să vezi și să nu crezi!

Nota zece la români



„Suntem un popor democratic, avem drepturi și libertăți cetățenești garantate și respectate, prin urmare avem dreptul să zburăm unde vedem cu ochii. Treziți-vă!” – sunt somat, pe blogul gazetei, după apariția articolului în care comentam scandaloasa declarație a unei domnișorici absolventă cu nota 10: „Suntem prea deștepți ca să rămânem în țara asta!”
Urmez îndemnul postat pe internet și încerc… să mă trezesc. Firește, iau mai întâi la citit articolul cu pricina; pentru mai multă siguranță, îl parcurg și de la cap la coadă, și de la coadă la cap. Nici un rânduleț nu contestă dreptul oricui „de a zbura unde vede cu ochii”! Ar fi și culmea, câtă vreme în familia mea, cap de listă la emigrări este bunicul Haralambie din Comănești, bejenit în cele Americi acum mai bine de 100 de ani, și ultimul pe listă nepotul Bogdan, devenit cetățean canadian, cu doctoratul susținut la Toronto în 2001. Poate n-am fost destul de explicit dacă s-a putut ajunge la o astfel de interpretare; înseamnă că vina îmi aparține și se cuvin deslușiri.
Cinstit vorbind, nu mă entuziasmează deloc părăsirea țării de către vârfurile „intelighenției” tinere, îl consider un fenomen regretabil și, în bună măsură, imputabil celor ce nu izbutesc să asigure noii generații de intelectuali doritele condiții de existență și afirmare (paranteză: iată ce spune scriitorul Mircea Platon, trăitor în Canada: „Am observat că unii dintre cei care pleacă pentru că «România nu le oferă nimic» au, în schimb, pretenții foarte modeste când ajung aici. Sunt pretențioși în ce privește România și foarte adaptabili aici”). Pe de altă parte, este cât se poate de clar că într-o lume deschisă, alcătuită din entități statale cu nivele de trai flagrant inegale, fiecare individ trebuie să fie liber să-și caute locul și norocul unde crede de cuviință. Ceea ce se poate face, însă, fără a jigni un popor întreg, fiindcă, firesc întregită, exclamația domnișoarei de nota 10 ar suna astfel: „Suntem prea deștepți ca să rămânem în țara asta de proști”.
Eu aș întrezări și chiar identifica, într-o astfel de lamentabilă conduită anti-românească, carențe educaționale provenite din confuzia constant și agresiv întreținută, la noi, între naționalism și patriotism, apoi regretabila influență a unui mediu familial snob și, la rându-i, influențat de campaniile „anti-mit”, începute cu Eminescu și continuate cu permanente minimalizări ale contribuției românești în constituirea tezaurului gândirii europene, alături de o modestă contribuție formativă a școlii în modelarea sufletească (deranjează termenul?) a elevului. Îmi mențin, așadar, opinia că aroganța domnișoarei (DEX: arogant – încrezut, înfumurat, obraznic) nu-i altceva decât o regretabilă impietate.
Mai sunt, însă, și câteva întrebări de pus. Prima: În virtutea cărui temei consideră domnișoara că media 10 la bacalaureat conferă automat și certificatul de „prea deșteptăciune”? O relație între inteligența subiectului și altitudinea calificativelor școlare, desigur, există, dar nu-i până la capăt relevantă, câtă vreme nota maximă este și la îndemâna tocilarului, iar sistemul nostru de notare, parazitat de „baremuri”, continuă să răsplătească în primul rând capacitatea de memorizare. În școală, Einstein a fost mediocru la matematici, iar Tesla, la fizică. Ce gaură în cer au izbutit colegii lor de promoție notați cu 10? O paranteză ceva mai… bizară: în poziții de conducere la mari firme internaționale viața instalează, de regulă, pe cei care au luat note de 7-8 (vezi afirmațiile managerului Companiei Bussines Dynamics în emisiunea de la ZF Live: „ajung specialiști foarte buni – n.n.: se referă la emigrații din România – cei de nota 10, dar lucrează pentru cei care au luat 7 și 8”).
Desigur, n-are rost să stricăm bucuria succesului performerilor noștri aureolați de maximul notei, și nici să-i considerăm în bloc susținători ai obrăzniciei domnișoarei „prea deștepte”, dar, după cuvenitele felicitări, poate-i bine să atragem atenția că nota 10 nu conferă și dreptul de a disprețui poporul din care tu și strămoșii tăi faceți parte.
Altfel, le doresc tinerilor bacalaureați succes și tot binele, oriunde s-ar afla.



Recomandări

Suceava a întrecut Bucureștiul la notele de 10 de la titularizare. Cine sunt cei cinci candidați cu nota maximă

Suceava a întrecut Bucureștiul la notele de 10 de la titularizare. Cine sunt cei cinci candidați cu nota maximă
Suceava a întrecut Bucureștiul la notele de 10 de la titularizare. Cine sunt cei cinci candidați cu nota maximă