Copiii din țările dezvoltate care mănâncă cel puțin trei hamburgeri pe săptămână se confruntă cu un risc crescut de astm, potrivit unui studiu internațional ale cărui concluzii au fost publicate în revista medicală Thorax, informează AFP.
În schimb, un regim alimentar bazat pe dieta mediteraneană, bogată în pește, fructe și legume, pare să prevină declanșarea acestei afecțiuni.
Gabriele Nagel, de la Institutul de Epidemiologie din cadrul Universității din Ulm (Germania), a studiat dosarele medicale întocmite pentru 50.000 de copii din 20 de țări, cu vârstele cuprinse între 8 și 12 ani, ce au fost monitorizați în perioada 1995 – 2005. Chestionarele completate de părinții acestor copii au oferit informații precise despre obiceiurile alimentare ale micuților și despre afecțiunile lor respiratorii. Aproape 30.000 dintre aceștia au fost testați și împotriva alergiilor.
Regimul alimentar nu pare a fi asociat cu o sensibilitate crescută față de alergenii cunoscuți, precum polenul, însă pare a avea o influență considerabilă asupra frecvenței de apariție a astmului.
Consumul crescut de fructe a fost asociat cu o proporție scăzută de apariție a afecțiunilor respiratorii la copii, atât în țările dezvoltate, cât și în țările sărace.
O alimentație bogată în pește îi protejează pe copiii din țările bogate contra acestor maladii, iar un regim alimentar bogat în legume proaspete îi protejează pe copiii din țările sărace.
Cercetătorii au demonstrat astfel, confirmând studiile precedente, că regimul de tip mediteranean este asociat cu o frecvență mai mică a astmului și a celorlalte afecțiuni respiratorii.
În schimb, în țările dezvoltate, consumul a cel puțin trei hamburgeri pe săptămână a fost asociat cu o frecvență mare a astmului și a afecțiunilor respiratorii.
În opinia autorilor acestui studiu, frecvența consumului de hamburgeri ar putea fi un indicator al altor factori care țin de stilul de viață, cu atât mai mult cu cât asocierea ei cu riscul crescut de declanșare a astmului nu a fost confirmată în țările sărace.