CEPELEUȚI
Monumentul Eroilor Reîntregitori. FOTO 1În 1937 Căminul Cultural Marele Voievod Mihai a luat inițiativa ridicării unui monument închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Cu această ocazie, în bugetul Căminului pe 1937 au fost alocați 2500 lei și ulterior cheltuiți 1700 în vederea realizării monumentului. Anul următor, Căminul alocase 1900 lei pentru construirea unui gard la crucea monumentală edificată în cinstea eroilor. Dintre membrii Căminului care au contribuit la ridicarea monumentului amintim pe Vulpe Mihai, Daniliuc Mihai, Gladun Gheorghe, Focșa Ion, Chistruga M. Gheorghe, Chistruga Gavriil, Ene Vasile, Morei Niculae, Teleucă Gavriil ș.a. Lucrările au fost realizate cu suma de 1850 lei, iar la 6 decembrie 1938 conducerea Căminului expedia FCR Principele Carol o fotografie a crucifixului, ridicat în piața satului.
La 02 iunie 1938, de Ziua Eroilor, membrii Căminului Cultural, alături de elevii străjeri, premilitari și un public numeros din sat, s-au îndreptat spre piața satului unde a fost sfințită Crucea-Monument de către preotul Petru Caisân. Părintele paroh a oficiat și un parastas pentru pomenirea ostașilor căzuți pe câmpul de luptă, după care, a luat cuvântul preotul Petru Caisân, învățătorul Gheorghe Ostropeț (membru al Căminului), apoi corul școlii primare a intonat Imnul Eroilor și a urmat depunerea de flori și defilarea premilitarilor. Spre final, un fotograf invitat la eveniment, a surprins într-un tablou fotografic întreaga asistență în frunte cu autoritățile locale.
În perioada sovietică monumentul a fost strămutat în cimitirul civil al comunei pentru a fi ferit de urgia ocupantului bolșevic. Totuși până astăzi s-a păstrat doar o parte din monument, de unde putem desprinde următoarele texte: CĂMINUL CULTURAL V. MIHAI CEPELEUȚI. 10.VI.1937
Pe latura din față a monumentului, ca pe o filă deschisă a istoriei, au fost inscripționate în piatră următoarele cuvinte: DREPT RECUNOȘTINȚĂ CELORCĂZUȚI ÎNRĂZBOI.
Despre păstrarea acestui monument am aflat de la domnul Eugen Șipcalov, șeful Direcției Cultură a raionului Ocnița, după care ne-am propus să inițiem o campanie de restabilire a crucifixului. Proiectul de refacere a operei comemorative de război a fost realizat de arhitectul Mihail Andrieș în baza dimensiunilor preluate de Valeriu Rusanovschi de la un monument similar instalat în perioada interbelică în comuna Braniște, jud. Bălți (astăzi r. Râșcani, R. Moldova).
La 12 august 2022 Consiliul local Cepeleuți a adoptat Decizia nr. 4/6 prin care a acceptat edificarea monumentului pe strada Ștefan cel Mare și Sfânt, vis-a-vis de sediul Casei de Cultură. De asemenea, a fost aprobat și semnat un acord de parteneriat între Primăria Cepeleuți și Asociația MONUMENTUM în cadrul căruia au fost prevăzute drepturile și obligațiile fiecărui partener în procesul de restabilire a monumentului. Avândo înălțime totală de aproximativ 4 metri, monumentul a fost lucrat de meșterul popular Vladislav Lozan în piatră de Cosăuți. Pe partea restabilită a monumentului a fost gravat următorul text: RESTABILIT DE A.O. MONUMENTUM ȘI PRIMĂRIA CEPELEUȚI ETERNĂ MEMORIE EROILOR REÎNTREGITORI. 14.10.2022
Pe monument nu au fost inscripționate numele eroilor români căzuți în cele două războaie mondiale fiindcă nu s-a reușit decât identificarea unui singur erou născut în Cepeleuți – SOLDAT ANDRONIC IVAN– căzut în Primul Război Mondial.
La 12 octombrie, echipa meșterului Vladislav Lozan a instalat piatra sculptată în atelierele de la Cosăuți alături de cele trei blocuri de piatră ale vechiului monument care se păstraseră în cimitirul satului timp de peste 80 de ani.
Deși a fost stabilită pentru 14.10.2022, sfințirea monumentului a avut loc sâmbătă 16 octombrie în prezența primarului Vladimir Pascaru, a președintelui r. Ocnița Eugen Șipcalov și a Consulului General al României la Bălți – excelența Sa Petrișor Ionel Dumitrescu.
CLOCUȘNA
TroițaEroilor. Pentru anul 1938, Căminul Cultural Lumina și-a propus să ridice o troiță în memoria eroilor consăteni morți în războaie. De asemenea, ei își doreau să alcătuiască un tablou al eroilor din Clocușna, morți în război, numele cărora să fie inscripționat pe monument.
COMAROVA
Troița Eroilor. În ședința CSMP din 29.03.1939 s-a luat în discuție:proiectul Troiței din comuna Comarova, Județul Hotin, înaintat cu petiția înregistrată la No. 5.857-1939, a Dlui Învățător Gh. T. Constantinescu. Alăturat au fost prezentate două exemplare din planul troiței și două exemplare din schița locului de situație, iar după examinarea planurilor semnate de domnul Constantinescu, Comisia a aprobat executarea acesteia.
CORJEUȚI
Troița Eroilor.FOTO 2La 11 noiembrie 1939 CSMP a luat în discuție: proiectul Troiței dela Școala Primară din comuna Corjeuți, județul Hotin, înaintat cu adresa No. 51.962 a.c., a Strajei Țării. Elemente prezentate: două exemplarea din planul Troiței, după proiectul Arhitectului Smântânescu, dar neînsoțite de planul de situație. După examinarea planurilor prezentate, Comisia a aprobat executarea lucrării, însă doar cu condiția ca troița să fie înfiptă într-un soclu de piatră de carieră și acoperită cu șindrilă.
La 31 octombrie 1943, în prezența episcopului Partenie Ciopron al Hotinului, în curtea Bisericii din Corjeuți s-a săvărșit parastasul pentru Eroii Neamului și ctitorii sfântului locaș. Dacă cei prezență nu au oficiat parastasul la troița eroilor, este posibil ca aceasta să fi fost distrusă odată cu răpirea Basarabiei de Armata sovietică în iunie 1940.
Astăzi, în cimitirul civil al localității se păstrează un crucifix specific monumentelor închinate eroilor căzuți în Primul Război Mondial, însă nu poartă nici o inscripție pe el.
COTEALA
Monumentul Eroilor. La 24.09.1938, Societatea Cooperativei Agricole Coteala comunica Ministerului Cultelor și Artelor următoarele: Consiliul de Administrație, în ședința de la 02 septembrie 1938 a hotărât să ridice un monument în onoarea eroilor săteni căzuți pe câmpul de onoare, donând în acest scop 2000 lei. Sperăm că vom aduna cam 20-30.000 lei și vă rugăm să aprobați ridicarea monumentului după un plan pe care vă rugăm să binevoiți a ni-l trimite (semnată de secretarul Buga).
Din celelalte mărturii existente despre acest monument cunoaștem că, Ministerul a trimis reprezentanților Societății un plan tipizat pentru monumente de acest gen, întocmit de arhitectul Horia Teodoru, precum și devizul de cheltuieli. Concomitent, Ministerul solicita inițiatorilor ca monumentul să fie realizat integral din piatră de carieră.
COTIUJENI
Monumentul Eroilor. FOTO 3La 09 iunie 1932, locuitorii comunei Cotiujeni, plasa Lipcani, județul Hotin s-au adunat pentru a asista la dezvelirea monumentului închinat eroilor din Cotiujeni care au căzut în marea conflagrație din 1914-1918, inclusiv la Mărăști, Mărășești și Oituz.
Odată cu venirea în sat a preotului Theodor Cuculschi, în anul 1931 și numirea lui ca preot-paroh al bisericii din localitate cu hramul Nașterea Maicii Domnului, viața în comună a început să se schimbe. Tânărul și energicul preot constatase că lucrurile spirituale nu stau chiar bine în localitate. Frecvența la biserică slabă, obiceiurile și datinile aproape uitate, tineretul lăsat în voia lui, –astfel apreciase el starea de lucruri din sat. Însă, vizitând casele enoriașilor la Crăciun și Bobotează, stând de vorbă cu gospodarii și gospodinele, preotul Th. Cuculschi a observat că simțul religios și intenția de fapte bune încă n-au dispărut printre localnici, că mai există speranță pentru a drege lucrurile. După aceste discuții și diverse manifestări religioase întreprinse, enoriașii, dând ascultare preotului, în marea lor majoritate au acceptat să serbeze Crăciunul și celelalte sărbători pe stil nou.
Totodată, Th. Cuculschi a căutat să trezească în sufletele păstoriților simțul de pioasă aducere aminte și recunoștință față de acei care și-au pus sufletul lor pentru apărarea Țării și a semenilor lor. În realizarea acestei idei, din inițiativa lui a fost constituit un comitet pentru înălțarea unui monument în curtea bisericii întru amintirea eroilor neamului care și-au jertfit viața în primul război mondial din anii 1914-1918, pentru neam și țară.
Pregătirile pentru înălțarea și dezvelirea monumentului au început încă din toamna anului 1931. În acest scop, a fost organizată o colectă, apoi și o listă de subscriere. Monumentul a fost cioplit din piatră, vopsit și lăcuit în negru, cu inscripțiile bronzate de jur-împrejur. Pe partea din față era scris: ÎNTRU AMINTIREA EROILOR NEAMULUI. 1914-1918.VECINICA LOR POMENIRE.
și un text din Sf. Evanghelie, Ioan XV, versetul 12-13 și Vecinica lor pomenire. Pe părțile laterale erau trecute numele tuturor celor 71 de originari din Cotiujeni căzuți pe câmpul de luptă, dar și locurile unde au decedat – MĂRĂȘTI, MĂRĂȘEȘTI sau OITUZ, precum și data instalării monumentului: 9 IUNIE 1932, PAROHIA COTIUJENI, JUD. HOTIN.
Costul monumentului s-a ridicat la circa 3000 de lei. Urma să se găsească bani și pentru împrejmuirea lui cu un lanț, fixat pe stâlpi de piatră, instalarea candelei cu foc nestins, turnarea și instalarea unor figuri de arme simbolice betonate (tunuri, aeroplane etc.).
Slujba de sfințire a monumentului a avut loc la 9 iunie. Deși vremea s-a arătat ploioasă, la eveniment a participat tot satul. În fața celor prezenți au luat cuvântul reprezentanți ai intelectualității din localitate. Orchestra a intonat cântece și marșuri militare. Elevii au declamat și au cântat, au fost depuse coroane și flori.
Comitetul de inițiativă a redactat un act constatator de instalare a monumentului: Act. În anul Mântuirii una mie nouă sute treizeci și doi, al Domniei Majestății Sale Regelui Carol II – al treilea și al Arhipăstoriei Prea Sfințitului Episcop Visarion al Hotinului – al zecile, luna iunie, ziua noua – sfințindu-să în parohia Cotiujeni, cer[cul] III, jud[ețul] Hotin, monumentul, ridicat întru pomenirea Eroilor neamului (1914-1918), – de către pioșii enoriași, din îndemnul unui Comitet de inițiativă, în frunte cu preotul paroh Theodor Cuculschi. Drept care scrisu-sa actul acesta întru aducerea aminte generațiilor ce vor urma. Semnează preotul-paroh Theodor Cuculschi, Ion Rusnac, directorul școlii, Ion Babin, învățător, A. Sencovschi, ad. perceptor, Nicolae Ghiur, șeful de post, V. Cristel, notar, M. Ciobănaș, primar, Iustin Dumitriu, cântăreț, L. Antonovici, președintele cooperativei, Gheorghe Vornicu, Sava Ciobanu și Ion Vornicu, epitropi.
Tot atunci s-a trimis o telegramă omagială Majestății Sale Regelui Carol II cu următorul conținut: Majestății Sale Regelui Carol II, București. Sire! Sfințind astăzi monumentul Eroilor Neamului ridicat în parohia Cotiujeni, jud. Hotin am înălțat fierbinte rugăciuni ca Bunul Dumnezeu să odihnească sufletele ostașilor căzuți în cumplitul război și să ocrotească pururi glorioasa Armată Română sub scutul Majestății Voastre. În numele întregii parohii depun la treptele Tronului asigurarea sincerului devotament și a supunerii necondiționate. Preot Theodor Cuculschi.
Răspunsul venit în aceeași zi consemna: Reședința Palatului regal. Preotului Theodor Cuculschi, Lipcani, Cotiujeni. Majestatea Sa Regele m-a autorizat să Vă transmit viile sale mulțămiri pentru sentimentele omagiale, exprimate de Dvs., cu prilejul sfințirii monumentului Eroilor Neamului din parohia Cotiujeni, jud. Hotin. Secretar particular al Regelui (ss) C. Dumitrescu.
Din fotografiile interbelice păstrate, se cunoaște faptul că la eveniment a mai participat studentul Marcu Ciobăniță, învățătorul I. Bohanțov, învățătoul I. Babin, cântărețul Iustin Dumitriu, învățătoul Al. Cuculschi, învățătoul A. Lungu, pălămarul I. Goroșenic, primarul M. Ciobănaș, directorul școlii primare Ion Rusnac protoiereul I. Antonovici, paroh demisionat, Pr. paroh titular Th. Cuculschi, șeful postului de jandarmi Nicolae Ghiur, notarul comunei Valeriu Cristel, epitropul Sava Ciobanu, președintele cooperativei Leonid Antonovici, epitropul Gheorghe Vornicu ș.a. Monumentul nu s-a păstrat. FOTO 4
În mai 1936, monumentul a fost vandalizat de niște indivizi într-o încercare eșuată de a-l distruge. La scurt timp, șeful postului de jandarmi din Cotiujeni a identificat făptașii: Nicolai Andriciuc și Dionisie Alexandru Rusnac, ambii fiind trimiși în fața parchetului.
O mărturie ajunsă până la noi ne relatează despre faptul că: la 01 decembrie 1938, la orele 10.30 în biserica parohială s-a oficiat un Te-Deum, preotul paroh Teodor Cuculschi predicând despre Unire din punct de vedere evanghelic și datoria creștinilor de a evoca memoria celor dispăruți în război. A urma parastasul la Monumentul Eroilor din curtea bisericii parohiale.La eveniment au participat membrii Căminului Cultural „Ion Creangă”, școlile cu învățători și elevi, participanții cursurilor țărănești serale ș.a.
Această operă comemorativă de război s-a păstrat până astăzi în curtea bisericii din Cotiujeni, fiind dat cu zeci de straturi de var, fapt care face imposibilă descifrarea textelor inscripționate pe monument.Va urma.
Pr. Prof. Mircea BEJENAR