Ministerul Comerțului și Turismului intenționează să propună autorităților locale de pe litoral ca unitățile de alimentație, chioșcurile și terasele să fie deschise la 1 mai și să funcționeze până la sfârșitul lunii septembrie, a declarat, ieri, secretarul de stat Lucia Morariu.
„În urma întâlnirii cu reprezentanții tour-operatorului german ITS, am constatat că una dintre marile lor nemulțumiri este faptul că la începutul și la sfârșitul sezonului estival unitățile adiționale din stațiuni, cele alimentare și cluburile nu sunt deschise, drept pentru care turiștii străini nu prea mai au ce face altceva în afară de cazare, mâncare și tratament”, a spus Lucia Morariu, secretar de stat în Ministerul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale.
Morariu, prezentă la Târgul de Turism de la Berlin, a adăugat că faptul că aceste unități se deschid doar la mijlocul sezonului este și unul dintre motivele care au determinat tour-operatorii germani TUI și Neckermann să nu mai opereze pe piața românească.
„Ne gândim să propunem autorităților locale ca, prin autorizațiile de funcționare pe care le acordă unităților de alimentație publică din stațiunile de pe litoral, să le pretindă acestora să deschidă pe data de 1 mai și să funcționeze până la sfârșitul lunii septembrie”, a precizat Morariu.
Secretarul de stat pentru turism a explicat că turiștii străini nu vin în România pentru că sezonul este prea scurt, iar la rândul lor operatorii locali nu deschid unitățile mai devreme pentru că nu au clienți.
„Suntem într-un cerc vicios. Turiștii străini nu vin pentru că avem un sezon scurt și ne comportăm ca atare, iar operatorii locali nu deschid unitățile în aprilie-mai sau închid în august pentru că nu au turiști”, a explicat Morariu.