Soluție

Fostul șef de post al comunei Moara și trei agenți de la același post de poliție, condamnați de Tribunalul Suceava



După 30 de luni de proces, dosarul în care au fost judecați fostul șef al postului de poliție Moara și trei dintre colegii săi a ieșit în pronunțare. Tribunalul Suceava i-a găsit vinovați pentru majoritatea infracțiunilor și a dispus condamnări pentru toate cele patru persoane.
Pedeapsa cea mai grea o are de executat chiar fostul șef de post, Romică Vasile Albu. Acesta a primit 4 ani pentru luare de mită – 10 fapte, 9 luni închisoare pentru fals intelectual, 2 ani și 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual. În final va avea de executat o pedeapsă de 5 ani, 3 luni și 20 de zile închisoare. Vlad Nastasiea a primit pedeapsa cea mai simplă, respectiv 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual. În cazul său, magistratul care a analizat dosarul a dispus achitarea pentru luare de mită.
Ceilalți doi inculpați din dosar, Cristian Ștefanovici și Vasile Popovici, au primit câte 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, iar suplimentar trebuie să presteze timp de 80 de zile muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul unității administrativ-teritoriale Primăria Mitocu Dragomirnei sau AJOFM Suceava. Programul de executare a acestei activități va fi stabilit de Serviciul de Probațiune Suceava.
Soluția de ieri nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava. În același dosar a mai fost trimis în judecată și Gabriel Constantin Marțincu, în cazul acestuia dispunându-se achitarea.
Pentru ce s-a dispus trimiterea în judecată
Potrivit procurorilor care au dispus trimiterea în judecată, faptele au fost comise în perioada 10 octombrie 2013 – martie 2014, iar campionul la luat șpăgi era, în scenariul conturat de procurori, chiar fostul șef de post, Vasile Romică Albu, acesta fiind acuzat de nu mai puțin de 11 infracțiuni de luare de mită, 10 infracțiuni de abuz în serviciu și 6 infracțiuni de fals intelectual.
În comunicatul remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava sunt prezentate pe scurt toate ilegalitățile reținute în sarcina agentului Albu.
Pe 5 octombrie 2013, a cerut și primit de la un șofer suma de 100 de lei, pentru a nu-l sancționa contravențional, după ce respectivul făcuse o depășire pe linia continuă. În mod normal, pentru această abatere conducătorul auto ar fi trebuit sancționat cu amendă cuprinsă între 320 și 400 de lei și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.
Agentul Albu, însă, în schimbul celor 100 de lei primiți, susțin anchetatorii, a menționat în procesul verbal de sancționare că șoferul circula fără centura de siguranță, dându-i o amendă în cuantum de 160 de lei.
La fel a procedat și pe 14 noiembrie 2013, cu un alt șofer care a depășit pe marcajul continuu și pe care l-a amendat doar pentru că nu purta centura de siguranță, respectivul plătind în schimb 100 de lei, pentru a-și păstra permisul de conducere.
Un alt șofer care avea montat pe mașină un sistem de iluminare neomologat (tip xenon) pe lumini de întâlnire (faza scurtă) a scăpat fără amendă și fără a-i fi reținut certificatul de înmatriculare, tot în schimbul unei șpăgi de 100 de lei dată, se arată în rechizitoriu, fostului șef de post de la Moara.
Un alt bărbat, prins la volanul unui autoturism în timp ce depășea pe linia continuă, a plătit 150 de lei, pentru a rămâne cu permisul în buzunar și pentru a scăpa de amendă, primind doar un avertisment pentru că „nu avea atașată centura de siguranță”.
Beat la volan, făcut scăpat de polițist
În actele înaintate instanței de judecată, procurorii vorbesc și de măsluirea unui eveniment rutier de către agentul Vasile Romică Albu.
Astfel, pe 22 ianuarie 2014, fostul șef de post de la Moara a fost sesizat prin 112 despre producerea unui accident de circulație pe raza comunei.
La fața locului, l-a găsit pe șoferul vinovat și, deși respectivul mirosea a alcool, polițistul nu l-a pus să sufle în alcooltest și nici nu l-a dus la prelevarea de probe de sânge. Mai mult, arată anchetatorii, agentul Albu „a inserat mențiuni false în fișa de eveniment și registrul de evidență”.
Polițistul Vasile Romică Albu se mulțumea și cu șpăgi mai mici, arată anchetatorii, la multe dintre fapte primind doar câte 50 de lei. De exemplu, o „atenție” de 50 de lei a primit de la un șofer prins că transporta animale fără documente sanitar-veterinare sau de la o șoferiță care transporta pe bancheta din față a autoutilitarei pe care o conducea mai multe persoane decât sunt prevăzute în certificatul de înmatriculare.
50 de lei, mai arată procurorii, a primit agentul Albu și de la un localnic prins că transporta o căruță cu lemne, deși nu avea documente de proveniență pentru materialul lemnos.
„Prin faptele lor, de a nu sancționa, cel mai adesea contra unor sume de bani, faptele contravenționale pe care le-au constatat, inculpații au cauzat o vătămare gravă a drepturilor și intereselor legitime ale instituției pe care o reprezintă, prin știrbirea încrederii populației în eficiența și corectitudinea agenților statului în aplicarea normelor de drept”, se arăta în comunicatul Parchetului de lângă Tribunalul Suceava.



Recomandări

Indivizi care racolau fete vulnerabile, inclusiv minore, și le obligau să se prostitueze, condamnați de judecători

Indivizi care racolau fete vulnerabile, inclusiv minore, și le obligau să se prostitueze, condamnați de judecători. FOTO Shutterstock
Indivizi care racolau fete vulnerabile, inclusiv minore, și le obligau să se prostitueze, condamnați de judecători. FOTO Shutterstock

Indivizi care racolau fete vulnerabile, inclusiv minore, și le obligau să se prostitueze, condamnați de judecători

Indivizi care racolau fete vulnerabile, inclusiv minore, și le obligau să se prostitueze, condamnați de judecători
Indivizi care racolau fete vulnerabile, inclusiv minore, și le obligau să se prostitueze, condamnați de judecători