Deputatul USD din Diaspora, câmpulungeanul Daniel Popescu, a declarat că PSD și ALDE vor să creeze un „soft paralel” pentru fraudarea alegerilor. Daniel Popescu a precizat că în a treia zi de audieri în Comisia de anchetă privind alegerile din 26 mai s-au confirmat suspiciunile USR că PSD-ALDE vor să discrediteze Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) astfel încât să manipuleze rezultatele viitoarelor alegeri.
„A avut loc un adevărat asalt al PSD-ALDE împotriva Autorității Electorale Permanente (AEP), după ce președintele instituției a declarat cu subiect și predicat în cadrul audierii că la alegerile europarlamentare și la referendum nu au fost constatate decât erori de completare a proceselor-verbale, nicidecum fraude, și că la nivelul Biroul Electoral Central nu au fost constatate probleme legate de sistemul informativ”, a declarat deputatul USR.
Secretar al acestei comisii, Daniel Popescu a declarat că sunt șocante insistențele membrilor PSD-ALDE de a discredita Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. „A fost linia de atac pe tot parcursul audierilor reprezentanților principalelor instituții, precum MAI, MAE și, astăzi, AEP. Președintele AEP a confirmat că instituția pe care o conduce nu are expertiza, capacitatea și resursele de a gestiona un asemenea sistem. Asistăm la o șaradă bazată pe informații incomplete lansate în spațiul public”, a spus Daniel Popescu. El consideră că „în stilul caracteristic”, PSD și ALDE doresc să facă încă un pas către eliminarea SIMPV, prin crearea unui program paralel celui realizat de STS și care a funcționat în timpul alegerilor. „Olguța Vasilescu a propus în Comisie crearea unui grup de experți IT care inițial trebuia să analizeze datele din SIMPV și eventuale disfuncționalități ale sistemului electoral, dar astăzi a ieșit la iveală că membrii Comisiei au fost induși în eroare, iar adevăratul scop al grupului de experți IT este să realizeze un soft paralel”, a mai declarat Daniel Popescu. El a precizat că USR consideră că acest nou program nu poate avea putere probatorie, având în vedere că acesta trebuie supus cel puțin acelorași teste la care a fost supus softul inițial aparținând instituțiilor statului.