Expoziție gastronomică

“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni



„Bucătăria europeană” – Italia
„Bucătăria europeană” – Italia

Clasele a X-a de la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni au organizat luni după-amiază a V-a ediție a expoziției gastronomice „Bucătăria europeană”, eveniment în cadrul proiectului „Europa mai aproape de tine”.
Așa cum am aflat de la prof. Gabriel Matei, directorul colegiului, 15 clase au prezentat alimente tradiționale din țări europene. „Elevii au căutat pe internet rețete de produse tradiționale, după care s-au mutat în bucătărie și au devenit bucătari”, a precizat Gabriel Matei.
Prezent la expoziția culinară, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a gustat din mai multe mâncăruri prezentate și a apreciat diversitatea produselor expuse.
Acesta a declarat: “Ne bucurăm că elevii au răspuns cu mult entuziasm acestei inițiative, ne-au uimit cu produsele pe care le-au prezentat, drept dovadă la finalul activității toate produsele au fost apreciate. Mă bucur că acești adevărați maeștri culinari au prezentat alături de delicatesele din bucătăriile cu renume internațional și specialitățile românești care ne reprezintă. Elevii implicați în organizarea expoziției, alături de profesorii coordonatori – Constantin Bejenaru, Melania Ghinea, Fantina Condurache și Rodica Doboș, au pregătit pentru eveniment cele mai gustoase mâncăruri”.
Dacă pentru Franța reprezentative au fost salata de boeuf și un desert fin și delicios, Turcia s-a remarcat cu shaorma, ceai negru și baclava. De la standul Poloniei, cea mai apreciată mâncare a fost varza cu cârnați polonezi afumați, urmată de chiroștele umplute cu cartofi și brânză. Tinerii din clasa a X-a SB au reprezentat Austria și au pregătit pentru expoziția culinară mai multe tipuri de șnițel vienez, chiftele vieneze și ca desert ștrudel de mere.
Bucătăria maghiară a fost reprezentată prin mai multe sortimente de gulaș și paprikas, iar ca desert salam de biscuiți și tort Doboș, în timp ce reprezentanții Germaniei au pregătit aperitiv rece, salată de fructe, clătite, tort, prăjituri, dulceață de rubarbă, “o dulceață acrișoară, ușor parfumată, care vă va cuceri cu siguranță după prima degustare și pe care cu siguranță o veți mai încerca”, așa cum a precizat eleva Georgiana Curcă.
Elevii care au reprezentat Spania au pregătit tortillas, paella cu fructe de mare “care se face ușor și repede și care are un gust nemaipomenit”, după cum au declarat chiar ei, iar ca desert, căpșuni. Italia a venit cu panetone, salam italian, bruschete, care pot face parte și din alimentația vegetarienilor sau a celor care sunt la dietă, diverse sortimente de pizza și cafea italiană.
De la standul Greciei nu puteau lipsi tradiționalul gyros, tzatziki, pâinea grecească împănată cu brânză Feta și măsline, prăjitura cu portocale, salatele grecești, în timp ce bulgarii au pregătit salată bulgărească și delicioase aperitive. Din Portugalia au ajuns la Colegiul „Vasile Lovinescu” brioșele, somonul cu orez, pastele cu fructe de mare și sepia.
Mâncarea trebuie făcută cu suflet, indiferent din ce țară provine rețeta
Produsele din Republica Moldova au fost apreciate pentru că au fost pregătite de moldovence adevărate, care ne-au spus că, în primul rând, pentru ca o mâncare să fie gustoasă trebuie făcută cu mult suflet. Cozonacul cu mac, piftia de porc, sărmăluțele, pâinea de casă, tocineii, plăcintele poale-n brâu, prăjiturile cu diverse sortimente de gemuri sau cu vișine i-au determinat pe mulți vizitatori, printre care s-a numărat și primarul Gheorghe Cătălin Coman, să se înfrupte din bucatele moldovencelor.
România a fost reprezentantă de băieții de la clasa de mecanică. Ajutați de mame, dar mai ales de colege, ei au pregătit pâine de casă, un platou cu slăninuță fiartă în moare, caș proaspăt de oaie și caș de vacă, sarmale, mititei din carne în amestec porc-oaie și porc-vită, cozonac, plăcinte poale-n brâu.
Timp de șase ore elevii care au reprezentat Suedia au pregătit în bucătărie chifteluțe suedeze kottbullar, făcute din carne tocată de porc și vită, ceapă, smântână, pesmet și ouă, plăcinte cu somon, un tort cu căpșuni, gubbrora din hering marinat, șprot, ouă, cartof fiert, ceapă uscată, ceapă verde, smântână și mărar, pytt i panafăcută din tot ceea ce rămâne prin frigider din weekend (cum ar fi cartofi fierți reci, bacon, cârnați, slănină, ceapă, sare, piper și pătrunjel), tartine cu somon și tartine cu brânză topită, biscuiți din făină de grâu și ovăz.
Prof. Constantin Bejenaru, principalul organizator, ne-a declarat: “Produsele au fost pregătite de copii. Și-au ales o țară din Europa, au căutat rețete după care au încercat să găsească produsele cu care să poată duce la bun sfârșit rețetele. Trebuie să recunoaștem că în unele cazuri s-au folosit și produse apropiate de cele din rețetele originale, pentru că este foarte greu să găsim anumite ingrediente, dar această situație a pus în valoare și inventivitatea elevilor, determinându-i să facă diverse comparații între ingredientele originale și ceea ce au găsit pe piață. Această expoziție a dezvoltat pentru unii dintre participanți și înclinații spre meseria de bucătar”.
La finalul competiției culinare nici un concurent nu a plecat cu mâna goală, conducerea colegiului și primarul Cătălin Coman oferind participanților diplome prin care le-au fost recunoscute meritele de maeștri bucătari. Obiectivele activității au fost: dezvoltarea creativității elevilor, dezvoltarea abilităților de a găti și de a lucra în echipă, dezvoltarea abilităților de comunicare, formarea unor competențe sociale.


“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
Primarul Cătălin Coman la degustat
Primarul Cătălin Coman la degustat
„Bucătăria europeană” – Germania
„Bucătăria europeană” – Germania
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni
„Bucătăria europeană” – Italia
„Bucătăria europeană” – Italia


Recomandări

Medalii pentru echipa României, coordonată de prof. Raluca Costineanu, la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Medalii pentru echipa României, coordonată de prof. Raluca Costineanu, la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete
Medalii pentru echipa României, coordonată de prof. Raluca Costineanu, la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Restaurantul „ONE” – Pizzerie: bunătăți după rețete italiene fabuloase, cu arome delicioase, pregătite de bucătari școliți de specialiști italieni

Restaurantul „ONE” – Pizzerie: bunătăți după rețete italiene fabuloase, cu arome delicioase, pregătite de bucătari școliți de specialiști italieni
Restaurantul „ONE” – Pizzerie: bunătăți după rețete italiene fabuloase, cu arome delicioase, pregătite de bucătari școliți de specialiști italieni

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, i-a premiat pe elevii cu cele mai mari medii la bacalaureat și evaluarea națională