Seria rezultatelor de excepție pentru sportivii dorneni practicanți ai sporturilor de iarnă continuă. Delia Andreea Ivaș, cea care în 2008 câștiga la Winterberg Cupa Europei la skeleton, înregistrând primul rezultat remarcabil pentru România la această disciplina olimpică, reușește o nouă premieră pentru sportul românesc. Ca o recunoaștere a unei cariere de 11 ani pe gheață în Cupa Europei, Cupa Intercontinentală și Cupa Mondială, cu o pregătire completă în domeniu, fiind absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sportdin Brașov, a școlii de antrenori și având masterat în management sportiv, la doar 28 de ani, Delia a fost cooptată ca antrenor de pistă în echipa Federației Internaționale de Bob și Skeleton (IBSF). Este primul român intrat în galeria antrenorilor de elită la skeleton.
Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, ne-a declarat: “Se pare că este anul premierelor pentru Bucovina. Organizăm primul Campionat Mondial din România la sporturile de iarnă, avem o campioană mondială la skeleton-starturi, Maria Marinela Mazilu, care a devenit la sfârșitul săptămânii trecute și campioană națională, avem prima antrenoare a IBSF.Federația Internațională de Bob și Skeleton selecționează antrenori din rândul sportivilor cu mare experiență de concurs, care știu aproape toate pârtiile din lume, care vorbesc foarte bine limba engleză și au o calificare în skeleton sau bob. Antrenorii selectați primesc o grupă formată din doi sau trei sportivi proveniți din țări mai puțin experimentate și care nu au antrenor experimentat. Din România au mai concurat și alți antrenori, dar Delia a fost singura acceptată. Prima competiție la care a fost repartizată Delia Iavaș este Cupa Intercontinentală, în care vor concura și cei doi sportivi ai României (seniori), cel mai probabil și ei fiind repartizați în grupa Deliei, dorneanca fiind numită antrenor și din partea Federației Române de Bob și Sanie. Antrenorul de lot nu este neapărat și antrenor federal. Federația noastră are un singur antrenor federal pentru toate disciplinele: bob, sanie, skeleton, sanie pe pistă naturală”.
Delia Ivaș a început să facă sport din clasa a patra, handbal – sport pe care l-a practicat până în clasa a XI-a, când profesorul Octavian Pungovschi i-a îndreptat pașii spre skeleton, sport pe care îl practică de atunci, cei doi pregătind împreună lotul Românei la sanie pe pistă naturală.
Recunoaștere
Delia Andreea Ivaș, prima româncă antrenoare la Federația Internațională de Bob și Skeleton
