Lupte greco-romane

Peste 130 de copii au intrat pe saltea la prima ediție a Cupei „Constantin Tăpârjan” de la Suceava



Peste 130 de copii au participat la Cupa Constantin Tăpârjan de la Suceava
Peste 130 de copii au participat la Cupa Constantin Tăpârjan de la Suceava

Cei mai tineri practicați ai luptelor greco-romane au participat, sâmbătă, la ediția inaugurală a Cupei „Constantin Tăpârjan”, o competiție ce s-a adresează copiilor născuți în anul 2005, dar și mai mici, inclusiv celor ce abia au intrat în tainele acestui sport. Concursul desfășurat în sala de atletism a Clubului Sportiv Municipal Suceava a adus pe saltea peste 130 de copii de la 10 cluburi și școli din județul Suceava, de la Clubul Sportiv Municipal Bucovina Rădăuți, Clubul Sportiv Școlar Rădăuți, Clubul Sportiv Zimbru Siret, MCM Dumbrăveni, Școala Gimnazială Bănești, Școala Gimnazială Măriței, Clubul Sportiv Amicii Suceava, Școala Gimnazială Udești, Liceul cu Program Sportiv din Suceava și Clubul Sportiv Municipal Suceava.
Pe lângă meciurile de lupte greco-romane, tinerii luptători s-au întrecut pe saltea și la trântă dreaptă, un stil cu tradiție în zonă, din vremea voievodului Ștefan cel Mare.
”Este un concurs deosebit la care toți invitații ne-au onorat cu prezența, în special fostele glorii ale luptelor sucevene, care au venit cu drag la acest concurs. Este o cupă lucrativă, aflată la prima ediție, în care cei mai mici luptători s-au întrecut pe saltea. Participanții au dat dovadă de foarte multă ambiție și dăruire, iar asta mă face să mă bucur și-n același timp îmi dă speranțe pentru viitor. Mulțumesc părinților și celor ce au însoțit copiii, Direcției Județene pentru Sport și Tineret Suceava și Clubului Sportiv Municipal Suceava, pentru că mi-au dat posibilitatea de a organiza acest turneu de pregătire, verificare și selecție. Au participat zece cluburi și școli, trei dintre ele fiind la început și activând din acest an. Mulțumesc și foștilor elevi ai regretatului antrenor sucevean, Dinu Drob și Vasile Lupitrec, Sevi Caba (Restaurant Melody Suceava), Gheorghe Ignat (Ursul Carpatin), Gheorghe Baltă, fost antrenor și finul lui Constantin Tăpârjan, și altor foști și actuali luptători de performanță de la CSM și CSȘ Suceava”, a declarat antrenorul sucevean Andrei Bolohan.
Antrenorul Ștefan Rusu își dorește ca peste opt ani județul Suceava să aibă din nou un medaliat olimpic
La Cupa „Constantin Tăpârjan” a fost prezent cu sportivi și triplul medaliat olimpic Ștefan Rusu, care acum se ocupă de pregătirea copiilor în comuna Satu Mare, satul Țibeni.
„Este o cupă ce poartă numele antrenorului emerit Constantin Tăpârjan, un antrenor emerit ce a făcut performanță în Suceava, sportivii săi cucerind două medalii olimpice, una la mondialele de juniori, iar tradiția luptelor greco-romane de aici i se datorează. Suntem la al treilea concurs de copii din acest an ce are loc în județ, două la Suceava și unul organizat de mine în comuna Satu Mare, la Țibeni, acolo unde sunt antrenor coordonator. Am văzut astăzi copii foarte buni, la un concurs foarte util de verificare pentru viitorii campioni europeni, mondiali și olimpici. Ne dorim mult o medalie olimpică, pentru că din păcate România nu a mai urcat pe podium de la Barcelona, în 1992, când Ioan Grigoraș a luat bronzul. Județul Suceava are cinci medalii olimpice, trei de fiecare culoare câștigate de mine, argint la Ilie Matei și bronzul lui Ioan Grigoraș. Organizarea concursului este foarte bună și sperăm ca peste opt ani, dacă mai trăim, să avem din nou o medalie olimpică pe meleaguri bucovinene”, a explicat cel mai bun luptător român din toate timpurile, Ștefan Rusu. Acesta și-a adus aminte când a câștigat ultimul titlu de campion european, în 1985, în Germania, unde a avut parte de încurajări și de un masaj de 40 de minute din partea regretatului antrenor Constantin Tăpârjan.
Fost elev al antrenorului Constantin Tăpârjan, actual antrenor și director adjunct la CSM Suceava Valerică Gherasim a apreciat numărul mare de copii prezenți pe saltea la acest concurs.
„Ne bucurăm că am avut parte de un număr foarte mare de participanți și sincer au fost peste așteptările noastre. Este foarte bine că ducem mai departe tradiția luptelor în județul Suceava și să continuăm munca antrenorului emerit Constantin Tăpârjan. În Suceava este datoria noastră să facem acest lucru, a mea și a colegilor Andrei Bolohan și Daniel Ciubotaru. Am avut două probe, trântă pentru începători și una de lupte greco-romane pentru avansați și cei din performanță”, a explicat antrenorul Valerică Gherasim.
Prezent la Cupa „Constantin Tăpârjan”, directorul Direcției Județene de Sport și Tineret Suceava, Petru Enache, crede că astfel de concursuri sunt începutul unor mari competiții la nivel de țară și nu numai.
„Consider că această cupă este o inițiativă extraordinară venită din partea foștilor luptători ai regretatului antrenor emerit Constantin Tăpârjan. Este o acțiune de promovare a sportului de performanță ce demonstrează că și fără un buget se poate realiza acest lucru. Acolo unde se vrea, se poate. Acțiunile de acest gen sunt ca un certificat de naștere pentru marile competiții. Ca să ajungi la concursurile internaționale și naționale trebuie să pornești de aici. Vom continua astfel de acțiuni când va veni bugetul și lucrurile vor intra pe un făgaș normal”, a declarat Petru Enache.



Recomandări