Una dintre cele mai bine păstrate tradiții din județ, cea a ridicării crucilor de gheață în zilele premergătoare Bobotezei de pompierii voluntari din Bosanci, a fost respectată și în acest început de an. Gerul din ultimele șase zile a făcut ca gheața de pe lacul Parțâc să fie suficient de groasă pentru a permite confecționarea crucilor din gheață, care se vor ridica la toate bisericile din comună. Luni dimineață, înarmați cu drujbe și șabloane, circa 20 de pompieri voluntari au început scoaterea blocurilor de gheață din apa înghețată a lacului. Aceste blocuri, de circa 300 de kilograme fiecare, urmează a fi transformate în adevărate altare de gheață, cu mese pe care se vor ridica crucile de diferite mărimi. Folosind liniare de lemn și șabloane din carton, care dau forma trilobată a crucilor, bosâncenii au trasat formele crucilor cu un creion chimic și s-au apucat de treabă încă de ieri dimineață, pentru a face față comenzilor primite și în acesta an.
Obiceiul ridicării crucilor de gheață, păstrat cu sfințenie la Bosanci de peste 120 de ani
Păstrat cu sfințenie de aproape 120 de ani, obiceiul ridicării crucilor de gheață în zilele dinaintea Bobotezei de pompierii voluntari din sat a fost practicat și în acest început de an. Una dintre cele mai vechi formațiuni de pompieri voluntari din județ a fost înființată la Bosanci din anul 1867, iar câțiva ani mai târziu aceiași pompieri au început fasonarea crucilor de gheață pentru marea sărbătoare a Bobotezei.
Dragoș Carp, șeful serviciului de pompieri voluntari din Primăria Bosanci, a povestit:„Tradiția este de la 1893, atunci a fost un incendiu foarte puternic care a cuprins aproape jumătate din sat, iar atunci, un anume Gheorghe Colțuneac, un sătean de-al nostru, a hotărât ca formația de pompieri să încheie un legământ cu biserica și cu tradiția de Sfânta Bobotează. A lua ființă atunci această cruce de gheață, care este un simbol al credinței și care ne păzește de necazuri și în mod special de incendii.”
Gerul din ultimele zile a fost o binecuvântare pentru pompierii care au sarcina de a confecționa crucile de Bobotează
Fără gerul din ultimele zile gheața nu s-ar fi format pe lacul din preajma satului Bosanci și ar fi apărut problemele de procurare sau fabricare a ei, ca în alți ani călduroși. Cele câteva zile de frig însă au făcut posibilă înghețarea apei într-un strat destul de subțire, de doar 12-13 cm, dar bun pentru tăierea crucilor. Gerul de ieri dimineață de pe apa lacului a făcut însă gheața casantă, îngreunând munca celor care o scot din lac și o transportă, însă pompierii sunt bucuroși că-și pot duce sarcina la bun sfârșit. Viorel Popovici, unul dintre pompieri, ne-a declarat: „Da, au fost zile călduroase, chiar înainte de Crăciun au fost +20 de grade și acum suntem la –20 de grade, iar aici pe iaz cred că sunt –25 de grade. A fost ca o minune și noi suntem bucuroși că avem gheață și avem de unde face cruci de gheață.”
La fel de bucuros este și Vasile Spoială, fost șef al formațiunii de pompieri voluntari din Bosanci, acum pensionar, care se bucură de noua generație care preia din mers străvechiul obicei: „Eu am peste 40 de ani de când confecționez cruci de gheață. Eu i-am învățat și pe toți băieții ăștia, dacă eu lipsesc, știu să facă și ei. Ne pare bine că vremea e bună, a fost atât de cald până acum și chiar înainte de ajunul Bobotezei e așa o vreme rece și frumoasă și avem parte de gheață destul de bunișoară. Dacă dă Dumnezeu sănătate, sunt băieții care vor duce mai departe tradiția.”
Unul dintre cei care au preluat tradiția crucilor de gheață, Ovidiu Cușmanici, învață meseria de la cei mai experimentați și ne-a relatat: „Vin de aproximativ 10 ani pe acest lac, încercând să deprind de la cei mai în vârstă taina acestui frumos obicei și meșteșug. Nu este o meserie ușoară, nu este un lucru ușor să tăi gheața și să o scoți de pe lac, de aceea stând pe lângă cei mai în vârstă, pe lângă pompierii civili din Bosanci, care au o vastă experiență în acest frumos obicei, furăm din experiența lor și o ducem mai departe.”
Crucile de gheață iau drumul bisericilor, unde sunt așteptate pentru Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei
Cerințele pentru crucile de gheață au fost destul de mari și în acest an. Pompierii din Bosanci au ridicat cruci de gheață pentru cele trei biserici din comună (Biserica Sf. Gheorghe, Biserica Adormirea Maicii Domnului și Biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din satul Cumpărătura), dar au făcut cruci de gheață și pentru alte biserici din Suceava sau chiar din județul Botoșani. Ei și-au amintit și faptul că au fost ani când în preajma Bobotezei erau temperaturi de +10 grade, fiind nevoiți să facă drumuri de sute de kilometri pentru păstrarea străvechiului obicei. Oamenii din Bosanci trăiesc cu speranța că semnul crucii de gheață de la Bobotează ocrotește comuna, o ferește de nenorociri, de incendii devastatoare, de alte necazuri. Gata tăiate, crucile sunt transportate la bisericile din comună și la bisericile de unde au sosit comenzile.
În Bosanci se păstrează tradiția ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, preotul să meargă să sfințească instituțiile din comună, împreună cu grupul de pompieri civili, îmbrăcați în uniforma lor specifică, purtând steagul ce-i reprezintă și însoțiți de corul bisericii și de alți credincioși. Preotul stropește cu agheasmă încăperile din primărie, școli și grădinițe, iar pompierii, împreună cu cei din cor, strigă Kira Leisa, pronunțarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne, miluiește!), coriștii cântând „În Iordan, Botezându-Te, Tu, Doamne…”.
Obicei străvechi
Gerul le-a adus pompierilor voluntari din Bosanci gheața pentru crucile de Bobotează
