Dezlegare la vin – Vinurile la Bag-in-Box și Cramele Bucium



Dezlegare la vin - Vinurile la Bag-in-Box și Cramele Bucium
Dezlegare la vin - Vinurile la Bag-in-Box și Cramele Bucium

“Și nimeni nu pune vinul nou în burdufuri vechi. Dacă face așa, burdufurile se vor crăpa, vinul se va vărsa și burdufurile vor fi distruse. Ci vinul nou se pune în burdufuri noi și astfel se păstrează amândouă. Noul Testament – (Matei 9:17)”
Din timpuri vechi și trecute, s-a transmis un mod de îmbuteliere, practic pentru transport și depozitare, caruia, abia acum i se apreciază valoare. Acele burdufuri din vechime, la care face referire în citatul de mai sus Noul Testament, prin intermediul alocuțiunii lui Isus Hristos, susținută la masa vameșului, erau un fel de genți din piele care erau folosite pentru a transporta lichide. În antichitate, era imposibil să iei apă sau vin cu tine pe drum folosind vase de lut sau piatră – se puteau sparge și erau în general destul de grele.
În timpuri mai noi, în anii ’50, americanii ,recunoscuți ca spirit practic, au fost pionerii declarați ai utilizării acestui mod de îmbuteliere, patentându-l în fluxuri tehnologice. Recipientul se cheamă bag-in-box și e folosit pentru depozitarea si transportul lichidelor. Se compune dintr-o pungă rezistentă de plastic, la care este atașat un robinet, de obicei realizată din mai multe straturi metalizate sau alte materiale plastice, care evită schimbul de caldură cu mediul exterior, așezată în interiorul unei cutii din carton.
Aceste tipuri de ambalaje sunt o alternativă la clasica sticlă de vin, fiind din ce în ce mai căutate și folosite din urmatoarele considerente:

  1. implică costuri reduse (comparativ cu modul de îmbuteliere în sticlă-această categorie de produs e din ce în ce mai mult accesată de către consumatori, pe fondul creșterilor generale de prețuri și al incertitudinilor legate de evoluția economiei autohtone și internaționale) și protejează eficient conținutul împotriva oxidării (odată cu desigilarea unei cutii tip bag in box, vinul poate fi consumat și în 6-7 săptămâni deoarece robinetul pungii este conceput astfel încât să nu permită aerului să intre în pungă)
  2. este ușor de manipulat și de transportat, fiind îmbuteliat în cutii ușor de stivuit;
  3. este ușor de depozitat – ambalaj ergonomic (BIB-ul ca deșeu ocupă volum mic prin comprimare) – optimizarea spațiilor de depozitare și răcire, „amănunte” importante în organizarea petrecerilor de mari dimensiuni);
  4. vinul poate fi transportat pentru o perioadă de până la 24 de ore în caldură fără să-și schimbe temperatura;
  5. un alt avantaj îl constituie biodegrabilitatea pungii de unde și imaginea de ambalaj verde;
  6. componenta eco (1. amprenta de carbon și consumul de apă sunt mult mai mici decât în cazul ambalajului de sticlă și 2. după golire, BIB-ul ca deșeu ocupă volum mic prin comprimare – Industria ambalajelor de sticlă este una din cele mai mari consumatoare de gaz. Turbulențele cauzate de războiul din vecini (închiderea unor fluxuri de alimentare cu gaz) încetinește (și chiar poate stopa temporar) producția buteliilor de sticlă,
  7. mulți români au ajuns să aleagă acest tip de ambalaj mai ales atunci când au nevoie de o cantitate mai mare de vin (nunți, botezuri și alte evenimente)
  8. pentru a crea raportul preț-calitate convenabil și ținând cont de faptul ca este un produs consumabil într-un timp mai scurt, nefiind destinat învechirii, producatorii îl prelucrează chimic, mult mai puțin (tratamentele vinului costă), fiind astfel un vin mult mai „bio„ decât cele îmbuteliate altfel.

BIB este o soluție de ambalare gata de utilizare și ușor de deschis, care asigură un consum convenabil al produsului. Este un ambalaj unidirecțional pentru respectarea perfectă a cerințelor igienice, robust, incasabil și ușor de transportat. Robinetul Vitop garantează o utilizare curată, fără risc de scurgere sau stropire.
Dacă ai un restaurant, un bar, o cafenea, organizezi un eveniment și cauți un vin de calitate la un preț cât mai avantajos, ai o cabană în vârf de munte, dependentă în aprovizionare de o telecabină, sau aprovizionezi locuri practic inaccesibile soluția bag-in-boxului este ideală.
Există prejudecata că în astfel de recipiente se îmbuteliază doar vinuri de o calitate inferioară. Este o afirmație greșită. Nu oricine poate asigura condiții optime pentru vinuri. Pentru a sta într-un recipient de sticlă, în poziție verticală (și nu orizontal pentru ca dopul să fie păstrat permanent umed, pentru a nu se usca, și ulterior a nu se casa vinul), în bătaia soarelui, și a atingerilor și vibrațiilor continui, pe un raft de magazin, un timp îndelungat, poate în condiții mult impropii, acel vin trebuie tratat chimic cu multă considerație.
În ultimii 10 ani, analizând avantajele mai sus menționate, producătorii de vinuri au fost determinați să reconsidere ambalajele de tip bag in box. În finalitatea ideii, aceștia au ambalat vinuri premium, superioare, de origine controlată, lucru pe care l-au sesizat și apreciat atât consumatorii, cât și majoritatea publicațiilor de specialitate, vinuri, care au fost prezente, apreciate și medaliate la diverse și numeroase competiții de profil. „Celebra publicatie Wine Spectator a facut un studiu de piață acum câțiva ani în urmă, despre vinurile la cutie iar rezultatele acestui studiu au făcut inconjorul lumii: din 39 de vinuri testate s-a constatat că peste 85% au primit scoruri bune și foarte bune, în termeni oenologici punctaje de peste 80 de puncte. Cu timpul și consumatorii de vinuri au ajuns la această concluzie iar piața vinurilor bag in box a crescut cu 10% în ultimii 5 ani. Pe plan mondial, momentan, bag in boxul la 3 L are o cotă de 8.7% iar bag in boxul de 5 L are o cotă de 10.1%, în creștere evidentă față de anii trecuți.” În cazul Franței, țara cu cea mai mare producție de vin din lume, între 2006 și 2016, cota de piață a acestui produs, în volum, a crescut de la 14% la 38%.
Odata ce producătorii au început să ambaleze și vin de calitate superioară la bag-in-box, iar raportul calitate – preț este unul mai bun, tot mai mulți consumatori de vin din România aleg vin la bag-in-box în detrimentul vinului la sticlă, în linie cu trendul global. Majoritatea podgoriilor românești, îmbuteliază în sistem bag-in-box, cota de rentabilitate și mulțumire a clienților fiind cea care determină alegerea.
Fără falsă modestie, și noi, Cramele Bucium, vă punem la dispoziție, printre altele, și vinuri de masa dar și de origine controlată, ambalate la Bag-in-box. Tămâioasă Românească, Muscat Otonel, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră, Busuioacă de Bohotin, s.a. , vinificate în sec, demisec sau demidulce care au făcut deliciul multor clienți, folosite pentru diferite evenimente, pentru baruri și restaurante, pentru degustări organizate.
Vă așteptăm, așadar, așa cum v-am obișnuit, aici, într-un loc al întretăierilor drumurilor comerciale, la granița dintre Imperiu și Regat, la marginea Podișului Sucevei, în vechiului târg al Sucevei, în zona celor două mari piețe de referință.
Cu stimă,
CRAMELE BUCIUM
30.11.2022



Recomandări

Auchan România la aniversarea de 18 ani – peste 440 de magazine, prețuri mici și acțiuni de anvergură pentru un comerț sustenabil

Auchan România la aniversarea de 18 ani – peste 440 de magazine, prețuri mici și acțiuni de anvergură pentru un comerț sustenabil