Descoperire importantă pentru alimentația bebelușilor: băieții au nevoie de altfel de lapte decât fetițele



Laptele praf pentru bebeluși ar trebui să aibă compoziții specifice, în funcție de sexul copilului, spun oamenii de știință. De ce? Pentru că și laptele de mamă, produs de organismul femeilor, este diferit în funcție de sexul bebelușului alăptat.
Teste realizate atât la maimuțe, cât și la om sugerează că laptele matern produs pentru alimentația unui pui de sex masculin este semnificativ diferit de laptele destinat unui pui de sex feminin.
“Personalizarea” compoziției laptelui are un impact direct asupra creșterii copilului, dar și asupra comportamentului și temperamentului său, efectele putând să persiste toată viața.
Oamenii de știință cred că laptele de mamă ar putea fi diferențiat astfel, în mod natural, pentru a corespunde unor nevoi diferite în cursul procesului de creștere la cele două sexe.
Aceste descoperiri i-au determinat pe unii oameni de știință să susțină că și laptele praf ar trebui să fie fabricat cu compoziții diferite pentru băieți și fetițe, pentru a reflecta diferențele observate în laptele matern.
În studiile efectuate pe maimuțe rhesus, s-a constatat că femelele produc, pentru puii masculi, lapte cu 35% mai bogat în proteine și grăsimi, iar laptele este încă și mai consistent dacă puiul mascul este întâiul născut al femelei, a afirmat prof. Katie Hinde, biolog la Universitatea Hravard, în cadrul întrunirii organizației American Association for the Advancement of Science.
În schimb, când alăptau pui de sex feminin, laptele era mai sărac în grăsimi, dar mai bogat în calciu, probabil pentru a susține creșterea mai rapidă a scheletului. Pentru puii femele, mamele produceau cantități mai mari de lapte și, în cursul perioadei de alăptare, acești pui primeau, până la urmă, aceeași cantitate de grăsimi ca și puii masculi.
“Băieții și fetele au modele de dezvoltare diferite, iar dacă nu primesc hrana de care au nevoie, s-ar putea să nu se dezvolte optim”, spune prof. Hinde.
Într-un alt studiu, cercetătoarea a analizat nivelul unui hormon de stres, numit cortizol, în laptele matern și modul în care acesta afectează comportamentului progeniturii. Studii anterioare la oameni arătaseră că laptele cu concentrație ridicată de cortizol le făcea pe fetițe mai iritabile și mai greu de liniștit.
Lucrând cu maimuțe, Hinde a măsurat nivelul de cortizol din laptele matern, în cazul a 108 pui cu vârsta de o lună și apoi când animalele aveau 3-4 luni. Cercetătoarea a descoperit câteva diferențe subtile, dar importante: puii femele deveneau mai nervoși când laptele primit la începutul perioadei de alăptare avea un nivel ridicat de cortizol. Pui masculi, în schimb, se comportau mai nervos când nivelul de cortizol creștea mai târziu. Împreună, aceste descoperiri sugerează că mamele produc tipuri de lapte diferite pentru puii masculi și pentru cei femele, iar puii răspund în mod specific la laptele consumat, în funcție de sexul lor.
Prof. Hinde afirmă că mai sunt necesare studii pentru a înțelege nu numai cum și de ce variază compoziția laptelui pentru băieți față de a celui pentru fetițe, dar și de ce anumiți constituenți ai laptelui îi afectează pe copii în moduri diferite, în funcție de sex.
Sursa: The Guardian