Covrigei cu lămâie
Ingrediente: 160 g făină, 50 g margarină, 100 g zahăr pudră, 50 g nuci măcinate, coajă și zeamă de la o lămâie mare
Într-un castron, se freacă margarina moale cu zahărul, se adaugă coajă rasă și zeama de lămâie, se amestecă bine, apoi se pune făina împreună cu nucile, amestecând cu lingura până se încorporează bine. După ce aluatul a stat la rece 30 minute, se ia din el câte o bucată de mărimea unui ou, și, pe masa presărată cu puțină făină, se modelează suluri subțiri ca macaroanele, care se taie apoi, de lungime 20 cm. Li se răsucesc apoi, capetele, în formă de X, la 3 cm de vârf, se îndepărtează capetele unul de altul, și se aduce bucla formată peste vârfurile capetelor, obținându-se astfel, 3 despărțituri. Covrigeii se așează în tava presărată cu făină (netezită cu palma) cu distanța de 1 cm între ei. Se coc la foc mijlociu, 15-20 minute, și, apoi, se trec fierbinți prin zahăr vanilat. Covrigeii au gust acrișor și cu cât stau mai mult, cu atât se frăgezesc. Se păstrează în cutie de carton, închisă.
Aluat pentru plăcintă
Ingrediente:
1 cană apă
1 cană ulei
1 cană zahăr, 2 căni făină
1 pachet bicarbonat sodiu, o linguriță oțet
Mod de preparare:
Într-o oală mai mare se pune apa la fiert împreună cu zahărul. După ce a dat un clocot, se adaugă uleiul și se trage oala de pe foc. Se adaugă făina în ploaie, amestecând continuu, după care se pune bicarbonatul stins cu oțet. Aluatul capătă o consistență prin apa fiartă. Se folosește pentru absolut orice fel de umplutură. Are calitatea de a rămâne fraged mult timp.