Recunoaștere

Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni



Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni
Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni

Sâmbătă, 17 septembrie, în cadrul ediției a doua a proiectului de promovare a municipiului Fălticeni „Împreună susținem promovarea – Fălticeni, Mon Amour”, cu ocazia vernisajului expoziției „Retrospectivă” care cuprinde 37 de lucrări ale prof. univ. dr. Suzana Fântânariu, primarul Cătălin Coman a înmânat graficienei care a atras atenția lumii artistice și culturale, cunoscând laurii succesului pe întreg mapamondul cu lucrările sale, titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni.
Născută pe 15 septembrie 1947, în localitatea Baia, județul Suceava, absolventă a Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iași și a Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca (1968-1974), Suzana Fântânariu este cunoscută ca „Doamna graficii contemporane românești”. Cu o activitate spectaculoasă, cu sute de expoziții în țară și străinătate, cu numeroase participări și premii la diferite bienale internaționale, doctor în arte vizuale, cu o carieră academică extraordinară ca profesor universitar și coordonator de doctorate la Facultatea de Artă și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Suzana Fântânariu s-a întors la Fălticeni, la invitația generoasă a Asociației „Rotary Club Fălticeni”, pentru a prezenta o serie de lucrări realizate în tehnica xilogravurii, desen, xilo-obiect.
Un artist încadrat într-un circuit internațional
Despre Suzana Fântânariu și creația sa, care se regăsește în marile galerii și muzee ale lumii, a vorbit Grigore Ilisei. Scriitorul ieșean a considerat că ceea ce se întâmplă la Fălticeni contrazice o zicere celebră, „nimeni nu este profet în țara lui”, precizând: „Doamna Suzana Fântânariu, sunteți profet în țara rădăcinilor dumneavoastră”.
„Doamna Suzana Fântânariu este o personalitate marcantă, încununată de premii, care sunt copleșitoare pentru creatorii români. Când i-am spus că orașul îi va acorda titlul de Cetățean de Onoare, doamna Fântânariu a fost emoționată, spunând că este o mare bucurie și o onoare pentru ea. Este bivalentă această chestiune pentru că, pe de o parte este o mare onoare pentru dumneaei și o bucurie a lăuntricității ei sufletești, dar în același timp este o mare onoare și pentru acest oraș pentru că creația ei aureolează spațiul acesta mitic al Fălticeniului”, a spus Grigore Ilisei, argumentând cele spuse cu mărul prezent în mai multe lucrări din expoziție.
Grigore Ilisei a vorbit și despre traseul artistic și al vieții Suzanei Fântânariu, „unul suitor și truditor, pentru că au fost multe meandre în existența ei artistică și este, până la urmă, în firea lucrurilor să se întâmple acest lucru. Sunt puțini cei care «săgeată» distanțele fără obstacole. Noi avem mereu, ca în povestea lui Arap Alb, niște cumpene pe care trebuie să le depășim. Și doamna Suzana Fântânariu a avut forța acelor înaintași din Cetatea lui Alexandru cel Bun (Catedrala Catolică din Baia construită în anul 1410 din porunca domnitorului Alexandru cel Bun) care au ținut o Moldovă mare și foarte respectată în ținutul acesta răsăritean și nu numai, să treacă peste obstacole. Mereu a fost în căutarea absolutului și a necunoscutului și mereu s-a reinventat, și asta este foarte important. Perioada de după ’90, mai destinsă și cu contacte internaționale mai multe i-au permis să se încadreze într-un circuit internațional și să folosească reinventarea semnificațiilor lucrărilor sale prin instalațiile, colaje, pentru ca, în final, să se întoarcă spre pictura de șevalet și să ne prezinte aceste chipuri expresioniste sui-generis. Expresionismul e un strigăt, este o durere, este o suferință, este anxietatea lumii de astăzi”, a spus Grigore Ilisei, un apropiat al artistei și al familiei sale prin scrierile despre Suzana Fântânariu și prin cele despre represiunile pe care le-a suferit familia sa în trecut.

Vernisajul expoziției „Retrospectivă”
Vernisajul expoziției „Retrospectivă”

Un artist complet, valoros, vizionar, ireversibil, marcat de înțelepciune
Primarul Cătălin Coman a apreciat colaborarea cu Asociația „Rotary Club Fălticeni” pentru a realiza un moment deosebit nu doar în viața Suzanei Fântânariu, care a fost sărbătorită la împlinirea frumoasei vârste de 75 de ani alături de fălticeneni, prind vernisajul expoziției de la Biblioteca Municipală, ci și în istoria artelor plastice locale reprezentate de nume mari, cum ar fi Ion Irimescu, Dimitrie Hîrlescu, Aurel Băeșu, Ștefan Șoldănescu, Mihail Gavril, Gabrel Baban.
„Avem ocazia să fim în fața unui artist complet, valoros, vizionar, ireversibil marcat de înțelepciunea și emoția descoperirii de sine și care, de la începutul anilor ’90, se preocupă pentru integrarea celei de-a treia dimensiuni în lucrările sale.
Cu un limbaj plastic de un rafinament rar, Suzana Fântânariu excelează în domeniul xilogravurii și al desenului și ne uimește cu lucrări tridimensionale de mare anvergură, dovedind o forță incredibilă, creând compoziții neegalate până astăzi în arta autohtonă.
Sunt onorat și emoționat pentru că, din nou, avem un moment cultural excepțional la Fălticeni, un moment realizat împreună cu Rotary Club Fălticeni, cărora le mulțumesc pentru activitatea densă, concentrată, pentru a promova imaginea culturală a municipiului și oamenii noștri valoroși.
Am citit împreună cu colegii din Consiliul Local impresionanta mărturie a activității doamnei Suzana Fântânariu, un CV impresionant, câteva zeci de pagini scrise mărunt, o sinteză pentru că altfel ar fi trebuit să stăm în acea ședință de Consiliu Local mult timp pentru a citi toate aceste realizări.
Vă mulțumesc în numele meu personal, în numele Consiliului Local, în numele întregii comunități, și suntem extrem de onorați că ați acceptat să fiți desemnată Cetățean de Onoare. Sunt convins că activitatea dumneavoastră va îndeplini aceste scopuri comune pe care le avem de promovare și de mediatizare a valorilor culturale pe care municipiul Fălticeni le are prin oamenii săi”, a motivat primarul Gheorghe Cătălin Coman decizia deliberativului local de a acorda titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni prof. univ. dr. Suzana Fântânariu.
Revenirea la Fălticeni, un dar extraordinar
Expoziția vernisată la Fălticeni este o ofrandă adusă orașului în care Suzana Fântânariu a decis să reîntoarcă pentru a reîntregi familia, pentru a fi alături de frați, nepoți, strănepoți și prieteni apropiați, aproape toți fiind prezenți la vernisajul de sâmbătă.
Graficiană și artist interdisciplinar, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Români, Suzana Fântânaru a mulțumit pentru înalta distincție locală acordată, anunțând întoarcerea „la rădăcini”.
„Am sentimentul că nu sunt în Fălticeni, că sunt undeva, într-un loc eliptic, într-un loc cultural profund, într-un loc unde oamenii sunt extrem de dedicați, cu o istorie culturală profundă. Rămân cu regretul că, după absolvirea facultății nu am putut să mă întorc acasă. În 1975 am avut repartiție, deși eram șefă de promoție, la Craiova. Acesta a fost șocul meu și despărțirea de Moldova, pentru că tot ceea ce am învățat la Cluj, timp de șase ani, nu am putut să continui și să pun umărul la viața culturală a Moldovei. Am avut un traseu în nomadie, în sensul că am făcut liceul la Iași, șase ani la Cluj, facultatea, apoi repartiția la Craiova, unde am stat 13 ani în învățământ, la Liceul de Artă. Dintr-un motiv personal, familial, a trebuit să plec la Timișoara. Am făcut un circuit foarte greu, o experiență bogată dar risipitoare din punct de vedere al energiei și din punct de vedere cultural. Aveam responsabilitatea de a duce cu mine dorul și rădăcinile, să pun apă copacului, să nu mă risipesc în acest circuit pe care nu l-am dorit, dar nu am avut încotro.

Suzana Fântanariu și familia
Suzana Fântanariu și familia

Revenirea la Fălticeni este un dar extraordinar pentru că mă recuperează. Fălticeniul mă recuperează așa cum m-a recuperat și comuna Baia în urmă cu câțiva ani, făcându-mă Cetățean de Onoare. În aceste zone trebuia să trăiesc și să fiu performantă în profesie, să duc mai departe destinul acesta de artist plastic.
Nu numai că am onoarea de a primi titlul de Cetățean de Onoare, pentru mine e pur și simplu vorba de o recuperare, o recuperare nativă, o recuperare a sentimentelor mele care mă risipesc. Mă întorc exact unde trebuie, mă întorc de unde am plecat. Și mă întorc bine în sensul că o astfel de sărbătoare este o mare bucurie și un mare dar.
Vă promit că, deși am o vârstă mare, o să încerc să fiu mai prezentă, mai activă pentru zona Fălticeni, pentru că sunt într-un transfer de la Timișoara la Fălticeni. L-am început acum câțiva ani, dar pandemia m-a ținut pe loc. Sunt atât de fericită pentru că prea mult am fost plecată din zonă și aș fi putut să fac mult mai mult pentru Baia, pentru Fălticeni în mod special. În curând ne vom regăsi”, a fost promisiunea făcută de Suzana Fântânariu.
Lucrări în marile galerii și muzee ale lumii
Prezentă prin creația sa în marile galerii și muzee ale lumii, apreciată cu cele mai înalte forme ale recunoașterii talentului și demersului artistic, în cele mai reprezentative evenimente expoziționale mondiale, Suzana Fântânariu face parte din elita artistică autohtonă.

Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu
Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu

Indiferent de tehnica adoptată, Suzana Fântânariu a reușit de-a lungul carierei sale să devină un reper, lucrările sale dezvăluind un univers sensibil, apreciat atât de critica de specialitate cât și de simpli privitori. Expoziția care urmează a fi vernisată la Fălticeni la mijlocul lunii septembrie, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de viață, are rolul de a evidenția parcursul creator și de a face mai bine înțelese particularitățile demersului artistic dezvoltat de artistă.
Suzana Fântânariu a vernisat peste 60 de expoziții personale în țară și străinătate: Roma / Italia; Mödling, Klagenfurt / Austria; Wassenaar, Utrecht / Olanda; Paris / Franța; Sharjah / EAU; Budapesta, Sopron / Ungaria; Saitama, Oyama City / Japonia; București, Timișoara, Iași, Craiova, Arad, Lugoj, Fălticeni, Tg. Jiu / România și a participat cu lucrări la peste 300 de expoziții de grup în țări de pe toate continentele.
A participat la bienale și trienale internaționale de gravură în cele mai importante centre culturale ale lumii din Cehoslovacia, Germania, Elveția, India, Franța, Polonia, Bulgaria, Italia, Olanda, Iugoslavia, Slovenia, Japonia, Spania, Koreea, Dubai, Ungaria, Canada, Egipt, China, Austria, Serbia, Macedonia, Suedia, Turcia, România, numărându-se printre cei mai premiați artiști români pe plan mondial.
Acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni prof. univ. dr. Suzana Fântânariu, graficiană și artist interdisciplinar, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Români, reprezintă un gest simbolic și recunoștință către oamenii locului care mențin vie flacăra fenomenului artistic din urbea de pe Șomuz.


Suzana Fântanariu, Gabrel Baban și Mihai Fântânariu
Suzana Fântanariu, Gabrel Baban și Mihai Fântânariu
Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni
Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni
Grigore Ilisei
Grigore Ilisei
Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni
Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni
Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni
Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni
Vernisajul expoziției „Retrospectivă”
Vernisajul expoziției „Retrospectivă”
Suzana Fântanariu și familia
Suzana Fântanariu și familia
Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu
Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu


Recomandări

Fălticeniul investește peste 11 milioane de lei în transformarea Cinematografului „Doina” într-un Centru Cultural Multifuncțional

Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat de către primarul Gheorghe Cătălin Coman și reprezentantul firmei SYM RSC SRL
Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat de către primarul Gheorghe Cătălin Coman și reprezentantul firmei SYM RSC SRL

Vernisaj expozițional de caricatură sub semnătura Radu Bercea, în cadrul Festivalului Internațional „Umor la Gura Humorului”

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a primit Premiul „Regal Literar”, pentru volumul „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi”

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a primit Premiul „Regal Literar”, pentru volumul „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi”
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a primit Premiul „Regal Literar”, pentru volumul „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi”

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a primit Premiul „Regal Literar”, pentru volumul „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi”

100 de copii de la școli din municipiul Suceava și din comuna Adâncata, în Tabăra de creație „Micii iconari”, ediția a XIV-a