CHISĂLĂU
Monumentul Eroilor.La 4 km de sat, pe partea stângă a drumului (250m) este amplasat mormântul comun al soldaților necunoscuți căzuți în Primul Război Mondial, din rândurile armatei austro-ungare. Deasupra acestei gropi comune a existat un monument, care a fost distrus în perioada sovietică. Rămășițele acestuia sunt până astăzi aruncate prin apropierea movilei. Datorită eforturilor comunității Crucea Neagră din Bucovina și a domnului Oleksandr Dydyk, în august 1998, deasupra mormântului a fost construită o cruce mare de lemn.
CIUDEI
Monumentul Eroilor Dezrobitori.În perioada domniei Regelui Mihai I, sau mai bine zis după unirea Bucovinei cu Regatul Român, în comuna Ciudei a fost edificat un crucifix din piatră în memoria eroilor căzuți în luptele Primului Război Mondial. Monumentul se păstrează și astăzi, fiind într-o stare de degradare, însă inscripțiile sale sunt totuși lizibile: construit pe timpuldomnirii M.S.R. Mihai în amintirea ostașilor căzuți pentru țară în războiul 1914-1918.
CLIVEȘTI
Monumentul Eroilor.Monumentul a fost ridicat în perioada interbelică în cinstea eroilor români căzuți în Primul Război Mondial, fiind amplasat în ograda bisericii din sat, cu hramul Sfinți Arhangheli Mihail și Gavriil. Pe latura din față se păstrează următorul epitaf: PE CEI CE-S DUȘI CU FALĂ NOI ÎI PURTĂM ÎN SÂNGE. CREDINȚA LOR E FARUL CE-N VECI NU SE VA STINGE. Pe lateral poate fi observată casca ostașului român și două săbii încrucișate.


CLIVODIN
Monumentul Eroilor.Acesta a fost ridicat în cinstea eroilor români căzuți în Primul Război Mondial pentru reîntregirea țării. Monumentul a fost inaugurat la 09 iulie 1932 în prezența autorităților locale. Construcția avea 1.80m înălțime, 0.30m lățime și 0.80m lungime. În partea superioară a monumentului există inscripția: VIAȚA – ESTE O LUPTĂ, LUPTĂ PENTRU FERICIRE, DACĂ NU A TA, ATUNCI PENTRU APROPIAȚI de B.Lepkii. Celelalte trei laturi ale monumentului poartă numele a 70 familii de eroi.
COTUL VÂNĂTORI
Capela Mormântul Eroilor.Despre existența acestui monument aflăm dintr-o schiță a satului întocmită de membrii Căminului Cultural Cetatea Țeținului din localitate. Aceasta era amplasată în centrul localității, vis-a-vis de școala primară. De fapt, capela a fost construită de tinerii din sat și inaugurată la 20 iulie 1928. Printre cei căzuți în război și depuși în această groapă comună și numără ostașii trupelor de artilerie, preponderent ucraineni din Naddnistreask, Ucraina. La intrare în capelă este montată o plăcuță cu inscripția: MORMÂNTUL OSTAȘILOR, CĂZUȚI PE FRONT ÎN TIMPUL PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL 1914-1918. Numărul celor îngropați nu se cunoaște.
COZMENI
Bustul voievodului Dimitrie Cantemir. În comuna Cozmeni a existat în interbelic bustul voievodului Dimitrie Cantemir, construit pe cheltuiala Comitetului școlar al liceului la inițiativa profesorului Pentilie Pantelimon în anul 1935. Monumentul avea o înălțime de 3.84m și lățimea de 1.20m.
Troița Eroilor.Din corespondența Primăriei Cozmeni cu Ministerul Artelor aflăm că: înpofida faptului că în acel oraș și împrejurimile eliberate nu există nici un monument național pentru cinstirea amintirii eroilor căzuți în cruciada împotriva bolșevismului, s-a decis să se ridice o troiță. Această intenție a Primăriei orașului Cozmeni de a eterniza memoria celor căzuți pentru Patrie, prin ridicarea unei troițe, este în conformitate cu ordinul Mareșalului Ion Antonescu, primit prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne cu nr. 34801/1942.
Având în vedere că adunarea fondurilor în vederea ridicării acestei troițe în orașul Cozmeni nu se poate face decât cu paza formelor legale, … Vă rugăm să binevoiți a propune Onoratului Consiliu de Miniștri acordarea autorizațiunei prevăzută de lege, Primăriei orașului Cozmeni Jud. Cernăuți să poată proceda la colectarea fondurilor necesare pentru ridicarea în orașul Cozmeni a unei troițe spre a eterniza memoria celor căzuți pentru Patrie.
Dintr-o scrisoare a primăriei Cozmeni din 30 iulie 1943, semnată pe primarul M. Mironovici și adresată Prefecturii județului Cernăuți, aflăm că: troița va fi așezată în grădina fondului bisericesc ortodox român din fața Preturei Plășii Cozmeni, iar fondurile necesare urmează a fi colectate prin apeluri la contribuția benevolă a publicului pe bază de adresă sau liste de subscripție și prin serbări sau serate organizate în acest scop național. În procesul-verbal de la 17.06.1943 a primăriei Cozmeni se menționează: trecându-se la discutarea și propunerilor eventuale, dl. Al. Făgețeanu propune să se ridice în localitate o troiță sculptată, pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți în cruciada împotriva bolșevismului, mai ales că nu există un alt monument național în această localitate, regiune eliberată de sub cotropitori. Propunerea este admisă în principiu și se hotărăște ca troița să fie așezată în grădina Fondului bisericesc ortodox român Bucovina din fața preturii plășii Cozmeni, de la care urmează să se solicite cedarea unei porțiuni de teren de aproximativ 12 m, iar în caz de refuz, troița să fie ridicată pe intervalul dintre Biserica Ortodoxă și Primărie sau în fața cinematografului. Pentru studierea chestiunii, strângerea fondurilor și luarea măsurilor de executare a acestei hotărâri, se alege următorul comitet restrâns:S.S. Părintele Iconom C. Rusu; D-l Director Școlar Miron Verdeș; Dl Grigore Marchievici; Inițiatorul Al. Făgețeanu, care se va interesa la tâmplarii specialiști în sculptură și la Școala de meserii din Câmpulung Bucovina asupra condițiunilor tehnice și pecuniare respective referitoare la ofertele de executare a troiței. Fondurile necesare urmează a fi procurate prin contribuțiuni benevole pe bază de colectă publică prin liste de subscripție și prin serbări organizate cu concursul, eventual, al Căminului Cultural.
Din corespondența anexată la dosar observăm că, printr-un Ordin al Ministerului Cultelor, publicat în Monitorul Oficial, a fost autorizată colecta de fonduri bănești pentru ridicarea troiței, pentru o perioadă de un an de zile, iar după închiderea acțiunilor de colectare, primăria va trebui să înainteze câte un exemplar din procesul-verbal de constatare a rezultatului apelului provenit din contribuția benevolă a publicului, atât Ministerului Cultelor și Artelor, cât și Înaltei Curți de Conturi, spre verificare și descărcare. Mai apoi, Primăria orașului Cozmeni, județul Cernăuți urma să înainteze Ministerului Cultelor și Artelor, la Direcția Artelor, planurile Troiței spre a fi examinate și aprobate de Comisia Superioară pentru Monumentele Publice. În cazul în care valoarea Crucii proiectate va depăși suma de 500.000 lei, Primăria orașului Cozmeni va institui concursul public.
Va urma.
Preot profesor Mircea BEJENAR