Reducerea TVA la alimente ar putea determina ieftinirea produselor



Reducerea TVA ar putea conduce la o scădere a prețurilor în industria alimentară
Reducerea TVA ar putea conduce la o scădere a prețurilor în industria alimentară

Reprezentanții Asociației Române a Cărnii (ARC) au reafirmat, ieri, că reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 5% este benefică, întrucât va determina rentabilitatea costurilor, prin creșterea volumelor vândute, iar în final ar putea contribui la diminuarea prețurilor la alimente.
„Reducerea TVA va determina creșterea volumelor vândute, ceea ce va conduce la rentabilitatea costurilor”, au afirmat reprezentanții ARC.
Președintele Asociației, Sorin Minea, a menționat că, în cazul în care proiectul de reducere a TVA va trece și de Camera Deputaților, taxa redusă va fi aplicată nu numai cărnii sau laptelui, dar și produselor din carne și lapte. Totodată, Minea a reafirmat că reducerea TVA ar putea conduce la o scădere a prețurilor în industria alimentară.
Procesatorii spun că în prezent se confruntă cu mai mulți factori care determină scumpiri, cum ar fi creșterea euro în raport cu moneda națională și majorarea tarifelor la gaze.
„Prețurile se recalculează cam la o lună-două, iar la ora actuală am ajuns la concluzia că vor crește. Influența scumpirii gazelor este mică, dar ea există. Materia primă reprezintă 60% din costuri, iar noi importăm 70% din materia primă folosită, pe care o plătim în euro, deci ne cresc costurile odată cu creșterea euro. Influența se resimte, dar nu dintr-o dată, prețurile cresc gradat, în funcție de grupa de produs. (…) Pe acest fond îmi vine și o majorare de salariu, mai mare decât productivitatea”, a spus Minea.
Structura prețurilor.
El a estimat că influența cursului leu/euro este de 80% în prețul final, întrucât, pe lângă procentul ridicat de materie primă plătit în euro, procesatorii au contractat, tot în euro, credite pentru diverse finanțări, inclusiv utilaje.
Totodată, el a combătut estimările ministrului Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, privind structura costurilor din industria alimentară.
„Vosganian spune că materia primă reprezintă 23% din costuri. L-aș angaja director de producție, cred că ar fi un dezastru”, a spus Minea.
El a adăugat că prețurile produselor de pe piața românească nu sunt mai mari decât cele practicate în alte state europene, ci chiar mai reduse, în cazul anumitor categorii.
„În afară, produsele de calitate superioară pot fi și de zece ori mai scumpe decât în România, dar în afară există clar categoria produselor ieftine și cu prețuri medii și categoria de produse superioare calitativ. În România prețurile sunt de-a valma, piața nu e încă prea bine structurată și suntem închiși aici, nu aveam voie să exportăm. Din cauza pieței negre la noi s-a întâmplat invers, adică au crescut prețurile la produsele ieftine și medii, dar au scăzut la cele de calitate”, a arătat președintele ARC.
În industria cărnii activează circa 1.200 de firme, dintre care 300 sunt autorizate, iar restul doar înregistrate.
Diferența dintre cele două categorii este, potrivit ARC, că firmele înregistrate pot produce doar 2-4 tone pe săptămână și fac doar vânzare directă, iar cele autorizate nu au aceste restricții, dar se supun unor controale și reguli mai drastice.