Proiectul „10 pentru folclor”, ediția a III-a, se va desfășura, în perioada 12-16 februarie, în localitățile Suceava, Rădăuți, Cajvana, Broșteni, Rădășeni, Hănțești, Arbore, Baia, Slatina și Dorna Arini. Cei 10 membri ai echipei din acest an sunt interpretul de muzică populară George Finiș, reprezentantul Consiliului Județean Suceava, profesoara Loredana Ceică, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Ovidiu Homorodean, interpret de muzică populară, Costinel Leonte, maestru coregraf, Alexandru Brădățan, interpret de muzică populară, Mihaela Bârsan, realizator de emisiuni de folclor, inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, poliinstrumentistul Leonard Zamă, profesorul Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Angelica Flutur, interpret de muzică populară, și Iulian Florea, preotul paroh al Bisericii „Sf. Dumitru” din municipiul Suceava, reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Interpretul Ovidiu Homorodean, prezent la toate cele 10 întâlniri din județ
După ce anul trecut a participat la patru întâlniri-spectacol și apoi la Gala de premiere ”10 pentru folclor”, interpretul de muzică populară hunedorean Ovidiu Homorodean a fost cooptat în echipă și anul acesta și va participa la toate cele 10 întâlniri-spectacol care se vor desfășura în perioada 12-16 februarie.
Interpretul de muzică populară Ovidiu Homorodean a spus că, în anul 2017, a avut marea bucurie și onoare de a lua parte la proiectul ”10 pentru folclor”. „Totul s-a desfășurat ca la carte, iar pe această cale îi felicit pe organizatori, în mod special pe Mihaela Bârsan, sufletul acestui proiect. Pot spune cu tărie că și pentru mine a devenit o cauză de suflet, așa încât și în acest an revin cu bucurie la toate întâlnirile programate în cadrul proiectului. Sunt încântat să fac parte din asemenea echipă, o echipă foarte puternică și unită. Abia aștept să reîntâlnesc oamenii frumoși din județul Suceava, pentru că de fiecare dată când am venit aici am fost primit extraordinar”, a completat interpretul. La fel ca și în ceilalți ani, la întâlnirile-spectacol din cele 10 localități vor participa și membrii Ansamblului Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” din Suceava.
Pentru că anul 2018 este proclamat ca fiind Anul Centenarului Marii Uniri, programul fiecărei întâlniri-spectacol va fi unul special.
Deschiderea oficială, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”
Am aflat de la Mihaela Bârsan, coordonatorul proiectului ”10 pentru folclor”, că deschiderea oficială va avea loc pe 12 februarie, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, iar închiderea proiectului se va face pe 16 februarie, în localitatea Baia, prima capitală a Moldovei.
„Anul acesta vom avea invitați unul și unul. Pe lângă virtuozul trompetist Constantin Mândrișteanu și îndrăgitul interpret de muzică populară Grigore Gherman, vom avea numeroși invitați din țară, pentru că ne-am propus să sărbătorim Centenarul Marii Unirii și prin intermediul cântecului și jocului popular. Țin să le mulțumesc în mod special președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, pentru că a făcut tot posibilul ca la acest proiect să participe și artiștii profesioniști de la Ansamblul «Ciprian Porumbescu», și, nu în ultimul rând, primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, cu sprijinul căruia organizăm deschiderea proiectului și Gala de premiere de la final”, a completat Mihaela Bârsan.
Aproape 150 de școli din județ au introdus opționalul de folclor
De la debutul proiectului ”10 pentru folclor”, după doar 20 de întâlniri-spectacol, organizate în 2016 și 2017, în județul Suceava, aproape 150 de școli au introdus opționalul de folclor. Organizatorii și-au propus să ducă caravana folclorului în toate localitățile din județ și speră ca modelul de succes de la Suceava să fie translatat și în alte județe.
Proiectul ”10 pentru folclor” este organizat de Televiziunea Intermedia, Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Consiliul Județean Suceava, primăriile Suceava, Rădăuți, Cajvana, Broșteni, Rădășeni, Arbore, Hănțești, Baia, Slatina, Dorna Arini și Asociația ”Plai străbun”. Sponsorii evenimentului sunt: Fly Music Bosanci, Casa de modă Janice, Cabana ISA Ilișești, Salonul de înfrumusețare ”Bellisima”, Depozitul de flori ”Simfonia florilor” și AVON Suceava.