MADR:16 produse românești, în faza avansată de certificare europeană ca produse tradiționale



Un număr de 16 produse alimentare sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și se află în faza avansată pentru obținerea certificării europene de produse tradiționale, a declarat, joi, ministrul de resort Mihail Dumitru.
„Avem 2.653 de proiecte din partea producătorilor români în baza de date a ministerului, produsele acestora fiind recunoscute la nivel național ca produse tradiționale. Dintre acestea, 16 dosare sunt în faza avansată, urmând să fie depuse pentru a fi recunoscute la nivel european. Dacă vor trece de acest nivel vor primi denumirea de indicație de origine geografică ceea ce înseamnă că produsele lor și zonele unde sunt fabricate vor fi recunoscute în Europa”, a afirmat Dumitru.
Printre produsele aflate în faza avansată de certificare la nivel european ca produse tradiționale se numără cârnații de Pleșcoi și păstrăvul afumat din zona Brașovului.
Dumitru a adăugat că în România sunt foarte multe produse tradiționale care nu sunt promovate.
„Pe piața produselor tradiționale ar trebui să fim mai prezenți. Produsele din lapte și carne, precum și mierea, sunt doar câteva dintre produsele tradiționale. Ministerul sprijină producătorii pentru a-și dezvolta produsele tradiționale și a crește calitatea acestora, pentru a fi prezente pe piețele europene”, a mai spus ministrul Agriculturii.
În acest sens, ministerul colaborează cu Oficiul Național al Produselor Tradiționale și Ecologice Românești.
Directorul executiv al instituției, Lucia Romanescu, a precizat că recunoașterea la nivel european a produselor tradiționale românești va facilita exportul acestora.
„Producătorii nu o văd ca pe o prioritate, însă, dacă vor primi aceasta recunoaștere europeană, vor putea exporta mai ușor pentru că le este recunoscută calitatea și doar ei vor putea folosi denumirea respectivă a produselor. Sunt foarte mulți producători în România care folosesc pentru produsele lor aceeși denumire, dar calitatea este diferită”, a explicat Romanescu.
Ea a adăugat că procedurile pentru obținerea certificării europene durează până la doi ani.
„La nivel european este prevăzut un termen de până la doi ani. Inițial, proiectele ajung la minister, iar dacă se califică la nivel național sunt trimise către Bruxelles, unde are loc o procedură de verificare de 12 luni. Dacă documentația este conformă, după o perioadă de șase luni primește indicația geografică protejată la nivel european”, a mai spus Romanescu.
Până în prezent, un singur produs alimentar românesc a fost recunoscut la nivel european, respectiv magiunul natural de prune Topoloveni al companiei Sonimpex Serv.