Transferarea terenurilor din jurul șoselei de centură a Sucevei din proprietatea comunei Șcheia în proprietatea privată a unor persoane se arată a fi unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare din județ, din ultimii ani. Pusă la cale pe baza unui mecanism extrem de simplu, de a evita contactul între proprietarul inițial și cumpărătorul final, piesele care apar în afacerea terenurilor de la Șcheia sunt primarul comunei, Vasile Andriciuc, Vasile Onciu, afacerist local cunoscut drept „Capra Neagră”, despre care localnicii spun că ar fi văr cu primarul, doi notari, câțiva așa-ziși mandatari ai bătrânilor care aveau terenuri pe coclaurile din Șcheia, pe care oamenii declară că nu îi cunosc, și, evident, cumpărătorii. Practic, terenuri răspândite prin mai toate râpele comunei Șcheia s-au adunat compact, prin măsluirea grosolană a unor acte oficiale, de-a lungul și sub traseul șoselei de centură. Așa se face că suprafețe de teren cu prețuri de un leu, doi pe metru pătrat, cumpărate chipurile de la zeci de săteni care habar nu au de aceste tranzacții, au fost transformate din pix în terenuri de zeci sau chiar sute de mii de euro, odată cu finalizarea proiectului șoselei de centură a municipiului Suceava.
Punctul de pornire a fost o hotărâre de consiliu local din 2003 referitoare la schimburi de teren, HCL 73/2003, care a fost falsificată grosolan. Anexa originală, care cuprindea 29 de nume, a fost „completată” în nu mai puțin de 15 forme, astfel că, la final, lista cu cei pentru care Consiliul Local Șcheia ar fi „aprobat” schimburi de terenuri avea 177 de poziții, dintre care 41 însemnau amplasamente pe traseul șoselei de centură. Aceste anexe false au fost folosite la efectuarea de înscrisuri în cartea funciară și a unor acte translative de drept de proprietate.
Titlurile de proprietate folosite pentru schimburile de teren ilegale au fost cumpărate de la oameni în vârstă care habar n-au avut nu numai că au devenit deținători de terenuri pe imașul comunei, dar că le-au mai și vândut unor nume sonore din Suceava. Procesele verbale de punere în posesie sunt semnate doar de primarul Andriciuc.
Adevărata miză a afacerii au fost terenurile de lângă, nu de sub șoseaua de centură
Peștii mici, aspiranți la câteva mii de euro ca despăgubiri pentru exproprieri, s-au bătut să cumpere terenuri pe traseul drumului de centură. Ei au fost scoși în față să asigure spectacolul pentru opinia publică, împreună cu cei care au avut de drept pământ sub șosea. Manifestarea a fost credibilă și a cuprins inclusiv proteste în genunchi în fața buldozerelor, când modificarea legislației a redus câștigul mult visat la câteva sute de euro. În spatele lor, caracatița jafului și-a întins tentaculele pentru a ajunge la miza adevărată: de a apuca o consistentă halcă din pământurile comunei, în jurul șoselei de centură, terenuri cu potențial de a deveni în câțiva ani aur curat.
Vasile Andriciuc: „Un dobitoc, asta am fost”
Printre cei care au avut de-a face într-un fel sau altul cu această sordidă afacere am găsit atitudini diferite:
Maria și George Domșa, 82 și 85 de ani, fără griji: „Am vândut 32 de ari. La «Capră Neagră»l-am vândut, cu 30 de milioane de lei vechi. La centură n-am avut pământ, n-avem noi treabă cu asta”.
Vasile Ungureanu, 84 de ani, mirat: „Pământul meu era încolo, spre Costâna. Lui «Capră Neagră»i l-am dat, nu la altul. Au vândut și alții, am auzit, l-am dat și eu, că era departe și nu mai ajungeam acolo”.
Gheorghe Dulgheru, 80 de ani, necăjit: „I-am vândut lui «Capră Neagră»pământul de la Vlădeni, dar a zis că pot să-l țin în continuare, să mă folosesc de el. Cu el am fost la notar, dar eu știu ce am semnat?! Să intru eu în bucluc degeaba…”
Petru Carcalete, fost inspector școlar general, relaxat: „Eram hotărâți, eu și Monacu (n.r. – fost inspector școlar general adjunct), să facem ceva în zonă, noi am vrut să cumpărăm 3-4 hectare în apropierea șoselei de centură. Am găsit doar două. La Primăria Șcheia erau afișe cu numere de telefon. Am negociat cu un bărbat din Botoșani și o femeie din Suceava, tranzacția s-a făcut la notar, toate actele erau în regulă, cu extras de carte funciară. Ce au făcut e treaba lor, dacă au greșit, să plătească. Pe mine să nu mă amestece în borșul lor”.
Inginer Ștefan Vlădeanu, IȘJ, plictisit: „Inspectoratul căuta teren pentru Casa Corpului Didactic. În iunie 2008, Primăria Șcheia ni l-a oferit, ne-au spus că acolo va fi o zonă construită”.
Vasile Andriciuc, primar Șcheia, plin de năduf: „Am fost un prost. Un dobitoc, asta am fost. Sunt direct răspunzător și voi încerca să îndrept situația cât mai urgent. Să se revină pe vechile amplasamente și cei care au cumpărat să se ducă să cultive barabule și păpușoi pe dealuri”.
Istoria șoselei de centură merge la braț cu cea a schimburilor ilegale de terenuri
Vasile Onciu, zis „Capra Neagră”, jovial și ușor ironic: „Apare numele meu pe vreun act? Nu? Înseamnă că n-am cumpărat eu, nu?”.
Luminița Rîșca, secretara Primăriei Șcheia, amnezică: „Nu este a mea semnătura de pe tabele (n.r. – așa-zisele anexe ale HCL 73/2003, despre care Prefectura Suceava spune că sunt false). Am trimis ce am găsit în primărie, eu nu știu ce s-a întâmplat. Pe mine primarii nu prea m-au consultat în probleme de fond funciar”.
Constantin Șutu, mandatar pentru bătrâni care spun că nu l-au văzut în viața lor, a dat bir cu fugiții. Soția lui ne-a spus speriată că soțul nu s-a ocupat de tranzacționarea de terenuri la Șcheia.
Din punct de vedere cronologic, istoria șoselei de centură merge pas la pas cu cea a schimburilor ilegale de terenuri și vom detalia pe parcursul zilelor următoare cum s-a petrecut. Vom arăta mecanismul prin care, cu procese verbale de punere în posesie false, s-au făcut schimburi de terenuri fictive, s-au falsificat anexele unei vechi hotărâri de consiliu local și s-au făcut înscrieri fără nici o bază legală în cărțile funciare, vom prezenta procuri pentru vânzări de terenuri către mandatari pe care cei care apar că i-ar fi mandatat nu i-au văzut în viața lor. De la nimic din toate acestea nu s-au dat în lături primarul Andriciuc și grupul constituit în jurul lui. Autoritățile statului din perioada 2006-2012 au știut, dar, cu excepția fostului prefect Sorin Popescu, nimeni nu a făcut nimic să oprească și să pedepsească jaful.
Vezi și:
- Mecanismul prin care pământuri de pe coclauri au ajuns parcele valoroase la şoseaua de centură
- Familia Monacu, proprietara celei mai mari părţi din terenul dintre Casa Corpului Didactic şi parcarea şoselei de centură
- O femeie a făcut schimb de terenuri la zece ani după ce a murit
- Andriciuc: „Am fost prost şi cu asta am terminat… Prost! Dobitoc am fost…”
- Prefectura Suceava a început verificarea tuturor parcelelor din zona şoselei de centură de la Şcheia
- Schimburile ilegale de terenuri la şoseaua de centură se prescriu în septembrie