Prețurile la alimente vor crește cu cel puțin 5% în urma majorării TVA la 24%



Majorarea TVA de la 19% la 24%, decisă sâmbătă de Guvern, va determina o creștere cu minim 5% a prețurilor din industria alimentară, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții producătorilor de profil, care susțin de asemenea că și evaziunea fiscală va crește exponențial.
„Toate prețurile din industria alimentară vor crește cu minim 5%. Acum avem cel mai mare TVA din Europa la industria alimentară”, a declarat, sâmbătă, agenției MEDIAFAX președintele patronatului din industria alimentară Romalimenta și directorul producătorului de mezeluri Angst, Sorin Minea.
El a adăugat că majorarea TVA nu poate fi suportată de producători, pentru că firmele din domeniu nu au mai avut profit încă de anul trecut.
Și Aurel Popescu, președintele patronatului Rompan, spune că prețul produselor de panificație se va majora cu cel puțin 5%.
„Această creștere a TVA nu este un element de cost, ci o taxă adăugată, pe care nu o pot suporta producătorii, care oricum sunt la limită de cost”, a afirmat Popescu.
El a arătat că, prin creșterea TVA, nu se vor colecta bani în plus, ci, dimpotrivă, bugetul va avea de suferit.
Tot o creștere de minim 5% va avea loc și la carnea de pasăre.
„Nici un producător nu va putea suporta această creștere de TVA pe costurile lui. Dacă nu se iau măsuri împotriva evaziunii, producătorii interni care plătesc TVA de 24% vor fi net dezavantajați în fața importatorilor, care nu plătesc TVA. Tentația de evaziune va fi mai mare decât până acum”, a arătat Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
La rândul său, Valentin Blănaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui, spune că vor fi creșteri de prețuri pe segmentul pe care îl reprezintă de cel puțin 5%.