Eveniment

Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei



Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Balul gospodarilor de la Poiana Stampei

Sâmbătă, 18 februarie, la Poiana Stampei, a avut loc a XX-a ediție a Balului gospodarilor, manifestare care marchează intrarea în Postul Paștelui, dar și apropierea primăverii. Balul este unul din multiplele evenimente culturale organizate în comuna de la granița județelor Suceava și Bistrița-Năsăud în care sunt promovate datinile, tradițiile și mândrul port de la Poiana Stampei, în special bundița cu flori.
În anul 2000, regretatul primar Elisei Todașcă a organizat primul bal, o manifestare în cadrul căreia să fie promovate datinile, tradițiile și mândrul port de Poiana Stampei, în special bundița cu flori. În afara faptului că a reînviat activitatea culturală, el și-a pus amprenta asupra activității culturale prin înființarea în același an cu balul a Ansamblului „Poienița”, înființarea unui taraf și a Grupului folcloric vocal „Flori de pe Dorna”, care a reușit să strângă în buchete de melodii tot ce este mai frumos și mai reprezentativ pentru această vatră etnofolclorică.
Costumul popular a fost obligatoriu pentru toți participanții la bal, fiecare doamnă care a intrat în Casa de Cultură „Elisei Todașcă” primind din partea primarului comunei, Viluț Mezdrea, câte un trandafir, iar fiecare familie a fost invitată să facă o fotografie, „o mărturie așezată într-o ramă personalizată cu Balul gospodarilor 2022 și care, împreună cu o diploma primită de fiecare cuplu participant, atestată prezența la eveniment”.
Dorință de continuitate a tradițiilor românești
Respectând tradiția satului românesc, manifestarea reluată după o pauză de doi ani din cauza pandemiei și la care au participat aproape 500 de oameni a început cu un moment religios de binecuvântare a celor prezenți și a bucatelor. Preoții parohi Constantin Jbanca și Sorin Ilie Cormoș au vorbit și despre pregătirile pentru intrarea în Postul Paștelui, despre frumoasele costume populare care sunt o emblemă a comunei Poiana Stampei și despre nevoia de a fi împreună.
„Pornind de la cuvintele psalmistului David, «Cât de frumos este să locuiască frații împreună», iată că astăzi ne-am adunat ca frații în Casa de Cultură a comunei Poiana Stampei”, a spus preotul Constantin Jbanca.
La rândul său, părintele Sorin – Ilie Cormoș, participant pentru a doua oară la acest eveniment, a considerat Balul ca o dorință de continuitate a tradițiilor românești. „Este un eveniment încărcat de frumusețe. Frumusețea de pe chipurile dumneavoastră este amplificată de frumusețea costumului pe care îl purtați, pentru că în costumele populare pe care le-am moștenit de la strămoșii noștri se îngemănează atât frumusețea florilor de câmp cât și frumusețea sufletului omenesc. Să ne amintim că înaintașii noștri nu își cumpărau aceste costume din China, le coseau cu migală gospodinele și de câte ori făcea câte o înțepătură în ie sau în cămeșa bărbatului plecat pe front să lupte, de atâtea ori rosteau o rugăciune pentru întoarcerea iubitului sau soțului, dacă era măritată, sau își spuneau un of pe care fiecare om din lumea acesta îl are. Tot de atâtea ori fetele tinere, când își coseau cămașa cea frumoasă de mireasă, se rugau la Dumnezeu să le ducă un bărbat frumos ca cel pe care ele îl aveau în minte.
Acest bal al gospodarilor nu este o distracție oarecare, este în primul rând o dorință de continuitate a acestor tradiții minunate românești. Poporul nostru a știut când trebuie să muncească și când trebuie să se veselească. În aceste petreceri ale neamului românesc nu a fost niciodată nimic urât, nimic nelalocul lui. Dacă vă uitați al un dans popular o să vedeți câtă simetrie, câtă frumusețe, câtă grație este împletită acolo, câtă osteneală și cât meșteșug există.
Pentru mine este o seară minunată, o seară plină de emoție și de frumusețe pentru că dumneavoastră, prin prezență, duceți mai departe niște tradiții minunateși încărcate de frumusețea neamului nostru”, a fost îndemnul părintelui Sorin – Ilie Cormoș.
Cel mai frumos bal din Bucovina
La balul organizat de Primăria și Consiliul Local Poiana Stampei au participat localnicii, persoane din împrejurimi, din județ, din Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Bistrița-Năsăud, dar și oaspeți din Polonia. În cadrul evenimentului au avut loc momente artistice susținute de artiști locali, de invitatul de onoare – cunoscutul solist de muzică ușoară și populară Aurel Tămaș, însoțit de formația sa de ceterași, tânăra bucovineancă Raluca Vasiluț – Corujan, Laura Erhan și Bucovina Express.
Primarul Viluț Mezdrea a precizat: „Este cel mai frumos bal din Bazinul Dornelor și nu cred că greșesc dacă spun că este cel mai frumos bal și din întreaga Bucovină. Aici, la Poiana Stampei, s-a dat startul în urmă cu mulți ani la Balul Gospodarilor, și de la an la an am fost tot mai mulți și tot mai frumoși. Vom duce mai departe această tradiție frumoasă din dragoste față de port și tradiția populară cu care am fost înzestrați și vom face în așa fel încât să dăm generațiilor care vor veni aceste frumuseți pe care le-am primit ca moștenire. Acest bal nu este frumos pentru că l-au organizat primarul, viceprimarul, consilierii locali și toți cei care s-au îngrijit de acest eveniment. Acest bal este frumos prin dumneavoastră, prin costumele populare pe care le îmbrăcați și cu care veniți la acest frumos bal al gospodarilor. Noi vrem să îl facem, iar dacă dumneavoastră aveți această dragoste și veniți în fiecare an alături de noi, nu putem decât să ne bucurăm și să vă asigurăm că vom organiza și alte evenimente de acest fel.
Avem invitați pe măsură, avem meniu bogat, avem oaspeți de seamă, avem tot ce ne trebuie pentru ca această seară să fie una de neuitat și să plecăm de aici cu o amintire frumoasă”.
Bucovina, „Elveția României”
Pe ritm de muzică populară, cântată de soliștii invitați până în zorii zilei de duminică, oamenii îmbrăcați în cămăși și cămeșoaie țesute la război sau cusute minuțios cu motive florale și bundițe ornamentate tot cu flori s-au cuprins în hore sau doi câte doi.
Solistul de muzică populară Aurel Tămaș a apreciat modul profesionist de organizare a balului, dorința oamenilor de a participa la un act cultural de calitate și modul în care bucovinenii știu să păstreze tradițiile și portul popular. „Dumnezeu a făcut să ne întâlnim la Balul Balurilor din «Elveția României» cum îmi place mie să spun comunei Poiana Stampei din Bucovina noastră scumpă și dragă. Sunt bucuros că poposesc aici, la unii dintre cei mai frumoși români care sunt bucovinenii, pentru a petrece o seară frumoasă și pentru a ne bucura de multă voie bună. Dumnezeu a făcut să fim un neam frumos, să mâncăm sănătos, să ne îmbrăcăm frumos. De aceea neamul românesc nu o să dispară niciodată, chiar dacă alții se uită mai cu jind la noi și ne lovesc din toate părțile, când în biserică, când în cultură. Europa trebuie să fie mândră că România face parte din ograda ei”, a fost mesajul solistului Aurel Tămaș.
Aniversări și „premii gospodărești“ la tombolă
Cei care a luat parte la această frumoasă manifestare cultural-artistică au avut ocazia să se bucure de o seară cu muzică de calitate, de artiști de calitate, bucate alese pregătite de Restaurantul „La Pentelescu”, băuturi tradiționale, cele mai gustoase prăjituri fabricate de Lulu Artisan Patiserie, și de cea mai bună țuică fiartă cu secărică preparată deOctavia Chiforescu.
Printre surprizele oferite de organizatori s-a numărat și acordarea din partea primarului Viluț Mezdrea a unei Diplome de fidelitate familiei Gheorghe și Marinela Țiganea pentru cei 34 de ani de căsnicie. „Foarte puțini sunt cei 34 de ani petrecuți împreună cu soția mea, care mi-a dăruit trei flori pe care le am acasă. În urmă cu 34 de ani, pe 18 februarie, la vârsta de 22 de ani, m-am căsătorit. Aici era un cămin cultural vechi, era foarte frig, ne-am bucurat de acel moment fascinant împreună cu toți cei dragi. Este o mare bucurie ca, după 34 de ani, să petrecem tot la Căminul Cultural, unul modern față de ceea ce era pe atunci, și cu atât de multă lume”, după cum ne-a spus Gheorghe Țiganea.
Și Mirela Rusu, o altă sărbătorită a zilei de 18 februarie, a primit o diplomă și un buchet de flori.
Mult așteptată a fost tombola în care au fost puse la bătaie 36 de „premii gospodărești“, cum ar fi furci, lopeți, greble, ciocane, găleți, coase, sape, bidoane, sârmă ghimpată și multe alte unelte necesare în zootehnie sau în atelierul de pe lângă casă. Biletele câștigătoare au fost extrase de solistul Aurel Tămaș, marele premiu fiind o roabă cu grunz de sare pentru animale, premiul II, o roabă cu un sac cu grăunțe, iar premiul trei, o roabă cu un sac cu tărâțe. Premiile au fost oferite de Asociația Crescătorilor de Animale „Măgura Mare”, președinte Iacob Pentelescu.
O altă surpriză a fost tortul balului, frumos ornamentat și gustos, și tortul gospodarilor, care a atras cu ușurința atenția tuturor invitaților, oferind o experiența neașteptata cu shot-uri delicioase.


Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Costumul popular – o modă, dar și o mândrie la Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Balul gospodarilor de la Poiana Stampei
Balul gospodarilor de la Poiana Stampei


Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

Zeci de formații din șase țări au adus și anul acesta folclorul autentic la Câmpulung Moldovenesc, în cadrul Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”