Locatarii blocului 73 de pe strada Grigore Ureche, din cartierul Zamca, se plâng că de ani de zile apa pluvială se infiltrează în locuințele lor, prin acoperișul mansardei cu locuințe sociale, construite de primărie în urmă cu 15 ani. Oamenii spun că deși au făcut nenumărate plângeri, de-a lungul anilor, la primărie, nu au fost luate nici un fel de măsuri de reparație a acoperișului, alegându-se doar cu promisiuni din partea celor responsabili. Disperați din cauza condițiilor în care își duc traiul de zi cu zi, unii proprietari ai locuințelor de la nivelurile superioare ale blocului se gândesc deja să acționeze în instanță primăria, pentru a-i determina pe reprezentanții acesteia să se implice în repararea acoperișului afectat.
Problemele cele mai mari sunt la locuințele sociale din mansardă, ridicate de primărie
Construcția locuințelor sociale în mansarda blocului 73 a fost realizată în urmă cu 15 ani de către primărie. După câțiva ani, au apărut primele probleme de infiltrare a apei prin acoperișul realizat din șindrilă bituminoasă Tegola și locatarii au început demersurile către primărie. Carmen Bârgăoanu locuiește într-o astfel de locuință la cel de-al șaselea nivel din 2006 și ne-a povestit cu ce probleme se confruntă: ”Problemele au apărut din anul 2009, atunci făcându-se prima sesizare la primărie, iar între timp lucrurile s-au agravat. Cei de la primărie încearcă să rezolve această problemă, dar sunt piedici, ca de obicei. Cei de la spațiul locativ au fost aici, au făcut anchetă, au venit meseriașii și au văzut ce se întâmplă, dar tot au dat înapoi, am rămas doar cu anchetele. Ei spun că se tot așteaptă să se aprobe fondurile. Igrasia a intrat în tot podul, la numărul 54 i-a curs apa în bucătărie, iar garsoniera 55 e cea mai distrusă, nici nu știu dacă mai poate locui cineva acolo.” La un capăt al mansardei locuiește Angela Rotari, care se confruntă cu aceleași probleme și ne-a povestit: ”Eu am sesizări făcute din anul 2013, câte două în fiecare an. În aceste sesizări am relatat despre toate problemele care au apărut în mansardă, că-mi plouă în bucătărie, că a cedat o grindă care face deja ca mansarda să arate deformată din exterior și altele. Am fost în audiență la domnul primar, a venit apoi un domn expert și am avut promisiunea, anul trecut, că vor decoperta tot acoperișul și-l vor reface. În același timp am înțeles că bani pentru așa ceva sunt, s-au alocat deja în planul de investiții, dar nu știu când or să facă. Uitați, stau cu prosopul în geam când plouă și parchetul dedesubt este tot mucegăit, negru și putred din cauza ploii. Bucătăria la mine este cea mai afectată, iar problema cea mare este că mă tem că apa va ajunge la cablurile electrice din perete, după ce acum doi ani, din cauza ploii, mi-a luat foc o priză din zona unde ajunge apa mult. Am vrut atunci să chem pompierii, însă vecinii nu m-au lăsat, spunându-mi că ne vor evacua pe toți. ”
Apa s-a infiltrat deja și în locuințele proprietarilor de la nivelul 5
Prin pereți și tavane, apa a ajuns să le creeze probleme și proprietarilor de garsoniere de la etajul 4 (nivelul 5) al blocului. Locatarii spun că toate plângerile făcute conducerii primăriei din Suceava au rămas fără ecou. Maria Ștefan ne-a arătat condițiile în care locuiește de ani de zile, în garsoniera proprietate personală afectată de infiltrații, și ne-a relatat: ”De 3 ani stau așa în halul ăsta, sunt cardiacă și sunt mereu răcită din cauza umidității și a igrasiei mari din casă. De trei ani de zile mă lupt cu această problemă și nu se ia nici o măsură. Am făcut nenumărate sesizări la primărie despre această situație și nu se ia nici o măsură, pe nimeni nu interesează. Apa s-a infiltrat prin acoperiș și prin garsonierele de la mansardă și mi-au distrus întreaga casă. Apa mi-a afectat tavanele, parchetul, dulapurile, aragazul, după ce s-a infiltrat prin pereți. De câte ori am fost la primărie și am discutat, în ultimii 3 ani, nu am primit nici un răspuns. Dacă nu se iau măsuri de remediere și reparație a acoperișului, am de gând să acționez în judecată primăria, pentru că eu în halul ăsta nu mai pot locui. Eu sunt nevoită să merg și să dorm pe la copii, din cauza umezelii din locuință. Deasupra mea, în garsonierele construite de primărie la mansardă, sunt oameni care stau și plătesc chirie, însă de câte ori s-au dus la primărie nu au rezolvat nimic. Mai mult de atât, li s-a spus că dacă nu le convine, pot să plece. Eu cred că nu poți vorbi astfel cu niște oameni necăjiți și să-i ții ca pe niște șobolani într-o mansardă udă, cu igrasie.”
Singura soluție, înlocuirea acoperișului din șindrilă bituminoasă
Am luat legătura cu reprezentanții Primăriei Suceava, prin intermediul viceprimarului Marian Andronache, care cunoaște bine problemele apărute la acest bloc. El a confirmat că într-adevăr s-a făcut deja o expertiză a învelitorii acoperișului, constatându-se că infiltrările de apă s-au făcut pe la îmbinările plăcuțelor de Tegola. ”Apa se prelinge pe pereții clădirii, afectând locuințele, iar soluția urgentă ar fi de prelungire a acoperișului și schimbare a învelitorii cu un alt tip de acoperiș.” Pentru aceste lucrări au existat bani pe investiții, însă prin prezenta legislație, ISU Suceava nu autorizează mansarde din lemn. Cel mai probabil banii pentru refacerea acoperișului vor fi aprobați din fondurile de reparații, însă până atunci apa va continua să se infiltreze în casele locatarilor nemulțumiți de modul în care se mișcă autoritățile locale.