O tradiție veche de sute de ani se păstrează și astăzi cu strictețe în comunitatea de huțuli din comuna Moldovița, din Bucovina. În Joia Mare, huțulii ies să încălzească moșul, pe ghido în limba huțulă, sau duhul pământului. Este un obicei laic, prin care oamenii aprind focul în puterea nopții în curțile lor și aruncă câte patru bucăți de pâine în cele patru colțuri, pentru a hrăni moșul.
„Îi dai pâine să se sature, iar el în toamnă ne răsplătește cu roade bogate, cel care nu face lucrul acesta nu va avea roade bogate în toamnă”, a arătat Dănuța Mitric, o femeie din Moldovița care a învățat acest obicei de la străbunici.
În jurul focului se face o incantație în huțulă, care se traduce în felul următor: „Treziți-vă să-l treziți pe moșul / Nu vă fie lene să vă treziți / Dis-de-dimineață, moșului pâine să-i dați”.
Obiceiul – care este vechi de sute de ani, a devenit și o competiție între vecini. „Avem concurență, care se trezește primul, și ne uităm pe dealuri care a aprins primul”, a spus Vasile Mihalciuc.
De la miezul nopții și până în zori de zi se aprind sute de focuri. Cei mai harnici sunt primii care aprind focurile, iar anul le va fi îmbelșugat, moșul urmând să-i răsplătească.
Focul este făcut cu crengi și alte lucruri rezultate din curățenia de primăvară pe care o fac gospodarii în propriile curți.
Tradiția spune că fiecare familie trebuie să-și aprindă focul ei, iar dacă la o gospodărie trăiesc mai multe familii, va fi câte un foc pentru fiecare.
Și cum tradiția trebuie dusă mai departe, Dănuța Mitric le povestește nepoților despre acest obicei. Ioana și Ștefan învață despre obiceiul focului din noaptea din Joia Mare, aflând povestea Moșului. E prima dată când fac așa ceva, dar spun că se simt bine și că învață din mers. Mai greu este cu limba huțulă, dar încet-încet fiecare amănunt este pus la punct.
Copiii, împreună cu mătușa lor, aruncă bucățile de pâine și rostesc incantația în limba huțulă. Au fost primii din sat care au aprins focul, dar la scurt timp alte focuri se aprind în jur, luminând munții.
Peste ani, ritualul a căpătat și o valență creștină, focurile mai semnificând și lumina pentru calea morților către poarta raiului. Huțulii spun că în Joia Mare nu ai voie să lucrezi pământul. În această zi gospodinele încep copturile pentru Paște.
Tradiție
Focurile de la Moldovița
