Cu toate că este al doilea cel mai mare producător de grâu din UE, importurile de produse de panificație și de patiserie s-au dublat în cinci ani, deficitul comercial din acest sector ajungând la aproape 150 mil. euro în 2016, potrivit datelor Eurostat, informează Mediafax. O cifră pe care specialiștii din industrie o pun pe seama importurilor masive de aluat congelat pe care retailerii îl aduc din străinătate și îl transformă în pâine „proaspătă”.”Avem un comerț modern care importă pâine congelată. Obiceiul de consum s-a dus către o pâine proaspătă care, de fapt, este o pâine precoaptă și congelată. Consumatorul când o cumpără are impresia că este o pâine proaspătă făcută în brutăria magazinului, dar ea provine dintr-o pâine congelată și semiproaspătă, un fel de ready-meal. Nu știu dacă o fi bună, nu o fi bună, dar de aceea apare multă pâine congelată în importuri”, a declarat pentru ZF Ștefan Pădure, președintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR).