Numărul cazurilor noi de malnutriție proteino-calorică a crescut foarte mult, mai ales în mediul rural, un copil din trei suferind din cauza unei alimentații lipsite de elementele esențiale dezvoltării normale a orgnismului precum pește, carne, ouă, brânză, a afirmat, vineri, medicul Mihai Munteanu.
„Alimentația este mai importantă decât medicația. Degeaba îi dau calciu, dacă nu îi dau proteină, în fiecare zi. Un copil trebuie să mănânce carne, ou, brânză, lapte. Există copii cu malnutriție, iar numărul lor crește continuu. Au fost înainte de ’89 când nu erau atât de multe alimente. Acum sunt, dar nu sunt bani. Malnutiția este adaugată la diagnostic, la una din trei internări”, a declarat vineri, medicul primar Mihai Munteanu de la Spitalul de Copii „M.Curie”, din Capitală.
Acesta a arătat că, în general, copiii primesc lapte, dar au mari carențe privind alte alimente, respectiv carne brânză, ouă și chiar de fructe.
„Este mare carență de brânză, carne, ouă. Nu mai vorbim de pește, chiar și fructe, deși acestea din urmă sunt răspândite în organism, dacă le mănâncă o dată pe săptămână. Proteinele nu pot fi subtituite din alimentație. Înainte de 2000 un copil din zece era diagnosticat cu malnitriție, în ultimii trei ani, unul din trei copii are acest diagnostic”, a adăugat medicul bucureștean.
Acesta a explicat că, în timp, malnutiția poate provoca anumite boli infecțioase, prin scăderea imunității, reactivarea unei tuberculoze, maladie răspândită la copiii care nu sunt bine hrăniți. De asemenea, copiii malnutriți au dezvoltare neurologică întârziată, tulburări de memorie, dar și o slabă adaptabilitate la stres.
Statisticile Ministerului Sănătății arată că în 2009 au fost 6.360 cazuri noi de malnutriție proteino-calorică la copii cu vârste între 0 și 2 ani, iar în primul trimestru din 2010 au fost 1.553 de cazuri .
La aceeași categorie de vârstă, în 2009, au rămas în evidență cu malnutriție proteino-calorică 10.035 de copii, iar în trimestrul întâi din 2010, 8.879 de copii.