La început de an

Pagube de peste 500.000 de lei cauzate de incendiile produse din cauza coșurilor de fum



O statistică îngrijorătoare dată publicității de Inspectoratul pentru Situații de Urgență arată că un mare număr de incendii produse în județul Suceava de la începutul anului 2016 au avut drept cauză burlanele și coșurile de evacuare a fumului și gazelor amplasate necorespunzător sau neizolate termic față de materialele de construcții combustibile. Multe din aceste coșuri de fum nu au fost curățate și verificate periodic, valoarea pagubelor produse de incendiile cauzate de acestea depășind 500.000 de lei.
Un incendiu violent a izbucnit miercuri, în jurul orei 1.30, la o locuință particulară din comuna Valea Moldovei. Echipajele pompierilor de la Garda de Intervenție Gura Humorului și de la Detașamentul de Pompieri Câmpulung Moldovenesc s-au luptat mai bine de patru ore cu flăcările până la stingerea vâlvătăii. Cel mai probabil, efectul termic generat de coșul de fum neizolat față de materialele combustibile din jur a fost cauza incendiului care a mistuit acoperișul casei, mobilierul din interior, tâmplăria din PVC, aparatura electrocasnică și instalația electrică.
Grav este faptul că multe din aceste incendii s-au produs la construcții noi și nu doar la casele bătrânești, construite cu mult timp în urmă și care au folosit normele și materialele de construcții de atunci. De aceea în proiectarea și construcția noilor case e nevoie de o avizare/autorizare pe linia securității la incendiu, care să elimine greșelile de proiectare și execuție a sistemelor de încălzire. Trebuie evitate greșelile frecvente care se fac din faza de proiectare, cum ar fi: neprotejarea elementelor de construcții în locurile în care sunt străpunse de coșurile de fum, placarea pereților coșului de fum cu materiale combustibile (ex. polistiren), nepăstrarea unei distanțe între planșee și coșurile de fum, nefolosirea materialelor termoizolante între coșuri și elementele din jur.
Nu în ultimul rând, de o mare importanță este, înainte de începerea sezonului rece al fiecărui an, controlarea instalațiilor și sistemelor de încălzire, cum ar fi coșurile și canalele de fum, sobe, surse de căldură, conducte și corpuri, pentru a evita producerea incendiilor care creează atâtea probleme oamenilor.



Recomandări