În perioada 31 ianuarie – 3 februarie, s-a desfășurat în stațiunea italiană Latzfons a XXII –a ediție a Campionatului Mondial de sanie pe pistă naturală, competiție dedicată seniorilor, care are loc din doi în doi ani. În competiție s-au înscris sanieri din 21 de țări de pe toate continentele, o surpriză frumoasă fiind Japonia. Echipa României a fost formată din trei sportivi legitimați la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei: Bogdan Moroșan, care a concurat la individual masculin, Cristina Maria Ciubotaru și Ioana Magdalena Ismană, concurentele la individual feminin. În proba de dublu România a fost reprezentată de Bogdan Moroșan/Cristina Maria Ciubotaru.
După un drum istovitor, parcurs cu microbuzul, sanierii români nu au avut timp de acomodare cu pista de concurs, intrând joi, 31 ianuarie, direct în calificări. În proba de simplu feminin, desfășurată în dimineața zilei de 2 februarie, după prima manșă, Ioana Ismană a ocupat poziția a 20-a, iar colega sa de club Cristina Ciubotaru s-a clasat pe locul 24. Manșa a doua s-a desfășurat sâmbătă după – amiază, cele două dornence ocupând aceleași poziții, cu toate că timpii obținuți la a doua coborâre a pârtiei au fost cu mult mai buni decât în prima manșă. Titlul de campioană mondială i-a revenit italiencei Evelin Lanthaler, urmată de conaționala Greta Pinggera, iar pe locul III s-a clasat austriaca Tina Unterberger.
În proba de simplu masculin, după prima manșă desfășurată sâmbătă la prânz, Bogdan Moroșan a ocupat poziția a 39 –a, un loc foarte bun în ierarhia mondială, ținând cont că după el s-au clasat sanieri cu o pregătire îndelungată pe pistele de sanie din SUA, Japonia, Croația, Kazahstan. Duminică, Moroșan a urcat pe poziția a 38-a, titlul de campion mondial revenindu-i italianului Alex Gruber, urmat de austriecii Thomas Kammerlander și Florian Glatzl.
Dubloul Bogdan Moroșan/Cristina Maria Ciubotaru a avut o evoluție constantă la această ediție a Campionatului Mondial, începând cu calificările și terminând cu manșa a doua. Pentru Cristina Ciubotaru ziua de sâmbătă a fost una foarte dificilă, pentru că înainte de competiția de dublu a concurat și în cele două manșe de simplu feminin, iar Bogdan Moroșan a avut prima manșă de simplu masculin. Locul 11 în ierarhia mondială este unul foarte bun dacă ținem cont că primele șapte locuri le-au revenit Italiei (Locul I – Patrick Pigneter, Florian Clara, liderii Cupei Mondiale cucerind cel de-al patrulea titlu mondial în proba de dublu (2009, 2013, 2015, 2019) și Locul III – frații Patrick și Matthias Lambacher), Rusiei (locul II- Pavel Porshnev și Ivan Lazarev și locurile V și VI) și Austriei (locurile IV și VII). Pe poziția a VIII –a s-a situat dubloul din Ucraina, pe poziția a IX-a au fost reprezentanții Germaniei, iar pe a X-a a Poloniei.
România, locul opt în proba pe echipe
Cu două “piese” lipsă, țara noastră s-a înscris și în proba pe echipe, competiție care presupune trei coborâri consecutive ale celor mai buni sanieri, cu sincronizare sosire – start (când primul concurent trece linia de sosire se deschid porțile la start pentru a pleca următorul), simplu feminin, simplu masculin și începând din acest sezon a treia coborâre poate fi la alegere simplu feminin sau masculin. Trioul României a fost format din Cristina Ciubotaru (prima coborâre), Bogdan Moroșan (a doua coborâre) și Ioana Ismană (a treia coborâre) și cu un timp total cumulat de 3 minute, 47 de secunde și 75 de sutimi, cei trei au reușit să ocupe locul opt, devansând țări cum ar fi Croația, Serbia sau Marea Britanie. În proba pe echipe primul loc a revenit Italiei, pe locul II s-a situat Austria, pe III s-a clasat echipa Rusiei, iar pe locul IV, naționala Germaniei.
La Vatra Dronei, ultimele pregătiri pentru etapa de Cupă Mondială
Cei trei sanieri dorneni au fost îndrumați la Latzfons, în Südtirol-ul italian, de antrenorul Dorin Velicu, profesorul Octavian Pungovschi, antrenorul lotului național, preferând să se întoarcă la Vatra Dornei, unde în aceste zile sportivii prezenți la Campionatul Mondial ajung în stațiunea suceveană pentru a participa la penultima etapă a Cupei Mondiale.
“Ținând cont că nu am avut echipă completă, din lotul României lipsind doi componenți de bază, Anișoara Hutopilă și Mihai Coubis, că s-a ajuns cu o seară înainte de începerea competiției și nu am avut timp să ne antrenăm nici la Vatra Dornei, dar nici la Latzfons, pot să spun că rezultatele sunt mulțumitoare. Nu am putut forța prea tare de frica accidentărilor, am fost cu una din cele mai tinere echipe, junioarele Cristina Ciubotaru și Ioana Ismană concurând în competiția rezervată seniorilor. Urmează o săptămână foarte grea atât pentru echipă, cât și pentru cei implicați în organizarea penultimei etape de Cupă Mondială, desfășurată în perioada 8 – 10 februarie pe Pârtia Bucovina din Vatra Dornei. Sunt multe lucruri care mai trebuie puse la punct, sunt problemele mărunte, dar pentru care trebuie alocat timp. Ne dorim un rezultat cât mai apropiat de podium acasă”, ne-a spus antrenorul Octavian Pungovschi.