Traficul greu din județul Suceava este verificat de câțiva ani de zile de o singură instituție, Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transporturilor Rutiere (ISCTR) Suceava, care are doar un singur cântar omologat pentru astfel de verificări. După ce cotidianul nostru a semnalat această realitate cu multe semne de întrebare în ediția din 8 iulie, am încercat să aflăm câte controale s-au făcut în acest an și câte amenzi s-au dat pentru vehicule grele care circulă supraîncărcate pe drumurile naționale. Monitorul de Suceava a înaintat o adresă oficială către structura centrală a ISCTR, în care am precizat clar că solicităm date despre activitatea de control a ISCTR Suceava. Răspunsul oficial care ne-a fost transmis la zece zile după trimiterea solicitării nu este decât o mare bătaie de joc. ISCTR a evitat „elegant” întrebarea cât se poate de clară și ne-a transmis rezultatele controalelor la nivel național, date care nu au absolut nici o relevanță pentru Suceava.
Motivele secretomaniei
Din datele noastre, care se bazează pe informații certe, controalele cu cântarul de pe drumurile naționale sunt în număr foarte mic, din mai multe motive: ISCTR are un singur cântar omologat, iar cei 8 oameni ai instituției îl folosesc rar pentru că au foarte multe alte activități de control. ISCTR verifică, măcar pe hârtie, tot ce ține de transportatori auto de persoane și de marfă, din toate punctele de vedere, dar și școli de șoferi, autogări sau furnizori de bunuri divizibile, iar controalele ar trebui să se facă atât în trafic, cât și la sediile unităților.
Mai sunt și alte motive invocate de cei de la ISCTR, cum ar fi de exemplu că în Suceava nu există nici o suprafață de rulare omologată metrologic pentru așezarea benzilor de cântar, condiții în care amenzile pot fi foarte ușor contestate în instanță.
Datele de la nivel național spun și ele multe despre activitatea de control
De altfel, chiar în răspunsul în bătaie de joc al ISCTR, semnat de Florentina Ciordaș, inspectorul de stat șef al ISCTR la nivel național, se arată că în cadrul controalelor în trafic privind depășirea maselor maxime totale admise, în primele 7 luni ale acestui an au fost verificate în trafic 2.799 de autovehicule și s-au întocmit 628 de procese verbale de sancționare. Din aceste date rezultă o medie de 15 amenzi per județ, ceea ce spune totul despre ce a reușit să facă această instituție în acest an. Din datele noastre rezultă că numărul de amenzi date la Suceava este cu mult sub această medie.
ISCTR deține în toată țara doar 42 de instalații de cântărire.
De la patru cântare, la un singur cântar
Despre această problemă a scris și Revista Drumuri și Poduri care aparține Asociației Profesionale de Drumuri și Poduri din România. Este un material scris de specialiști, care atinge cât se poate de clar această problemă.
Până în anul 2011, controlul vehiculelor grele era făcut de Secțiile de Drumuri Naționale Suceava și Câmpulung Moldovenesc, care aveau fiecare în dotare câte două cântare.
„La presiunea transportatorilor, începută de prin anul 2005, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a fost obligată să renunțe la protejarea infrastructurii sale, singura activitate rămasă în sarcina sa fiind aceea de la Agențiile de Control și Încasare din punctele de frontieră. Rezultatul acestei măsuri îl regăsim astăzi pe majoritatea drumurilor naționale: nenumărate făgașe, crăpături, dar și alte tipuri de degradări. Cine sunt primii care strigă și acuză că drumurile sunt proaste și că nu se repară? Transportatorii și liderii acestora!”, se arată în materialul revistei scrise de specialiștii în drumuri și poduri.
Din 4 decembrie 2011, controlul și impunerea respectării greutății maxime admise a autovehiculelor pe drumurile naționale a revenit exclusiv ISCTR, instituția nou înființată la acea vreme.
Ce au făcut inspectorii acestei instituții de control reiese și din rapoartele anuale ale ISCTR.
Legat de particularitățile Sucevei, județul nostru este străbătut de cea mai întinsă rețea de drumuri naționale, condiții în care controalele în ceea ce privește MMTA (masele maxime totale autorizate) ar trebui să fie o prioritate. Singurele situații în care s-au făcut publice informații legate de vehicule supraîncărcate au fost după accidente rutiere grave și atunci în urma solicitărilor transmise de cotidianul nostru. Instituția numită ISCTR Suceava nu a venit niciodată cu vreo dată concretă legată de acțiuni de control în trafic și nereguli constatate în ceea ce privește vehiculele supraîncărcate.
Cântarele din Vama Siret nu sunt funcționale de aproape 3 ani
Pentru ca meniul să fie complet, nici cele două cântare din Vama Siret nu sunt funcționale de aproape trei ani de zile. La solicitarea cotidianului Monitorul de Suceava, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ne-a comunicat oficial că cele două cântare nu mai au aviz metrologic, și automat nu mai pot fi folosite, din luna noiembrie a anului 2014. Cântarele nu au mai fost omologate pentru că dădeau erori, iar ulterior nu s-a putut găsi o firmă interesată de licitațiile prin care s-a încercat atribuirea lucrărilor de reparații.
Răspuns oficial
ISCTR refuză să ofere date concrete privind controalele cu cântarul la vehiculele grele din Suceava
