Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Fălticeni a anunțat că, începând cu data de 6 octombrie 2021, se pot depune dosarele pentru obținerea subvenției la încălzire, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Fălticenenii care locuiesc la bloc vor preda dosarele pentru subvenția la gaz metan, energie electrică și lemne la asociațiile de proprietari (în urbea de pe Șomuz neexistând sistem centralizat de încălzire), în timp ce persoanele care locuiesc la case vor depune dosarele la Primăria Fălticeni – camerele 14 și 15, în perioada 11-25 octombrie 2021. La fel ca și anul trecut, angajații Direcției de Asistență Socială au atras atenția că nu se va acorda subvenție persoanelor care depun la dosar contractele la energie electrică sau gaz metan pe numele persoanelor decedate.
Legea consumatorului vulnerabil prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței în funcție de nivelul veniturilor solicitanților, acestea putând ajunge până la suma de 500 de lei/lună/locuință. Limita maximă a veniturilor până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 1.386 de lei de persoană în cazul familiilor și 2.053 de lei în cazul persoanelor singure.
Legea prevede și acordarea unor stimulente lunare, în afara sezonului rece, pentru consumul de energie, gaze, combustibil sau lemne. Valoarea acestora variază între 30 și 70 de lei pe lună.
Documente necesare pentru obținerea subvenției: Cerere tip; Ultima factură de la furnizorul de gaze naturale/electricitate; Copie după actul de proprietate al casei; Copie după buletinul sau cartea de identitate a persoanei pe numele căreia este încheiat contractul cu furnizorul de gaze naturale; Copie după buletinul sau cartea de identitate a chiriașului (dacă este cazul); Copie după actele de identitate ale tuturor membrilor familiei; Adeverință de salariat, cupon pensie sau orice alt act doveditor al veniturilor; Pentru persoanele peste 18 ani care nu realizează venituri și nu frecventează școala – declarație notarială dată în acest sens; Dacă sunt chiriași – acte doveditoare constând în: împuternicire notarială sau contract de închiriere înregistrat la administrația financiară; Certificat fiscal pentru toate persoanele care au peste 18 ani și sunt trecute în cererea subvenției. Persoanele care dețin terenuri agricole în altă localitate trebuie să aducă adeverință de teren agricol eliberată de primăria localității respective, cu suprafața deținută, precum și cu venitul net anual.
Persoanele care au conturi bancare cu valoare mai mare de 3.000 lei nu au dreptul la subvenție.