Afaceri necurate

Copil „furat” cu acte în regulă



Familia Stanichevici trăiește acum doar cu amintirea copilului trimis în Olanda
Familia Stanichevici trăiește acum doar cu amintirea copilului trimis în Olanda

Imediat după Revoluție, fundațiile umanitare au venit în România, sensibilizate de problema copiilor orfani din țara noastră. Printre miile de oameni bine intenționați însă s-au infiltrat și foarte mulți care au văzut o mină de aur în copiii abandonați, o sursă de venit din care s-au înfruptat din plin.
La Siret au venit în special britanicii, care au făcut tot posibilul pentru a le oferi copiilor instituționalizați o viață mai bună. Au antrenat în acțiunile lor și români, cărora le propuneau să devină voluntari și să coordoneze acțiunile fundațiilor din România.
Brândușa Humeniuc, președintele Fundației Jacob`s Well Appeal Siret, este la prima vedere o filantroapă care ajuta persoanele provenite din sistemul de protecție. Numai că în jurul numelui ei se ascund acuzații grave, cum ar fi cele de organizare a unui sistem de cerșetorie sau chiar vânzarea de copii. În urma unei anchete realizate de reporterii Monitorului de Suceava, am descoperit că rețeaua racola minori și din localitățile din jurul Siretului, iar cel puțin un minor a fost „furat” din sânul familiei și dus permanent în Olanda, aparent la studii, profitându-se de naivitatea părinților. Acum aceștia se văd neputincioși în a-și recupera copilul.
Trimiși la colindat, pentru a strânge bani pentru Fundație
Fundația din Siret, împreună cu o altă fundație geamănă din Olanda, a organizat ani la rând excursii pentru beneficiarii lor în țara lalelelor, în preajma Crăciunului și nu numai. Însă se pare că aceste excursii ascundeau o rețea organizată, bine pusă la punct, care profita de beneficiarii Fundației Jacob`s Well Appeal cu unul dintre sedii în Siret.
Am reușit să stăm de vorbă cu unul dintre cei care însoțeau grupele de tineri la colindat, cei mai mulți provenind din rândul foștilor copii din orfelinate, rămași pe drumuri. Sub protecția anonimatului, acesta a fost de acord să vorbească despre ce se petrecea în Olanda, din punctul său de vedere.
În fiecare decembrie copiii se pregăteau cu colinde, să învețe colinzi. Vorbim de copii cu dizabilități? De copii cu dizabilități… ne-am apropiat încetul cu încetul de plecare. Am ajuns în Olanda, țin minte prima dată am mers cu avionul de la Cluj… Câți ați fost? Vreo nouă sau zece persoane… fără ea (n.r. – Brândușa Humeniuc) prima dată, am mers eu ca însoțitor și încă un însoțitor, portarul fundației”, ne-a declarat unul dintre cei care mergeau la cerșit cu acei copii racolați de Brândușa Humeniuc.
Copiii erau aleși pe sprânceană din centrele din jurul orașului Siret, dar și de la Botoșani. Declarativ, scopul era ca pe lângă o „vacanță”, copiii să poată strânge și ceva ajutoare pentru Fundație. “Se făceau bani, nu pot spune că nu, și fiecare avea banii lui, nimeni nu-i lua banii, nu rămâneau fără ei. Dar trebuiau să dea bani și pentru Fundație? Spuneai că acesta era scopul, să se strângă bani! Concertele se făceau cu un scop: banii se făceau pentru Fundație și pentru școala aflată în construcție și la ora actuală, plus pentru ajutorarea oamenilor”, a subliniat unul dintre colaboratorii președintei Fundației Jacob`s Well Appeal Siret.
În mod cert acesta a înfrumusețat adevărul în fața reporterilor, chiar dacă i s-a promis anonimatul. Despre aceste reprize de colindat s-a mai vorbit, iar acestea au intrat și în atenția autorităților. Însă un alt aspect ne-a surprins din ce ne-a povestit inițiatorul în colinde: „Știu că aveam în perioada respectivă și copiii de la o familie necăjită, vreo trei-patru copii de la o familie din Mușenița”. Cu alte cuvinte, copiii erau racolați din mai multe locuri decât se știa inițial.
Mama copiilor din Vășcăuți: „Nimeni nu mi-a dat de bănuit că-i duce la cerșit”
Mai mulți copii din familii sărace, cu părinți naivi, erau luați la colindat în vacanța din Olanda. Probabil că, prin câteva ajutoare primite de-a lungul timpului, aceștia au fost orbiți de ce li se întâmpla odraslelor lor. O familie din Vășcăuți, comuna Mușenița, a acceptat ca trei dintre copiii lor, toți minori, să plece cu avionul de Crăciun. „Mă aburea că hai să lăsăm copiii în Olanda în vizită de sărbători. Asta era chestia. Să-i lăsăm în vizită, că merge cu colinda că nu știu ce. Îi lăsam și ei făceau pașapoarte, bani de drum, tot. Dar nimeni nu mi-a dat de bănuit că-i duce la cerșit”, ne-a mărturisit Lidia Stanichevici, mama celor trei minori.
Copiii, odată ajunși acolo, erau puși la cerșit, însă erau certați și învățați să nu povestească nimic acasă. De abia după vreo trei vizite în Olanda copiii au spus prin ce au trecut. Chiar dacă primeau și diferite surprize, copiii erau sub un program strict. Erau treziți cu noaptea în cap pentru „concerte”, iar seara mergeau la „colindat” prin restaurante. Fiecare era cazat la câte o familie olandeză străină pentru micuți, deci imposibil de supravegheat. „Am ajuns în Olanda, după aceea am dormit, după aceea ne-o mutat fiecare la altă familie. Ziua ce făceați? Ne jucam, mergeam la parc, la înot, la jocuri. Tatăl tău spune că v-au dus și la cerșit? Da! Ne-au dus într-o seară la restaurant și ne-o pus la cerșit… o pus să cântăm și o pus pe cine vedem să întindem mâna. Cam câți bani ai obținut, mai ții minte? Nu! E vorba de zeci, de sute de euro? Este… una mi-o dat 50, alta 100, dar după aceea o luat ea, Brândușa. Brândușa personal îi lua? Brândușa și Mariela (n.a. – Marretje) amândouă împărțeau. Au zis că ne i-au banii, că nu ne lasă acasă cu banii, că ne cumpără nouă ceva acolo… o zis că ne cumpără, dar nu! (n.r. – nu au cumpărat nimic). Ne controlau sau intrau la noi și vedea ce făcem să vadă dacă avem bani sau când sunam acasă să vedem ce spunem”, ne-a mai mărturisit una dintre fetele familiei Stanichevici.
Minor trimis la „studii” în Olanda
În Olanda, la fundația geamănă Jacob`s Well, există celălalt personaj cheie al poveștii noastre. Este vorba despre o femeie pe nume Marretje Dekker, cunoscută de toată lumea drept „Mariela”. Aceasta, alături de Brândușa Humeniuc, s-a întors în 2011 la familia din Mușenița și le-a propus părinților să-l lase pe unul dintre copiii lor minori, atunci în vârstă de 9 ani, să meargă la studii în Olanda. Părinții încă nu aflaseră de episoadele de cerșit la care erau supuși copiii lor și au semnat o procură notarială prin care o împuterniceau pe Marretje Dekker cu drepturi depline asupra micuțului lor.
… ne va putea reprezenta în mod valabil ca părinți în orice probleme de consimțământ care pot privi pe fiul nostru minor ***. Astfel minorul *** va putea fi asistat sau reprezentat la Instituțiile de Învățământ, Instituțiile Spitalicești, Autorități sau Fundații pentru protecția Minorilor, Autorități de Stat, Publice sau Private, cât oriunde ar fi nevoie de acceptul sau încuviințarea noastră, a părinților, pentru reprezentarea intereselor fiului nostru minor ***. De asemenea, consimțim ca fiul nostru minor ***, pe toată perioada cât se va afla la școlarizare în Olanda, să poate ieși din România și intra în România, în mod valabil, cu orice mijloace de transport însoțit de către doamna D. Marretje, cetățean olandez…” Acestea sunt pasaje din procura notarială semnată de ambii părinți, care nu se gândeau deloc unde îl trimit pe copilul lor.
Oficial, băiatul care luna viitoare trebuie să împlinească 14 ani a fost înscris pentru a frecventa cursurile unei școli din Olanda. Numai că, în 2011, când se afla în clasa a II-a, a dispărut pur și simplu din evidența dascălilor suceveni. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Mariana Drumea, ne-a declarat că nu există nici un „document legal de transfer și prin urmare, după îndeplinirea termenului legal, elevul a fost declarat în abandon școlar”.
„Îi punea la cerșit bani… banii îi lua de la copii Humeniuc și Mariela și îi căuta să nu aibă ceva ascuns”
Din clipa în care băiatul a plecat, a mai fost acasă o singură dată, imediat după perfectarea actelor, însoțit de „noul tutore legal”. Însă la scurt timp după ce băiatul a plecat, surorile lui și-au luat inima în dinți și au povestit ce se întâmpla de fapt în Olanda. Mama a cerut fundației și a fost dusă în Olanda să-l viziteze. Nu poate spune cu certitudine unde, în ce oraș a mers. Odată ajunsă nu a fost lăsată nici o clipă singură cu băiatul ei, fiind în permanență supravegheați. A aflat atunci și de faptul că fiul ei trecuse și printr-un accident rutier grav.
„Da, am fost, dar nu știu. Din Amsterdam mergi cu mașina vreo două ore și ceva… nu m-a lăsat singură deloc. Am dormit cu el, într-o cameră, eu cu băiatul în același pat și olandeza în aceeași cameră. N-am putut să fiu singură cu el. V-a povestit ceva că ar fi rău acolo? Da, are și accident acolo și mai multe… povestea cum îi ducea la cerșit … și înainte. Îi ducea ca să colinde nu știu ce, erau… (n.a. – enumeră numele mai multor copii de victime) și alți copii de la fundație cu handicap. Mergeau 15-20 de copii. Se făcea un grup”, ne-a povestit mama copilului.
Apoi ne-a spus despre accidentul băiatului. O mașină l-ar fi lovit în timp ce era la joacă. „Zice că s-ar fi jucat cu bicicletele și l-ar fi sfărmat pe partea stângă… asta el ne-o povestit, că mi-a spus «Mama! Mi-o spus Mariela să nu spun de accident, că asta nu se spune»”, a mai arătat Lidia Stanichevici. Acum ea stă și așteaptă ca autoritățile să o ajute să-și poată strânge copilul din nou în brațe, acasă. „Nu-l trimite, eu vreau măcar în vizită să vină, dar nu-l lasă… au zis că se rezolvă problema (n.a. – cei de la BCCO Suceava), să aștept, multă răbdare și să aștept, mai departe nu știu”, ne-a mai declarat mama băiatului.
Daniel Stanichevici, tatăl copiilor din Vășcăuți – Mușenița, așteaptă și el rezolvarea situație, astfel încât să-și poată strânge din nou copilul în brațe. Ne povestește că din mărturisirile copiilor săi, aceștia erau chiar trimiși cu pancarte la gât la cerșit. „Când ieșeau din biserică, sau din adunare, cum se spune, îi punea la cerșit, le punea pancartă, acuma ce scria acolo cine știe și îi punea la cerșit… fetele spunea că da, că au fost nu numai ai mei. Povestea că stătea la adunare, colinzi, poezii, ca de sărbători și după asta îi punea la cerșit bani… banii îi lua de la copii Humeniuc și Mariela și îi căuta să nu aibă ceva ascuns”, ne-a mărturisit bărbatul.
Autoritățile știau, dar nu au făcut nimic
Autoritățile locale din Mușenița au auzit zvonuri cu privire la plecarea copilului, dar nu au verificat nimic.
Copilul pare să fie cazat chiar la familia Marielei, mai exact la mama acesteia, însă, din nou, la o adresă sau într-un oraș pe care nimeni nu-l știe. Chiar și „colaboratorul” Brândușei Humeniuc l-a văzut acolo, ultimele dăți când a fost cu mai mulți copii la colindat în Olanda. Între timp băiatul mai comunică pe Facebook cu surorile lui, prin mesaje, însă niciodată nu este lăsat să se exprime liber, iar multe dintre postările celor dragi nu ajung la el, fiind cenzurate.
În prezent procurorii și polițiștii de la Crimă Organizată desfășoară o amplă anchetă în acest caz. Au fost audiați zeci de beneficiari ai Fundației, cu privire la „vacanțele” din Olanda.
Despre metehnele Brândușei Humeniuc au aflat și englezii care au înființat fundația Jacob’s Well Appeal la Siret, așa că au încheiat colaborarea.
Am încercat să luăm legătura atât cu Brândușa Humeniuc, cât și cu Marretje Dekker, inclusiv pe rețelele de socializare, dar acest lucru a fost imposibil. În ceea ce o privește pe Brândușa Humeniuc, mamă a șapte copii, există zvonuri că a părăsit România, cel mai probabil plecând în India.



Brândușa Humeniuc, persoana spre care se îndreptă toate acuzațiile
Brândușa Humeniuc, persoana spre care se îndreptă toate acuzațiile
Copil „furat” cu acte în regulă
Copil „furat” cu acte în regulă
Copil „furat” cu acte în regulă
Copil „furat” cu acte în regulă
Copil „furat” cu acte în regulă
Copil „furat” cu acte în regulă
Copil „furat” cu acte în regulă
Copil „furat” cu acte în regulă
Familia Stanichevici trăiește acum doar cu amintirea copilului trimis în Olanda
Familia Stanichevici trăiește acum doar cu amintirea copilului trimis în Olanda


Recomandări

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant
„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

Campanie umanitară pentru o tânără care s-a născut în ziua în care i-a murit tatăl, apoi a fost crescută de stat. Are nevoie de o casă!

Campanie umanitară pentru o tânără care s-a născut în ziua în care i-a murit tatăl, apoi a fost crescută de stat. Are nevoie de o casă!
Campanie umanitară pentru o tânără care s-a născut în ziua în care i-a murit tatăl, apoi a fost crescută de stat. Are nevoie de o casă!

Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională

Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională
Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională