votați? Întrebarea este dură, obraznică, dar justificată, zic eu, văzând „caricaturile politice” care au succes (sau „succesuri”, cum spuneam o vedetă a politicii autohtone) pe scena României. Nu mă refer la anul 2024, cu multe runde de alegeri. Un an al… 5 mart. Știți ce votați?
N-ai economist… vine Dan! 28 feb. N-ai economist… vine Dan! „Ordinea mondială” este titlul lucrării de bază a lui H. Kissinger și în timp a devenit practic substantiv comun, însemnând în esență „starea de fapt a planetei” sub aspect politic, economic, militar, diplomatic, financiar, ideologic, social și chiar cultural. Putem… 28 feb. N-ai economist… vine Dan!
Unitate în diversitate? Oare? 26 feb. Unitate în diversitate? Oare? Subiectul unității în diversitate la nivel planetar a apărut și s-a dezvoltat spectaculos la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI. Doamna Merkel a promovat „multiculturalismul” ca un deziderat al conviețuirii pașnice, dar și ca o cerință a integrării migranților… 26 feb. Unitate în diversitate? Oare?
N-ai economisit… vine Dan! 21 feb. N-ai economisit… vine Dan! Relațiile internaționale, sub toate aspectele, sunt reglementate de tratate, convenții, înțelegeri scrise etc. În esență, toate sunt formele unui contract între părți și reflectă finalul unor negocieri prin care cei implicați își asumă niște obligații, având în schimb și beneficii.… 21 feb. N-ai economisit… vine Dan!
Ne schimbăm „opiniaˮ des! De ce nu? 19 feb. Ne schimbăm „opiniaˮ des! De ce nu? Lumea se schimbă într-un ritm nebun pe toate planurile, de la legile fizicii pe care le-am învățat și le credeam eterne până la moda care stârnește, de multe ori, adevărate isterii printre cei care vor… 19 feb. Ne schimbăm „opiniaˮ des! De ce nu?
N-ai economisit… vine Dan! 14 feb. N-ai economisit… vine Dan! Lupta pentru putere la nivel zonal și, din secolul al XIX-lea, la nivel mondial s-a manifestat în întreaga istorie a umanității. După descoperirea Americii, Africii și Asiei de Sud competiția pentru cucerire și constituire de „sfere de influență” s-a accentuat,… 14 feb. N-ai economisit… vine Dan!
Ce este „cultura” unor popoare? 12 feb. Ce este „cultura” unor popoare? Termenul „cultură” a evoluat, chiar surprinzător pentru mine, extinzându-se și asupra unor manifestări sau obiceiuri marginale ale unor grupuri umane ale căror comportamente ne străduim să le acceptăm. Și asta în ciuda faptului că sunt… 12 feb. Ce este „cultura” unor popoare?
N-ai economisit… vine Dan! 7 feb. N-ai economisit… vine Dan! Asistăm la o revoluție tehnologică fără precedent, care are și va avea în viitor consecințe majore asupra economiei și a dezvoltării societății în general. „Produsele” acestei revoluții, de la telefoane mobile până la tratamente inovatoare în medicină, ne fac viața… 7 feb. N-ai economisit… vine Dan!
Nu vă apropiați de politicieni! Știu ce spun! 5 feb. Nu vă apropiați de politicieni! Știu ce spun! În general, mă feresc să dau verdicte, preferând să vin cu sugestii într-un domeniu sau altul. Pentru că am făcut politică în anii ’90 și 2000 consider că am cunoștințe din „interior” când mă refer… 5 feb. Nu vă apropiați de politicieni! Știu ce spun!
Și în județ ce facem? Și în județ ce facem? 8 iun. Și în județ ce facem? 8 iun. Și în județ ce facem?