Primăria Suceava are de plătit o sumă colosală către defuncta Termica. Recent, pe adresa Primăriei Suceava a fost trimisă o somație prin care se solicită plata sumei de aproape 32 de milioane de lei (6,7 milioane de euro). Primăria a fost notificată să achite banii sau să facă dovada că a prins în bugetul pe anul viitor această sumă până pe data de 10 ianuarie 2020. În caz contrar, lichidatorii judiciari Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL și MGA Insolvency SPRL, care reprezintă acum interesele SC Termica SA Suceava, amenință că vor trece la procedurile de executare silită.
Oricum ar fi, această sumă care trebuie achitată este o piatră de moară de gâtul Primăriei Suceava și cel mai probabil va avea efecte negative în privința investițiilor din oraș.
Mai grav este că cea mai mare parte a datoriei este reprezentată de dobânzi și penalități, respectiv 25.221.000 de lei, în timp ce datoria în sine este de 6,5 milioane de lei. Obligațiile de plată au fost stabilite printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Iași.
Mai trebuie spus că fiecare lună de întârziere la plata datoriei va costa Primăria Suceava și pe contribuabili câte 65.000 de lei.
„Admite în tot cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC Termica SA, prin lichidatori judiciari Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL și MGA Insolvency SPRL în contradictoriu cu pârâții Consiliul Local al Municipiului Suceava, Municipiul Suceava, Primăria Municipiului Suceava și Primarul Municipiului Suceava. Anulează Dispoziția nr. 1114/26.05.2017 emisă de Primarul Municipiului Suceava și adresele nr. 239,37661 și 258/20.01.2017 emisă de Municipiul Suceava prin Primar și nr. 52 și 79206/23.03.2017 emisă de Municipiul Suceava prin Serviciul Fiscalitate Persoane Juridice și Serviciul Contencios Administrativ Juridic. Obligă pârâții să restituie reclamantei suma de 6.571.944,73 lei, reprezentând sume achitate cu titlu de impozit pe clădiri și accesorii, în baza unui titlu de creanță anulat sau în lipsa unui titlu de creanță”, se arată în soluția instanței de judecată.
Cum s-a ajuns în această situație?
Cum s-a ajuns însă în situația în care Primăria Suceava trebuie să achite o sumă exorbitantă? Totul a început în 2002, când s-a înființat Termica, ce a venit cu aport de capital la noua societate cu terenurile și clădirile pe care le avea. Numai că o parte dintre bunuri nu erau intabulate, iar Primăria Suceava a considerat că proprietară pe respectivele construcții și terenuri este administrația locală.
Așa se face că mare parte din bunurile Termica au fost intabulate la Cartea Funciară pe Primăria Suceava, care, culmea, a continuat să pretindă și să încaseze de la defuncta societate de termoficare taxe și impozite pentru clădiri și terenuri care îi aparțineau.
Această nebunie a durat în perioada 2002-2004, iar solicitările venite ulterior din partea celor de la Termica pentru ca Primăria Suceava să achite banii încasați ilegal s-au lovit de un refuz categoric din partea administrației locale. Ultima solicitare în acest sens datează din 2017, dar cereri similare au existat și în trecut.
Între timp, procesul intentat de lichidatorii judiciari ai SC Termica SA Suceava a ajuns la final, iar Curtea de Apel Iași a dispus o hotărâre prin care Primăria Suceava a fost obligată la plata creanței de 6,5 milioane de lei, la care se adaugă uriașele dobânzi și penalități, de peste 25 de milioane de lei.