Monumente ale eroilor români din jud. Cernăuți (Nordul Bucovinei)



Monumente ale eroilor români din jud. Cernăuți (Nordul Bucovinei)
Monumente ale eroilor români din jud. Cernăuți (Nordul Bucovinei)

Valoarea misionară a monumentelor eroilor creștinătății. Această lucrare misionară reiese fără de îndoială din însăși faptul jertfei, din eroismul cruciat, în fața cărora este chemată să se prosterneze Țara întreagă, îmbrăcată întotdeauna, cu venerație, iubire, pietate, reculegere, demnitate și venerație, purtând în suflet amintirea și imaginea eroilor dragi. Eroii, mobilizați de chemarea Patriei și a Bisericii, au apărat glia străbunilor lor, înfruntând cu dârzenie aspră și tenace, neclintită și hotărâtă focul ucigător al dușmanului nedrept și hrăpăreț. Ei au căzut nobil, cu fața la dușman, apărându-și pământul și frații, dându-și supremul obol al sângelui, cu neprecupețită dăruire de sine, în numele Crucii biruitoare și vestitoare a Învierii neamurilor la Judecata cea înfricoșată.
Proslăvirea jertfei eroilor noștri, an de an, de către fiecare generație, înaintea monumentelor înălțate lor este și prinos de recunoștință îngenunchiat spre reală chemare a prezenței ”umbrelor lor”, spre comuniune spirituală și sfințitoare. Astfel monumentele eroilor fac misiune tainică în istorie. Ele îndeamnă sufletele nobile și pioase la eforturi și nevoințe demne de originea divină a omului, dar și spre o mai deplină ecumenicitate națională nutrită din izvoarele eroismului făuritor de pace. ”Îngenunchiați la mormintele lor, să luăm învățăminte cum trebuie să luptăm pentru a zdrobi pe dușman, căci mormintele și memorialele lor ne sunt izvor de viață vie, din care pururea trebuie să ne adăpăm”(profesorul Alexandru-Leca Morariu).
MĂNĂSTIRIȘTE
Troița Eroilor.Căminul Cultural Mihail Eminescu din suburbia Mănăstiriște, municipiul Cernăuți, și-a stabilit ca obiectiv pentru anul 1942 ridicarea unei troițe și a unei fântâni în cinstea eroilor căzuți pentru eliberarea orașului Cernăuți de sub ocupația bolșevică. În acest scop, conducerea Căminului alocase 10.000 lei în vederea edificării monumentului și a îngrijirii cimitirelor de eroi din localitate. Din secția edilitară a Căminului făceau parte Oloieru Ilie, învățătorul Baranai Gavril, Isopencu Vasile, Sofroniuc Vasile și învățătorul Chelbea Constantin – președintele Căminului. Dintr-un raport al Căminului din 23 noiembrie 1943, aflăm că membrii acestei organizații edificaseră deja o troiță în memoria Eroilor în valoare de 250.000 lei, însă ei au reușit să o edifice cu suma de 78.079 lei datorită faptului că materialul pentru acest monument a fost în mare parte donat de oameni de bună credință.
MIHORENI
Troița Eroilor. În ianuarie 1944, membrii Căminului Cultural din localitate și-ai propus să edifice în mod prioritar o troiță închinată eroilor căzuți pentru patrie și cruce. Inițiativa a fost susținută de membrii Gheorghe Gh. Lupu, Toader Lupu, preotul Gheorghe Tincu, Gheorghe Burlă, Neculai Ionașcu, învățătorul Constantin Crețu, Vasile Muraru, Neculai Airinei ș.a.
MOLNIȚA
Troița Eroilor. Pentru cei 5 eroi căzuți pe câmpiile Molniței, Căminul Cultural Pictor Artur Verona a edificat în 1942 o troiță sculptată în lemn. Pentru realizarea acestei opere s-au cheltuit 25.000 lei, sumă acordată de secretarul general V. Florescu din subvenția Guvernământului Bucovinei. Monumentul a fost amplasat în curtea Bisericii Sfântul Nicolae din localitate, prin efortul fizic depus de 8 membri ai Căminului, iar două căruțe au cărat pământul necesar nivelării efectuate în jurul mormântului.
Înmormântarea eroilor a avut loc cu un fast deosebit, iar costurile pentru reînhumare s-au ridicat la 21.000 lei, bani cheltuiți din fondurile Căminului. Aceste lucrări au fost realizate sub conducerea președintelui Radu Giurgiuveanu, a directorului Dumitru Alexa, secretarul Z. Alexa și casierul M. Dumitru.
Troița Eroului Gh. Aluchi.Acest monument a fost edificat tot de Căminul Cultural Pictor Artur Verona în 1942. Pentru construcția troiței Căminul a cheltuit 16.000 lei. Troița a fost instalată în curtea Căminului iar în incinta clădirii Căminului, a fost amenajat un colț al eroilor, alcătuit dintr-un crucifix de 3 metri și inscripții lucrate cu argint. Amintim faptul că, Gheorghe Aluchi a fost învățător de profesie și a căzut în războiul sfânt, în 1941 alături de camaradul său Selvestru Vântu.
MOLODIA
Monumentul Eroilor. La marginea comunei este amplasată o groapă comună cu osemintele ostașilor din armata austro-ungară, căzuți în Primul Război Mondial. Deasupra acestei gropi, comunitatea germană a edificat între 1923-1924 un monument din piatră. După cel de-al Doilea Război Mondial, tăblița comemorativă fixată în partea de jos a monumentului a fost distrusă, iar peste mormintele soldaților a fost construit un drum de acces spre câmpul colhozului. Pe 10 iunie 1994 comunitatea Crucea Neagră din Bucovina a reinstalat pe monument o plăcuță comemorativă în limba ucraineană, germană și română: 1914-1918. AICI ȘI-AU GĂSIT ODIHNA DE VECI APROAPE 100 OSTAȘI AUSTRO-UNGARI. CRUCEA NEAGRĂ.
OCNA

Monumente ale eroilor români din jud. Cernăuți (Nordul Bucovinei)
Monumente ale eroilor români din jud. Cernăuți (Nordul Bucovinei)

Troițele Eroilor. În sectorul Marteniuca al comunei a fost înălțată o cruce de lemn spre amintirea eroilor căzuți în război. Troița era înaltă de 2m și lată de un metru. Aceasta a fost ridicată în 1923 deasupra unei gropi comune cu 455 de cadavre. Toate cheltuielile au fost suportate benevol de locuitorii comunei.
În aceeași comună a mai fost edificată o cruce din piatră, instalată în cimitirul ortodox român Dena. Crucea a fost ridicată în 1923 peste o groapă comună cu 578 de eroi români căzuți în Primul Război Mondial. Aceasta era înaltă de 3m și brațele late de un metru, purtând următoarea inscripție: CHELTUIELI FĂCUTE DE NASTASIA OSA… VĂDUVA LUI NICOLAI.
OPRIȘENI
Troița Străjerilor.Această troiță din lemn a fost ridicată din inițiativa directorului școlar Vasile Călinescu, cu sprijinul moral al părintelui paroh Leon Roșca. Sfințirea troiței a avut loc la 29 mai 1939. La evenimentul în cauză au vorbit maiorul Ulmanu, preotul Leon Roșca, Filimon Rusu, care era și președintele Asociației învățătorilor din județ, revizorul școlar Orest Lungu și directorul Vasile Călinescu.
După sfințirea troiței, a urmat defilarea formațiilor străjerești, arcășești și premilitare din comună și împrejurimi. În partea a doua a programului, corul arcășesc a executat câteva cântece populare. Icoanele de pe troiță (două la număr) au fost realizate în ulei de către doamna Șerbanovici.
ORĂȘENI
Troița Eroilor.Căminul Cultural Neculae Vlad din satul Nepălăuți și-a propus ca pe parcursul anului 1942 să ridice o troiță în amintirea eroilor români dezrobitori. Aceasta avea să fie amplasată în fața gării Orășeni, comuna Nepălăuți. Căminul purta numele preotului Neculae Vlad, care a fost martirizat prin condamnare la moarte de către bolșevici în vara anului 1940.
PIEDICĂUȚI
Monumentul Eroilor. În cimitirul comunal este situat mormântul ostașilor armatei austro-ungare căzuți în Primul Război Mondial. Numărul celor căzuți nu se cunoaște. Deasupra acestui mormânt, în vara anului 1915 Cartierul General al raionului Snyatynsk, a edificat un monument, inscripțiile căruia au fost vandalizate în anii ocupației sovietice. S-a păstrat doar inscripția gravată: PRO PATRIA. În 1999 comunitatea Crucea Neagră din Bucovina a restaurat plăcuța comemorativă cu inscripția în limba germană și ucraineană: AICI ODIHNESC SOLDAȚII AUSTRO-UNGARI. 1915.
POHORĂUȚI
Monumentul Eroilor. Acesta a fost ridicat în Cimitirul eroului necunoscut din comuna Pohorăuți în 1934 de către localnici. Monumentul avea un diametru de 4m și înălțimea de 3m, iar pentru edificarea sa au fost cheltuiți 5000 lei. Tot în Pohorăuți, se mai putea observa în 1937 urmele unei statui din 1908 și anume postamentul și împrejmuirea, statuia fiind deteriorată în Primul Război Mondial.
POIENI
Troița Eroilor. Căminul Cultural Profesor Gusti din satul Poieni (azi sub ocupație ucraineană), sub conducerea directorului D. Ungureanu, și-a propus să ridice între 1 iunie și 1 octombrie 1939 o troiță închinată eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Totuși, troița nu a fost edificată în perioada propusă, deoarece în planul de activitate pe anul 1940, întocmit la 2 iunie același an, conținea ca obiectiv edificarea troiței eroilor. Considerăm că această troiță nu a mai fost edificată în pofida faptului că în iunie 1940 avea să fie ocupată Bucovina de Nord.
PROBOTEȘTI

Monumente ale eroilor români din jud. Cernăuți (Nordul Bucovinei)
Monumente ale eroilor români din jud. Cernăuți (Nordul Bucovinei)

Crucea eroului Gherman Constantin.În localitatea Probotești, fostul județ Dorohoi (regiunea Herța) s-a păstrat mormântul eroului Gherman Constantin căzut în luptele celui de-al Doilea Război Mondial în luptele de eliberare a nordului Bucovinei. Pe crucea de piatră poate fi citit următorul text:
EROUL MORT PE CÂMPUL DE LUPTĂ
22-6.1941 GHERMAN CONSTANTIN
PODU ILOAE
Undeva în apropiere, la marginea pădurii din Probotești, se află un alt crucifix, care cel mai probabil este instalat pe o groapă comună, și are următorul text:

Monumente ale eroilor români din jud. Cernăuți (Nordul Bucovinei)
Monumente ale eroilor români din jud. Cernăuți (Nordul Bucovinei)

VEȘNICĂ AMINTIRE EROULUI NECUNOSCUT
22 IUNIE 1941
Va urma.
Preot profesor Mircea BEJENAR



Recomandări

Filiala Suceava a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România a împlinit și sărbătorit 35 de ani de activitate

Radu Bercea, președintele Filialei Suceava a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România
Radu Bercea, președintele Filialei Suceava a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România

Filiala Suceava a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România a împlinit și sărbătorit 35 de ani de activitate

Radu Bercea, președintele Filialei Suceava a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România
Radu Bercea, președintele Filialei Suceava a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România

Noi căi de colaborare a USV cu universități din Franța au fost deschise de colocviul franco-român, consideră omul de știință Nicolas Pélissier

Noi căi de colaborare a USV cu universități din Franța au fost deschise de colocviul franco-român, consideră omul de știință Nicolas Pélissier