Revenire

DNA va relua cercetarea primarului Andriciuc în dosarul terenurilor de la Șcheia



Primarul de Șcheia, Vasile Andriciuc
Primarul de Șcheia, Vasile Andriciuc

DNA Suceava – Secția de combatere a corupției trebuie să reia cercetarea primarului de Șcheia, Vasile Andriciuc, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, în dosarul schimburilor de terenuri din zona șoselei de centură. Tribunalul Suceava a admis plângerea formulată de Ioan Scornițchi împotriva soluției de clasare cu privire la amintita infracțiune, dispusă de secția de combatere a corupției a DNA în 23 septembrie 2015 și menținută printr-o ordonanță a procurorului-șef al DNA în 27 octombrie 2015. În data de 22 februarie a.c., judecători ai Secției penale a Tribunalului Suceava au desființat soluția de clasare cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu dată de DNA și au trimis dosarul la procurorul acestei structuri pentru a completa urmărirea penală pentru abuz în serviciu. În acest proces intimați sunt primarul de Șcheia, Vasile Andriciuc, secretarul Consiliului Local Șcheia, Luminița Rîșca, și omul de afaceri Vasile Onciu.
Prin ordonanța din 27 octombrie 2015, procurorii structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție au dispus și clasarea cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare și dare de mită, ajungând la concluzia că nu sunt probe pentru infracțiunile de corupție pentru care s-au derulat cercetările.
„În ceea ce-l privește pe Andriciuc Vasile și membrii Comisiei Locale de Fond Funciar Șcheia, nu există probe care să dovedească faptul că ar fi comis cu intenția impusă de lege infracțiunea de abuz în serviciu, astfel că se va dispune clasarea cauzei. Subzistă însă indiciile comiterii în cauză a infracțiunii de neglijență în serviciu de către Andriciuc Vasile și membrii Comisiei Locale de Fond Funciar Șcheia”, au argumentat atunci în ordonanță procurorii DNA.
Din cercetările efectuate de procurorii DNA, nu a rezultat că s-ar fi luat ori s-ar fi dat mită pentru aprobarea schimburilor de terenuri care au provocat discuții, nemulțumiri și ulterior plângeri la Parchet.
„Având în vedere că în cauză este începută urmărirea penală pentru infracțiunile de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, precum și faptul că există indicii de comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, iar printre persoanele implicate în circuitul documentelor se află notari publici, urmează să se dispună disjungerea și declinarea competenței în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava”, se mai menționează în ordonanța DNA.
Mortu-i suspect!
Martorii care au fost audiați în acest dosar au declarat că persoana care s-a ocupat de schimburile dubioase de teren a fost un inginer de fond funciar de la Primăria Șcheia, Vasile Mamciuc, decedat în 2013.
Sunt situații în care declarații ale martorilor din aceeași familie sunt contradictorii, mai ales în ceea ce privește circuitul banilor între un mandatar al vânzătorilor de terenuri, care afirmă că nu i-a văzut în viața lui pe cei care l-ar fi mandatat să vândă în numele lor, vânzători, intermediar și cumpărătorul final. Aceste aspecte nu au fost considerate relevante de anchetatori. Toate mărturiile au fost în direcția unui singur potențial suspect: inginerul mort în 2013.
„Am semnat toate procesele verbale de punere în posesie pe care le-am găsit la mapa de documente fără a primi sau fără a cere lămuriri lui Mamciuc Vasile. Am constatat că pe islazul comunal, în locul denumit Dealul Flămândului, figurează ca proprietari persoane fizice abia cu ocazia stabilirii traseului șoselei de centură a municipiului Suceava. Deși eu știam că este proprietatea primăriei, ca islaz, am constatat că în zona respectivă sunt proprietari persoane fizice. L-am întrebat pe Mamciuc Vasile cum este posibil așa ceva și mi-a răspuns că a venit la el Onciu Vasile, zis Capra Neagră, și că la solicitarea acestuia a mutat o serie de persoane cu terenuri din alte zone în Dealul Flămândului”, este declarația dată la DNA de primarul Vasile Andriciuc.
Printre persoanele audiate de procurori s-a numărat și „Capra Neagră”, care a recunoscut relația sa de prietenie cu inginerul Vasile Mamciuc, precum și faptul că a intermediat o serie de schimburi de terenuri.
„Eu nu am discutat niciodată cu primarul Andriciuc Vasile despre vânzarea-cumpărarea sau intermedierea de terenuri pe raza comunei și în nici un caz despre schimburi de teren cu primăria, pe raza comunei. Mamciuc Vasile nu mi-a spus niciodată că primarul Andriciuc Vasile este de acord cu schimbul de terenuri între primărie și cetățeni, dar eu am considerat că totul este legal din moment ce schimburi s-au făcut pe raza comunei încă din anii 2000”, este o parte din depoziția lui Vasile Onciu, zis „Capra Neagră”.
Cum principalul suspect din acest dosar este mortul, continuarea anchetei și administrarea altor probe au devenit imposibile și cauza a fost clasată. La începutul acestei săptămâni, în 22 februarie, judecătorii de la Tribunalul Suceava au decis redeschiderea dosarului și reluarea cercetării.
Afacerea terenurilor de la ”centură” depășește un milion de euro
Ancheta vizează schimbul a 17,5 hectare, terenuri situate în apropierea șoselei de centură, la Șcheia, trecute din domeniul public în domeniul privat, prin intermediul unor samsari de terenuri și prin complicitatea unor funcționari din primăria din localitate.
Zeci de țărani din Șcheia, de regulă persoane în vârstă, proprietari de suprafețe de teren pe raza comunei Șcheia, multe de o valoare infimă, s-au trezit la poartă cu cumpărători care le ofereau câțiva lei pe metrul pătrat. Oamenii erau duși la notar și puși să semneze, pentru a-și primi banii. Ce nu știau vânzătorii era faptul că, la notar, nu semnau contracte de vânzare-cumpărare, ci procuri prin care îl mandatau pe așa-zisul cumpărător să le vândă terenul. Ulterior, terenul, fie el și pe o râpă, o gârlă sau tarla era dat la schimb cu un teren de dimensiuni similare fix la șoseaua de centură. Beneficiarii din acte erau bătrânii care și-au vândut pe câțiva lei terenurile inițiale, fără să aibă habar că au devenit proprietari ai unor suprafețe de teren de o valoare mult mai mare, de zeci de mii de euro. Ulterior, intrau din nou în rol mandatarii, în spatele cărora se pare că se afla un samsar de terenuri din Șcheia, mandatari care vindeau terenurile. Din ordonanța de declinare a competenței către DNA, a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, din 16 aprilie 2014, reiese că paguba cauzată este mai mare de 1 milion de euro. ”Prin urmare, văzând și prevederile art.58 alin.2 C. procedură penală, se va dispune declinarea de competență și trimiterea cauzei la procurorul din cadrul DNA- Serviciul Teritorial Suceava, pentru a se efectua urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 Cod penal întrucât paguba cauzată este mai mare decât echivalentul în lei a un milion de euro”, a dispus, în 2014, procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Paguba a rămas, însă vinovații de la care ar putea fi recuperată încă nu au fost găsiți.
Lista cumpărătorilor reali, de bună-credință până la proba contrarie, cuprinde numele unor oameni politici, oameni de afaceri și polițiști.



Recomandări

Nici unul dintre examinatorii și instructorii din cel mai nou dosar de corupție de la ”Permise” nu se mai află în arest

Nici unul dintre examinatorii și instructorii din cel mai nou dosar de corupție de la ”Permise” nu se mai află în arest. Foto Getty Images
Nici unul dintre examinatorii și instructorii din cel mai nou dosar de corupție de la ”Permise” nu se mai află în arest. Foto Getty Images