15 de echipe de studenți și masteranzi din cadrul a cinci universități din țară și-au prezentat propriile invenții culinare la faza națională a competiției „Ecotrophelia”, concurs care a fost găzduit în acest an de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV). Au participat echipaje de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Universitatea „Sapientia” Miercurea Ciuc, Universitatea din Oradea și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.
După ce fiecare echipaj și-a prezentat produsul, juriu a decis ca premiul I al competiției să meargă la Sergiu Pădureț și Raluca Zimbru, de Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul USV. Aceștia au pregătit ruladă de cașcaval cu păpădie și semințe de chia.
Potrivit acestora, „cașcavalul prezentat este un produs inovativ, echilibrat, care oferă organismului o serie de importante elemente nutritive. Are un aport ridicat de calciu, magneziu, seleniu, vitamine, iar procesarea termică a ingredientelor este până la maximum 70 de grade, așadar pierderile de antioxidanți sau vitamine sunt minime.” Sergiu Pădureț a precizat că acest cașcaval poate fi produs pe durata întregului an, în orice sezon. „Frunzele de păpădie le folosim primăvara, tijele și florile după înflorire și rădăcinile în timpul iernii”, a spus acesta.
Echipajul sucevean va reprezenta România la faza internațională a concursului „Ecotrophelia”, la Köln, în Germania, unde câștigătorul premiului I va primi 8.000 de euro.
Bere cu fermentație superioară, perle de ciocolată cu cătină, biscuiți cu cremă de castane
Echipajele s-au prezentat în competiție cu zeci de propuneri alimentare inedite, produse bio, inovative, diferite de tot ceea ce există în comerț și care ar putea avea succes pe piață.
Juriul de specialitate a acordat premiul al II-lea unui echipaj de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, echipa pregătind o băutură energizantă după o rețetă proprie.
Pe locul al III-lea s-a plasat tot o echipă a universității sucevene, respectiv Carmen Sega și Anca Sidor, echipajul prezentând perle de ciocolată cu cătină, pentru diabetici.
Juriul a mai acordat două premii speciale, pentru echipajul Universității „Sapientia” Miercurea Ciuc (bere cu fermentație superioară) și pentru echipa Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara (brioșe cu premix de fier).
Zeci de încercări până la produsul final
Pentru produsele cu care s-au prezentat în concurs, tinerii ne-au povestit că s-au pregătit săptămâni la rând, au testat mai multe rețete și au adus produsului, permanent, îmbunătățiri.
Membrii echipajului de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați ne-au declarat: „Ne-am prezentat cu biscuiți cu morcovi, un produs dedicat celor cu intoleranță la gluten. Din luna octombrie lucrăm la această rețetă, au fost foarte multe încercări. Vrem să le satisfacem și celor bolnavi plăcerea de a mânca. Ei nu au o gamă de produse de unde alege”.
Echipajul universității din Timișoara a propus în cadrul competiției brioșe cu un premix îmbogățit în fier, cu linte, germeni de grâu, griș și fructe, un produs inovativ care combate anemia feriprivă.
De cealaltă parte, studenții din Miercurea Ciuc au prezentat o bere de tip englezesc, cu fermentație superioară.
„Berea mai conține miere polifloră și ienupăr. Vara trecută am fost în Anglia și am gustat berea de acolo și astfel mi-a venit ideea. Prima dată rețeta nu a ieșit din cauza apei cu clor, dar produsul final e foarte bun”, ne-a declarat Gyorgy Tanko.
Un membru al altui echipaj al Universității „Dunărea de Jos” Galați ne-a precizat că: „am venit cu batoane din două sortimente din carne, pui și vită. Este un produs sănătos și poate fi considerat un produs de tip fast food din prisma faptului că poate fi mâncat oriunde, oricând. Nu conține grăsimi dăunătoare, E-uri de care lumea se ferește, are un conținut bogat de fibre și vitamina E”. Membrii echipajului susțin că au încercat rețeta de cel puțin 15 ori până să ajungă la această formă a produsului.



