Nemulțumiri uriașe

Mina de uraniu de la Crucea, un butoi cu pulbere gata să explodeze



Minerii blocați in subteran
Minerii blocați in subteran

Exploatarea de uraniu de la Crucea-Botușana este de câteva zile un adevărat butoi cu pulbere. Ieri dimineață, fitilul nemulțumirilor a explodat parțial și doar o minune a făcut să nu se ajungă la un conflict de muncă generalizat, așa cum s-a întâmplat în august 2012, când aproximativ 300 de ortaci s-au blocat în subteran pentru a-și revendica o serie de drepturi.
Ziua de luni a început sub semnul tensiunilor acumulate, iar muncitorii de la schimbul I, aproximativ 100 la număr, care au ajuns la mina Botușana au refuzat să intre în șut. Nemulțumirile au plecat de la faptul că în ultimul an s-au efectuat o serie de angajări, majoritatea în rândul personalului TESA, în majoritate oameni apropiați directorului general al Companiei Naționale a Uraniului, Ioan Moraru, fost primar al orașului Vatra Dornei.
Ca atare, salariații Sucursalei Crucea a CNU au venit cu trei revendicări. Prima dintre ele se referă la o mărire salarială de 14%, a doua la limitarea salariilor din cadrul companiei la maxim 5.000 de lei, iar a treia doleanță a fost aceea ca toate salariile din companie, plecând de la director și până la femeia de serviciu, să fie făcute publice. Această ultimă cerere are la bază suspiciunea că salariile minerilor sunt în jurul sumei de 1.300 de lei, în timp ce personalul TESA, care nu intră în subteran, câștigă bani mult mai frumoși.
Pentru că nu aveau în spate sindicatele, patru la număr la un efectiv de circa 700 de angajați, pe care le consideră vândute actualei conduceri, minerii nu au reușit să se organizeze pentru protestul de ieri dimineață. Așa se face că după mai bine de două ore de discuții, o parte dintre ortaci au fost convinși să-și reia activitatea. O parte dintre ei au rămas pe poziții și s-au blocat în subteran.
În jurul orei 11.00, într-o discuție telefonică cu reporterii ziarului Monitorul de Suceava, ortacii au declarat că nu vor ieși din subteran până când conducerea Sucursalei Crucea a CNU nu se va prezenta la negocieri. Mai mult, ortacii au anunțat că în cazul în care doleanțele lor nu vor fi satisfăcute vor intra și în greva foamei.
Ioan Moraru, directorul CNU, insinuează o tentă politică a protestelor
Ieri dimineață, directorul general al Companiei Naționale a Uraniului, Ioan Moraru, a încercat să minimalizeze ceea ce se petrecea la Botușana. El a precizat că acțiunea nu este susținută de sindicate, iar revendicările nemulțumiților nu pot fi satisfăcute deoarece există un contract colectiv de muncă valabil până în luna iulie a acestui an.
Ioan Moraru a lăsat să se înțeleagă că politicul nu este străin de ceea ce se petrece la Crucea și a mărturisit că acțiunile au demarat în urmă cu câteva săptămâni, după ruperea USL.
De altfel, și săptămâna trecută a existat o tentativă de protest, dar în final s-a renunțat. A fost doar o simplă amânare, și asta pentru că discuțiile avute cu conducerea Sucursalei Crucea a CNU nu au avut nici o finalitate.
După blocarea minerilor în subteran, la discuții a venit Sorin Proboteanu, directorul Sucursalei Crucea a CNU, dar ortacii au rămas pe poziții.
Potrivit reprezentanților minerilor, în subteran au rămas blocați peste 100 de oameni, atât din schimbul I, cât și din schimbul II, în timp ce conducerea CNU susține că numărul total al ortacilor care sunt în grevă este de doar 34.
În vara lui 2012 au stat blocați în mină timp de 36 de ore
În vara lui 2012, aproape 300 de ortaci s-au blocat în subteran, nemulțumiți de condițiile de salarizare, dar și pentru că 100 dintre ei urmau să fie trimiși în șomaj. La acea vreme, oamenii nu au ieșit din mină timp de 36 de ore, protestul încheindu-se abia după ce conducerea CNU le-a promis că va căuta soluții pentru satisfacerea revendicărilor.
Crucea a rămas singura mină de uraniu funcțională din România. De aici se extrage minereul de uraniu, care este transportat și preparat la Feldioara, iar mai apoi ajunge la Cernavodă, unde asigură funcționarea reactoarelor nucleare. Mina de la Crucea are un regim special, fiind considerată un obiectiv de importanță strategică.
Prefectul a trimis ambulanță pentru minerii blocați în subteran
Aseară, în jurul orei 21.00, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a anunțat că în subteran au rămas blocați în jur de 40 mineri.
Principalele revendicări ale acestora erau legate de transparența salariilor angajaților Companiei Naționale a Uraniului.
Pentru a preîntâmpina eventualele probleme, la mina Botușana a fost trimisă și o ambulanță, precum și echipaje ale poliției și jandarmeriei.


Minerii blocați in subteran
Minerii blocați in subteran
Mina de uraniu de la Crucea, un butoi cu pulbere gata să explodeze
Mina de uraniu de la Crucea, un butoi cu pulbere gata să explodeze
Bariera de intrare la mina Botușana
Bariera de intrare la mina Botușana
Minerii blocați in subteran
Minerii blocați in subteran


Recomandări