Atenție!

Câteva zeci de suceveni cardiaci și diabetici au rămas, din ianuarie, fără permis de conducere, după modificarea legii



Mirela Adomnicăi: „Se primesc săptămânal câte 5-6 adrese de la medici. Cele mai multe au fost pentru probleme cardiace, diabet și afecțiuni psihice, în principal epilepsie”
Mirela Adomnicăi: „Se primesc săptămânal câte 5-6 adrese de la medici. Cele mai multe au fost pentru probleme cardiace, diabet și afecțiuni psihice, în principal epilepsie”

Posesorii de permis de conducere care au afecțiuni cardiace, diabet sau anumite afecțiuni psihice și neurologice pot rămâne fără permis dacă medicul lor de familie sesizează Poliția Rutieră că problema lor medicală este pe lista celor care pot pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, conform Legii nr. 345/2018, în vigoare din 3 ianuarie 2019. Conform art. 22 (6) din legea care acționează de la începutul acestui an, orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier, aflat în evidența sau îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului Sănătății, referitor la aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, „este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată, cu diagnosticele constatate” și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului.
În baza biletului de trimitere, în termen de trei zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la o unitatea de asistență medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate.
Dacă se stabilește că persoana care posedă permis de conducere este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, unitatea medicală este obligată, în termen de o zi de la data constatării, să comunice rezultatul examinării către Poliția Rutieră, către medicul trimițător, precum și persoanei declarate inaptă. În cazul în care, în termen de 30 zile de la data comunicării biletului de trimitere, medicul trimițător nu este înștiințat de către unitatea de asistență medicală autorizată asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să comunice Poliției Rutiere numele, prenumele și codul numeric personal al persoanei aflate în evidența sau îngrijirea sa, precum și informația că aceasta a fost trimisă să se prezinte pentru o examinare medicală în conformitate cu prevederile acestei legi. La data primirii comunicării prevăzute, Poliția Rutieră retrage permisul de conducere al persoanei respective, făcând mențiune despre aceasta în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. Măsura dispusă i se comunică, de îndată, conducătorului auto.

  • Afecțiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcțiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranța rutieră

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, ieri, că de la începutul acestui an la Poliția Rutieră Suceava s-au primit de la medici câteva zeci de adrese referitoare la probleme medicale care au dus la anularea permisului de conducere din motive medicale. „Se primesc săptămânal câte 5-6 adrese de la medici. Cele mai multe au fost pentru probleme cardiace, diabet și afecțiuni psihice, în principal epilepsie”, a declarat prefectul de Suceava.
În cazul în care posesorul permisului de conducere nu se prezintă la poliție să-l predea, vine polițistul la ușă. Mirela Adomnicăi a precizat că cei care sunt nemulțumiți de diagnosticul medicului de familie sau al medicului specialist îl pot contesta la Institutul de Medicină Legală din Iași.
Legea nr. 345/2018 și Ordinul ministrului Sănătății nr. 1530/2017 au fost adoptate după ce o directivă europeană din 2016 a hotărât ca toate statele membre UE să includă mai multe restricții cu privire la bolile din cauza cărora sunt puse în pericol atât viața conducătorului, cât și cea a celorlalți participanți la trafic.
În ordin se arată că afecțiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcțiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranța rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul.
În cazul mai multor astfel de afecțiuni, printre care bradiaritmii, tahiaritmii supraventriculare și ventriculare, simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent, pierdere tranzitorie a stării de conștiență și a tonusului postural sau sindrom coronarian acut, conducătorilor auto le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecțiunea în cauză a fost efectiv tratată și sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie și, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic. De asemenea, ordinul precizează că în cazul implantării unui defibrilator, boli vasculare periferice, insuficiență cardiacă sau cardiopatie valvulară însoțită de regurgitare aortică, candidaților sau conducătorilor auto nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere.
Un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade. Nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei.
În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maximum cinci ani. Lista completă a afecțiunilor care influențează capacitatea de a conduce un vehicul mai are prevederi referitoare la epilepsie, probleme de vedere și auz, dependența de alcool, droguri și medicamente etc.



Recomandări