Fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava, comisarul-sef Ioan Nicușor Todiruț, a fost trimis ieri în judecată în dosarul privind achiziția clădirii în care ar fi trebuie să funcționeze sediul Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc, au anunțat reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava.
Este al doilea dosar pentru care Todiruț ajunge în fața judecătorilor, după ce în vara anului trecut a fost trimis în boxa acuzaților Curții de Apel Suceava sub învinuirea că ar fi aranjat cumpărarea imobilului de pe strada Universității, astăzi sediul Poliției municipiului Suceava, la un preț mult mai mare decât valoarea lui reală (prejudiciul a fost calculat la 5.865.152 de lei). În acel dosar, mai sunt judecați comisarul-șef Alexa Teodorovici, omul de afaceri Costel Bujorean, dar și doi evaluatori ANEVAR, Gheorghe Licurici și Mihai Sorin Muntean. Și în primul, și în cel de-al doilea dosar, Ioan Nicușor Todiruț respinge acuzațiile și susține că achizițiile s-au făcut în mod legal.
Ce acuzații îi aduc procurorii
În dosarul sediului poliției Câmpulung Moldovenesc, Todiruț a fost trimis în judecată alături de comisarul-șef Alexa Teodorovici, fostul șef al Serviciului de Logistică al IPJ Suceava, lista inculpaților cuprinzând numele lui Nicolae Vranău, om de afaceri câmpulungean, fost consilier județean, director al firmei Geomold, de la care s-a cumpărat clădirea, dar și numele registratorului-șef al Oficiului de Publicitate Cadastrală și Imobiliară Suceava, Emilia Bedrule, dar și pe cel al unui evaluator autorizat ANEVAR, Gheorghe Licurici.
Actele de vânzare-cumpărare a clădirii în care ar fi trebuit să se mute polițiștii câmpulungeni au fost întocmite în cursul anului 2006, iar suma pe care Ministerul Afacerilor Interne a plătit-o a fost de 2,6 milioane de lei. La negocierile derulate la sediul firmei Geomold au participat un ofițer superior din cadrul MAI, dar și șeful de atunci al Poliției Suceava, comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț.
Clădirea era în stare de degradare și, arată anchetatorii, deși Todiruț nu putea cere pentru reparații de la minister mai mult de 60% din valoarea totală de achiziției, inspectorul-șef a solicitat suma de trei milioane de lei. Banii nu i-a primit, firește, iar în aceste condiții clădirea s-a degradat și mai mult, fiind practic o ruină.
Procurorii DNA susțin că după întoarcerea din exilul de la IPJ Călărași, comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț a încercat să acopere neregulile și, chipurile, cu destinația de renovare a unui toalete din curtea postului de poliție de la Vulturești, un wc de țară, s-au cumpărat materiale pentru toaletele din clădirea de la Câmpulung Moldovenesc.
Mai mult, arată anchetatorii, se pare că și angajaților poliției câmpulungene li s-a cerut să contribuie cu bani pentru lucrările de renovare, fiind văruiți câțiova pereți și puse termopane la mai multe geamuri.
Timp de aproape patru ani, în clădirea pe care MAI a dat aproape 2,6 milioane de lei a stat în chirie firma Geomold, înțelegerea inițială fiind doar până la începutul lui 2007.
Anchetatorii au calculat că, la prețurile din acea perioadă, Geomold ar fi trebuit să plătească IPJ Suceava aproximativ 380.000 de lei, însă acest lucru nu s-a petrecut, și această sumă fiind calculată la prejudiciul total.