În dosarul tranzacțiilor dubioase de terenuri din Șcheia, din zona șoselei de centură, polițiștii de la Investigarea Fraudelor au făcut un referat de declinare a cercetărilor către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Combatere a Criminalității Organizate și Terorism (DIICOT) Suceava, referatul fiind trimis spre aprobare Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, unitate la care a fost înregistrat încă de la început dosarul.
Motivul: există indici de constituire a unui grup infracțional organizat (infracțiune cercetată exclusiv de DIICOT), pe lista suspecților fiind angajați ai Primăriei Șcheia, în frunte cu primarul Vasile Andriciuc, notari publici și alte persoane fizice implicate în toată această mega-afacere cel puțin suspectă, al cărei prejudiciu estimat depășește suma de 500.000 de euro.
Referatul cu tot cu volumele dosarului va fi trimis trei etaje mai sus în clădirea Parchetelor sucevene, doar după ce procurorul de caz își va pune semnătura de confirmare pe referatul de declinare, acest lucru urmând să se întâmple cel mai probabil în cursul zilei de astăzi.
Circuitul: de la moși și babe, din pixul primarului, la oameni politici, afaceriști și polițiști
Așa cum v-am prezentat și în edițiile anterioare ale cotidianului nostru, zeci de țărani din Șcheia, de regulă persoane în vârstă, proprietari de suprafețe de teren pe raza comunei, multe dintre aceste suprafețe de o valoare infimă, s-au trezit la poartă cu cumpărători care le ofereau câțiva lei pe metru pătrat. Oameni erau duși la notar și puși să semneze, pentru a-și primi banii.
Ce nu știau vânzătorii era faptul că, la notar, nu semnau contracte de vânzare-cumpărare, ci procuri prin care îl mandatau pe așa-zisul cumpărător să le vândă terenul. Ulterior, terenul, fie el și pe o râpă, o gârlă, tarla – nu conta – era dat la schimb, cu aprobarea celor de la Primăria Șcheia, cu un teren de dimensiuni similare tocmai la șoseaua de centură. Beneficiarii, însă doar în acte: moșii și babele care și-au vândut pe câțiva lei terenurile inițiale, fără să aibă habar că au devenit proprietari ai unor suprafețe de teren de o valoare mult mai mare, de zeci de mii de euro.
Ulterior, intrau din nou în rol mandatarii, în spatele cărora se pare că se afla un samsar de terenuri din Șcheia, mandatari care vindeau terenurile.
Lista cumpărătorilor reali, de bună-credință până la proba contrarie, cuprinde numele unor oameni politici, oameni de afaceri și polițiști.
Cert e că toate aceste tranzacții și schimburi de terenuri nu se puteau face fără falsificarea grosolană a unor documente, cu pixuri din Primăria Șcheia.
Poliția și Parchetul aruncă „pisica” de la unul la altul
Interesant e că în acest dosar lucrurile au început să se miște abia acum, după ce Monitorul a publicat mai multe articole despre aceste tranzacții, cu exemple concrete, declarații și probe.
Asta, deși o parte dintre nereguli au fost sesizate Inspectoratului de Poliție Județean Suceava încă din 2011, de către prefectul din acea vreme, Sorin Arcadie Popescu.
Ancheta părea moartă în păpușoi, fiind resuscitată de aproximativ două săptămâni, când anchetatorii au scos dosarul din fișetul în care se pare că îl uitaseră de multă vreme și s-au pus pe treabă, începând și audierea mai multor persoane.
Cert e că Poliția și Parchetul aruncă fiecare „pisica” în curtea celuilalt, când vine vorba despre ce au făcut din 2011, după sesizarea prefectului de atunci, și până în martie 2014.
Parchetul: „Cercetările se fac de către poliție”, Poliția: „Există un procuror de caz, care coordonează cercetările. Întrebați-l pe el”. Cam astea au fost răspunsurile primite de la cele două instituții. În rest, nimic concret. Câte persoane sunt audiate?, S-a început urmărirea penală?, Când?, Față de câte persoane?, Care sunt acuzațiile? Nici un răspuns. Doar că „dosarul e în lucru”. De trei ani.
Acum însă s-a găsit rezolvarea: e grup infracțional organizat, trimitem dosarul la DIICOT.
Crima Organizată
Dosarul tranzacțiilor suspecte de terenuri din Șcheia, din zona șoselei de centură, va fi trimis la DIICOT
