Comuna Valea Moldovei ar fi trebuit să aibă, de ieri, un cămin cultural proaspăt modernizat. Proiectul este derulat de Compania Națională de Investiții (CNI), iar lucrările executate sunt, conform actelor, în valoare de peste 150.000 de euro (769.807,44 lei). Ieri, CNI a convocat comisia de recepție a lucrărilor, urmând să predea investiția către beneficiarul final, respectiv Primăria Valea Moldovei. Numai că ceea ce s-a petrecut în realitate pare desprins dintr-o comedie absurdă. În ziua precedentă, primarul comunei, Constantin Moroșan, a fost anunțat de angajați ai primăriei, care execută lucrări de amenajare a curții căminului cultural, că muncitorii de la firma care execută lucrările de modernizare a căminului scot chiuvetele, WC-urile și caloriferele din grupurile sanitare care tocmai fuseseră instalate.
Ieri dimineață, ceea ce ar fi trebuit să fie toaleta noului cămin cultural arăta ca la demolări. Pereții care compartimentau cabinele au fost scoși, la fel ca și toate obiectele sanitare. N-au scăpat nici măcar prizele, lămpile și întrerupătoarele. Năucit, primarul Moroșan l-a întrebat pe reprezentantul CNI, prezent pentru recepție, ce s-a întâmplat. ”Grupurile sanitare nu au fost prinse în proiect, vor fi scoase de acum încolo la licitație”, a fost răspunsul sec al acestuia, care cu noi a refuzat să stea de vorbă, trimițându-ne la biroul de presă al companiei.
Primarul comunei ne-a confirmat că inițial grupurile sanitare au fost prevăzute în alt proiect, dar spune că a solicitat acest lucru ulterior și CNI a aprobat, printr-un act adițional la contract.
”Nu m-am gândit că se poate întâmpla așa ceva! Miercuri, în jurul orei 14.00, au scos totul din băi. Este groaznic. Este de neînțeles. N-am avut nici o discuție, probabil ne vor povesti astăzi care a fost motivația. Inițial, a fost făcut un proiect cu grupul sanitar alipit de căminul vechi și cu intrare din cămin. Proiectul a fost făcut pe un GAL, dar s-a pierdut finanțarea din cauza tergiversării documentației. Atunci am intervenit la CNI pentru susținere și includerea grupurilor sanitare în proiectul actual”, a precizat primarul Moroșan.
”Toate lucrările sunt făcute anapoda”
Edilul ne-a spus că ceea ce s-a întâmplat miercuri nu este singura problemă a acestei investiții de peste 150.000 de euro. Cu exemple la fața locului, ne-a arătat că nu există ”nici un milimetru de fundație, nici un gram de armătură de fier”. ”Am avut discuții aprinse cu constructorii, au spus că nu îi interesează, ei respectă proiectul”, a spus Moroșan. Potrivit acestuia, lucrările la trotuare și trepte s-au executat în luna februarie, la temperaturi de minus 19 grade, iar în primăvară toată lucrarea s-a exfoliat. Rampa pentru persoane cu handicap are accesul blocat de un burlan de scurgere a apei de pe acoperiș, care o traversează, la fel cum sunt amplasate și celelalte burlane, transversal pe trotuare. La centrala termică, este puțin probabil ca în situația înregistrată acum, pompierii să dea aviz de funcționare, iar canalizarea este descoperită. Gresia de la intrarea principală este deja spartă și găurită, în pod nu există nici un acces, iar primarul spune că are dubii serioase în legătură cu structura de rezistență a acoperișului.
”Toate lucrările sunt făcute anapoda. Acum două luni, am făcut adresă către CNI, în care am sesizat toate aspectele de care vă vorbesc, dar nu am primit nici un răspuns. M-au anunțat doar că vin astăzi la recepție”, arată Constantin Moroșan.
Totodată, el i-a spus reprezentantului CNI că nu îi înțelege toleranța față de lucrările de proastă calitate și i-a spus că nu semnează procesul verbal de recepție decât cu obiecțiunile amintite.
”Eu sunt indignat de susținerea dumneavoastră, a CNI, ca proprietar al lucrării, pe care o acordați unui constructor de proastă calitate”, a afirmat primarul. Reprezentantul instituției statului care plătește aceste lucrări a răspuns că nu este expert, să spună dacă lucrările sunt bune sau proaste și că acestea sunt ”conform proiectului”.
Reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții, ing. Liliana Candil, prezent la recepția acestei investiții, ne-a declarat că situația de la Valea Moldovei nu este una singulară și că va trage concluziile după verificarea documentelor. Ea ne-a asigurat că toate deficiențele semnalate vor fi corectate.











