PRO SĂNĂTATE

Procesele inflamatorii și sănătatea creierului



La prima vedere, subiectul inflamației poate să pară nepotrivit într-o discuție despre îmbunătățirea sănătății și funcționalității creierului. Dar, deși suntem obișnuiți să întâlnim inflamația în relație cu stări de boală de genul artritei sau astmului, în ultimul deceniu a fost efectuat un set de cercetări care leagă inflamația de o varietate de afecțiuni neurodegenerative. Cercetările omului de știință Walter F. Steward demonstrează în mod clar o diminuare considerabilă a incidenței bolilor Parkinson și Alzheimer la indivizii care au fost tratați cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene timp de mai mulți ani. Alte studii arată și o creștere puternică a citokinelor – mediatorii celulari ai inflamației în creierul indivizilor care suferă de aceste boli, dar și alte afecțiuni cerebrale degenerative. Cercetătorul Cagnin arată în studiile sale că noile tehnologii permit acum scanarea celulelor care produc în mod activ citokine inflamatorii în creierul pacienților cu Alzheimer.
Cunoscând aceste lucruri, suntem obligați să privim inflamația într-o lumină cu totul nouă. Departe de a sta la baza unui genunchi dureros sau a unei glezne luxate, inflamația stă la baza procesului însuși de degenerare cerebrală. În cele din urmă, efectul inflamației din creier este provocarea unor leziuni care împiedică activarea căilor chimice ale proteinei Nrf2 și creșterea, în consecință, a producției de radicali liberi. Partea bună este că activarea prin terapie a căii Nrf2 nu numai că neutralizează direct radicalii liberi, ci, ca bonus, reduce și inflamația, fapt care, la rândul său, protejează creierul împotriva excesului de radicali liberi rezultați din inflamații. În concluzie, observăm că se creează un cerc pozitiv de interacțiuni. Intervențiile proiectate să reducă inflamația – prin folosirea substanțelor naturale precum turmericul – au fost descrise în literatura de specialitate din qigong-ul medical de mai bine de 2000 de ani. Dar abia în ultimul deceniu am început să înțelegem biochimia care explică ceea ce practicienii medicinii tradiționale au cunoscut și au folosit vreme de milenii.
Curcumina, principiul activ esențial al turmericului, este în prezent subiectul unei cercetări științifice intense, mai ales datorită faptului că posedă o varietate de proprietăți biochimice, printre care și aceea de antioxidant, antiinflamator, fungicid și antibacterian. Interesul specialiștilor în neuroștiințe din întreaga lume a fost atras de către proprietatea sa de a crește nivelul de proteine denumite factori neurotrofici cerebrali. Această proteină joacă un rol esențial în crearea de noi neuroni și în protejarea celor existenți, contribuind la asigurarea supraviețuirii lor prin stimularea formării de sinapse – conexiuni ale unui neuron cu alt neuron –, fapt esențial pentru procesele de gândire, învățare și funcționarea cerebrală la niveluri superioare. Studiile au arătat că nivelurile acestei proteine sunt scăzute la bolnavii de Alzheimer, epilepsie, anorexie nervoasă, depresie, schizofrenie și tulburare obsesiv-compulsivă. Gena care activează producția acestei proteine este stimulată de o diversitate de factori, printre care enumerăm exercițiile de qigong medical, reducerea numărului de calorii, stimularea intelectuală, curcumina și acidul gras omega-3. Cercetătorul Mark P. Mattson, de la National Institute on Aging Gerontology Research Center, spune: „studiile arată că persoanele care consumă zilnic un număr redus de calorii prezintă un risc mic de accident vascular cerebral și de boli neurodegenerative.” Interesant este că în satele monitorizate din India în care turmericul este folosit din abundență, studiile epidemiologice au arătat că boala Alzheimer este întâlnită doar într-o proporție de 25% în comparație cu Statele Unite.
În concluzie, curcumina activează calea proteinei Nrf2 – un „comutator genetic” descoperit de curând – care funcționează prin activarea unor gene ce produc o vastă gamă de antioxidanți ce protejează creierul împotriva proceselor degenerative, fiind esențial în dieta zilnică.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com



Recomandări