Temperaturile foarte scăzute din ultimele zile au dus la formarea de poduri de gheață pe toate cursurile de apă din Suceava, în unele situații acestea fiind întinse pe lungimi de 20-30 de kilometri. În majoritatea zonelor, podurile de gheață alternează cu zone de scurgere a apei, în timp ce grosimea gheții are până la 30 de centimetri.
Conform măsurătorilor realizate de specialiștii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, pe râul Suceava cea mai întinsă zona înghețată se află pe tronsonul Ulma – Vicovu de Sus, unde fenomenul de pod de gheață, în alternanță cu cel de pod de gheață întrerupt, se întinde pe 30 de kilometri, cu o grosime a gheții de 19-20 de centimetri.
În privința râului Moldova, cel mai întins pod de gheață, de aproximativ 25 de kilometri, se înregistrează între Breaza și Câmpulung Moldovenesc, aici grosimea stratului de gheață fiind de 20-25 de centimetri.
Cristian Ruxandari, purtătorul de cuvânt al SGA Suceava, a subliniat că în aceeași zonă, pe râul Moldovița, pe tronsonul Vatra Moldoviței – Vama, grosimea gheții atinge și 30 de centimetri.
În ceea ce privește râul Bistrița, cele mai întinse suprafețe de gheață se găsesc la limita cu Maramureșul. Pe sectorul Șesuri – Cârlibaba podul de gheață întrerupt se întinde pe 12 kilometri și are 25-28 de centimetri grosime, în timp ce pe tronsonul Cârlibaba – Ciocănești podul este de aproximativ 19 kilometri, cu o grosime a gheții ceva mai redusă, 20-22 de centimetri.
Râul Dorna are și el porțiuni foarte întinse pe care s-au format straturi de gheață, până la 27 de kilometri, de la izvoare și până la confluența cu pârâul Dornișoara.
Dintre râurile principale, pe Siret sunt cele mai puțin întinse poduri de gheață, acestea fiind întrerupte și având grosimi de doar 7-8 centimetri.
În condițiile în care gerul va continua, podurile de gheață formate în județ pot depăși, ca grosime, jumătate de metru. Evoluția stratului de gheață este atent monitorizată de la SGA Suceava, riscurile de inundații putând apărea în cazul unei încălziri bruște a vremii.