Știm că statul prea mult pe scaun este dăunător și majoritatea celor care cunosc acest lucru se simt vinovați după ce pierd vremea stând pe canapea. Dar oare ce se întâmplă mai exact cu trupurile noastre atunci când stăm jos aproape opt ore pe zi?
Ei bine, patru experți care au studiat fenomenul spun că este vorba de multe părți ale corpului care sunt afectate în timp ce noi ne petrecem mare parte din zi stând jos.
Leziuni ale organelor
Boli de inimă
Atunci când stăm jos pentru mult timp, mușchii ard mai puține calorii, iar sângele curge mai lent, permițându-le acizilor grași să blocheze mai ușor inima. Șederea prelungită a fost asociată de mult timp cu niveluri crescute ale presiunii arteriale și ale colesterolului. De asemenea, oamenii care sunt extrem de sedentari au de două ori mai multe șanse de a suferi de o boală de inimă, comparativ cu cei care au o viață activă.
Pancreas hiperproductiv
Pancreasul produce insulină, un hormon care transportă glucoza la celule pentru a asigura necesarul de energie. Însă, celulele din mușchii inactivi nu răspund la fel de ușor la insulină, iar pancreasul produce din ce în ce mai multă. Acest proces poate duce la diabet sau alte boli. Un studiu realizat în 2011 a indicat că răspunsul la insulină începe să decline chiar și după o singură zi de stat mult pe scaun.
Cancer de colon
Studiile au asociat statul mult pe scaun cu un risc mai mare de cancer de colon. Motivul pentru care statul pe scaun favorizează apariția aceste boli este neclar încă. Însă, oamenii de știință au formulat o teorie care spune că producerea în exces a insulinei încurajează creșterea în exces a celulelor. O altă teorie spune că mișcarea crește nivelul de antioxidanți naturali care distrug celulele dăunătoare și pe cele care cauzează cancerul, cunoscute sub numele de radicali liberi.
Degenerarea musculară
Abdomen flasc
Când stăm în picioare sau când ne mișcăm, mușchii abdominali ne ajută să stăm în poziție verticală. Însă, atunci când stăm pe scaun ei nu mai sunt folosiți. Mușchii tensionați ai spatelui și cu cei abdominali slăbiți formează o alianță care poate forța arcul natural al coloanei vertebrale ducând la hiperlordoză și lordoză.
Contracția șoldurilor
Încheieturile flexibile ale șoldurilor ne ajută să ne menținem echilibrul, însă oamenii care stau mult timp pe scaun își extind rare ori mușchii flexori în față, motive pentru care aceștia se scurtează și devin mai rigizi. Acest fenomen limitează o gamă de mișcări și lungimea pasului. Studiile au indicat că mobilitatea redusă a șoldurilor este unul dintre motivele principale pentru care cad persoanele în vârstă.
Gluteus maximus atrofiat
Când stăm jos, mușchiul gluteus nu este solicitat. Pentru că stăm mult timp pe scaun, el se obișnuiește cu acest sedentarism și devine moale. Este deja dovedit că un gluteus flasc afectează stabilitatea și capacitatea de a face pași mari.
Probleme la nivelul picioarelor
Circulație proastă
Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp încetinește circulația sângelui, lucru care face ca fluidele să se acumuleze la nivelul picioarelor. Problemele cauzate de acest fenomen variază de la glezne umflate și varice la formarea cheagurilor de sânge, adică la tromboză venoasă profundă.
Oase moi
Activitățile precum mersul pe jos sau alergatul stimulează șoldurile și oasele din partea inferioară a corpului, cu scopul de a le determina pe acestea să devină mai groase, mai dense și mai puternice.
În prezent, medicii spun că actuala creștere a cazurilor de osteoporoză este cauzată de lipsa de activitate.
Probleme în partea superioară a corpului
Creier încețoșat
Când ne punem mușchii la treabă pompăm oxigen și sânge în creier și declanșăm eliberarea de tot felul de substanțe chimice care îmbunătățesc starea creierului și starea noastră de spirit. Când suntem sedentari pentru mult timp, totul se încetinește, chiar și funcțiile cerebrale.
Gât încordat
Dacă, în majoritatea timpului stăm la birou, ne putem afecta vertebrele cervicale prin înclinarea capului în față, spre monitor sau înclinarea lui în lateral, pentru a ține un telefon mobil cu umărul. Acest obicei poate duce la dezechilibre permanente.
Spate și umeri inflamați
Gâtul nu este singurul care are de suferit din cauza poziției nefirești pe care o adoptăm noi. Atunci când stăm aplecați spre monitor sau tastatură, umerii și mușchii spatelui fac o extensie exagerată.
Probleme de spate
Coloana inflexibilă
Dacă nu mișcăm coloana vertebrală, ea devină inflexibilă și ușor de vătămat în activități banale. Atunci când ne deplasăm, discurile moi dintre vertebre se extind și se contractă ca niște bureți care absorb sânge și substanțe nutritive proaspete. Când stăm jos mult timp, discurile sunt strivite inegal și își pierd din spongiozitate.
Probleme ale discurilor intervertebrale
Oamenii care stau mai mult timp jos au mai multe șanse de a suferi de hernie de disc lombară.
Care este poziția corectă de stat pe scaun?
Dacă sunteți nevoit/ă să stați jos pentru mult timp, încercați să aveți o poziție corectă.
1. Nu vă aplecați în față;
2. Țineți coatele îndoite la 90 de grade;
3. Umerii relaxați;
4. Brațele aproape de corp;
5. Mențineți întreaga talpă pe podea.
Ce putem face pentru a îmbunătăți situația?
1. Să stăm pe ceva instabil cum ar fi o minge pentru exerciții fizice sau măcar pe un scaun fără spătar pentru a ne forța mușchii trunchiului să lucreze. De asemenea, este important să stăm drepți și cu picioarele pe sol.
2. Putem să ne întindem mușchii flexori ai șoldurilor timp de trei minute pe zi.
3. Să facem câțiva pași în timpul reclamelor sau pauzelor;
4. Să alternăm între poziția de stat în picioare și cea de stat în fund.
Sursa: Washington Post – descopera.ro
Atenție
Pericolele grave la care ne expune statul pe scaun
